Als het om het bestrijden van vlooien gaat, is voorkomen beter dan genezen. Vlooien zijn heel vervelend, doordat ze voor een hele hoop jeuk zorgen. Daar komt nog bij dat vlooien ook ziektes en andere parasieten, zoals lintwormen kunnen overbrengen op je kat. Niemand zit dan ook te wachten op een vlooienplaag in huis. Vlooien zitten namelijk niet alleen maar op je kat, ze verstoppen zich in kieren en spleten of maken het favorietje mandje van je kat tot hun nieuwe thuis. Hierdoor wordt je kat steeds weer opnieuw besmet door nieuwe vlooien. Het is dus niet alleen zaak om je kat te ontvlooien, ook je huis zul je moeten ontvlooien om echt af te rekenen met die nare springende beestjes. In dit artikel geven we je 10 tips om zowel je huis als je kat te ontvlooien. Ook beantwoorden we aan het eind een paar veelgestelde vragen over de ontvlooiing van je kat.
- 1. Controleer je kat regelmatig op vlooien
- 2. Ontvlooi je kat (preventief) met een goed anti-vlooienmiddel
- 3. Behandel ook andere huisdieren
- 4. Stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen
- 5. Was alles wat gewassen kan worden
- 6. Behandel je huis met natuurlijke bestrijdingsmiddelen
- 7. Als dat niet voldoende is: behandel je huis met chemische bestrijdingsmiddelen
- 8. Hou je kat zo gezond mogelijk
- 9. Zorg dat de vlooien wegblijven
- 10. Verjaag de vlooien ook uit je tuin
- FAQ
- Conclusie
1. Controleer je kat regelmatig op vlooien
Om een vlooienplaag te voorkomen, is het zaak om je kat regelmatig op vlooien te controleren. Hoe eerder je erbij bent om je kat te ontvlooien, hoe sneller je er ook weer vanaf bent. Je kunt je kat het beste op vlooien controleren met een goede vlooienkam. Haal de kam goed door de vacht en focus je daarbij vooral op de kop en nek van je kat. Dit zijn plekjes waar vlooien erg graag zitten.
Wat is een vlo eigenlijk en hoe zien vlooien eruit?
Als je je kat op vlooien controleert, is het natuurlijk wel handig om te weten hoe een vlo er eigenlijk uitziet. Een vlo is een kleine rode of bruine parasiet die leeft van het bloed van warmbloedige dieren, zoals zoogdieren en vogels. Ze zijn zo 2 á 3 mm lang en hebben hele sterke achterpoten, waarmee zo tot wel 350 keer hun eigen lichaamslengte kunnen springen.
Er bestaan wereldwijd meer dan 2000 verschillende vlooiensoorten. In Nederland hebben we slechts met een paar soorten vlooien te maken, waaronder de hondenvlo en de kattenvlo. Hoewel er in Nederland dus ook hondenvlooien zijn, hebben we vooral te maken met kattenvlooien. Ook als je hond vlooien heeft, is de kans het grootst dat dit kattenvlooien zijn. Helaas nemen vlooien ook genoegen met mensenbloed.
Hoe weet je of je kat vlooien heeft?
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat je kat mogelijk vlooien heeft. Een kat die vlooien heeft, heeft vaak erg last van jeuk en is daardoor voortdurend aan het krabben. Vaak zie je ook zwarte korreltjes in de vacht, dit zijn vlooienpoepjes. Door de zwarte korreltjes op een tissue of stukje keukenpapier te leggen en nat te maken, kun je zien of het daadwerkelijk om vlooienpoep zijn. In dat geval komt er namelijk een rode kleur van de korreltjes af.
Door je de vacht van je kat te kammen met een goede vlooienkam, kun je vlooien uit de vacht kammen. Als je ze tussen je nagels platdrukt en een knakkend geluid hoort, weet je zeker dat je met vlooien te maken hebt.
2. Ontvlooi je kat (preventief) met een goed anti-vlooienmiddel
De ontvlooiing van je kat kan het beste preventief gedaan worden. Zo voorkom je dat er andere dieren besmet worden en dat er vlooien in je huis terecht komen en een vlooienplaag veroorzaken. Ook als je een binnenkat hebt Je kat ontvlooien kan op verschillende manieren en met verschillende middelen. De ontvlooiing van je kat kan met chemische of met natuurlijke middelen gedaan worden.
Soorten anti-vlooienmiddelen
De ontvlooiing van je kat kan op verschillende manieren en met verschillende producten gedaan worden. De werkingsduur en toepassing kan behoorlijk verschillen en niet alle middelen zijn even effectief.
Vlooiendruppels
Het bekendste middel voor de ontvlooiing van je kat zijn anti-vlooiendruppels – zoals de Frontline Spot-On druppels. Je dient ze meestal toe met behulp van een pipetje. Deze knijp je leeg in de nek van de kat, net onder de schedelbasis. Zorg ervoor dat je de haren opzij houdt, zodat het vlooienmiddel goed op de huid komt.
Er zijn ook natuurlijke vlooiendruppels die je zelf doseert in in de vacht wrijft. De meeste vlooiendruppels werken binnen 24 uur beschermen je kat zo’n 4 tot 6 weken tegen nieuwe vlooien.
Lees ook: Dit zijn de beste vlooiendruppels voor je kat
Anti-vlooientabletten
Vlooien kunnen ook bestreden worden met tabletten. Het voordeel hiervan is dat de werkzame stof van binnenuit de vlooien bestrijdt. Hierdoor loop je niet het risico dat het vlooienmiddel aan je handen komt als je de kat aait. Je hebt vlooientabletten die de vlooien doden, maar ook tabletten die de vlooien onvruchtbaar maken, zoals de Beaphar Vlooien Anti-conceptie. Hierdoor sterven de vlooien langzaam uit. Dit duurt echter wel een stuk langer, maar je kunt de tabletjes ook goed combineren met andere anti-vlooienmiddelen.
De Beaphar Vlooien Anti-conceptie tabletten zijn verkrijgbaar bij de onderstaande webshops.
Vlooienband
Het ontvlooien van je kat met een vlooienband heeft als grootste voordeel dat een band veel langer werkzaam is dan veel andere anti-vlooienmiddelen. De Seresto vlooienband en de JC. Teken- en Vlooienband zijn werkzaam tot wel 8 maanden. Je hebt keuze uit vlooienbanden met chemische stoffen of met natuurlijke stoffen, zoals bij de JC vlooienband het geval is. De laatste optie is beter voor het milieu, maar soms iets minder effectief. Als je kat een vlooienallergie heeft, is het zaak om voor het meest effectieve middel te kiezen.
Lees ook: Zo kies je de beste vlooienband voor je kat
Vlooienshampoo
Een vlooienshampoo – zoals de Beaphar vlooienshampoo – doodt direct de aanwezige vlooien, waardoor dit een goede keuze is voor katten met een vlooienallergie. Na het wassen is de kat nog een week tot maximaal 2 weken beschermd tegen vlooien. Je kunt ervoor kiezen om je kat wekelijks te wassen of de shampoo te combineren met andere producten. Het nadeel daarvan is wel dat bijvoorbeeld vlooiendruppels minder goed werken direct na een wasbeurt. Dit komt doordat de middel zich verspreidt via het vetlaagje op de huid. Na een dag of 2 is het vetlaagje weer terug.
De Beaphar vlooienshampoo is verkrijgbaar bij de onderstaande webshops.
Vachtspray
De ontvlooiing van je kat kan ook gedaan worden met een vlooienspray voor op de vacht. Je sprayt de aanbevolen hoeveelheid op de vacht en verspreidt het met je handen. Doe hiervoor wel handschoenen aan. Zodra je kat droog is, kan hij weer gewoon geaaid en geknuffeld worden. De Frontline vlooienspray is een hele goede keuze. Na het ontvlooien van je kat met deze spray is hij tot 6 weken beschermd tegen vlooien. Het voordeel van deze spray is dat hij ook veilig te gebruiken is voor kittens (vanaf 2 dagen oud), drachtige en zogende katten en oudere katten.
De Frontline vlooienspray is verkrijgbaar bij de onderstaande webshops.
3. Behandel ook andere huisdieren
Zoals we eerder al noemden, hebben we in Nederland vooral te maken met kattenvlooien. En aangezien deze vlooien niet alleen op katten, maar dus ook op honden en andere warmbloedige huisdieren kunnen zitten, is het zaak om alle huisdieren tegen vlooien te behandelen. Het beste kun je een vast schema aanhouden waarom je al je huisdieren ontvlooit. Op deze manier voorkom je dat het vlooienmiddel van een van de dieren net uitgewerkt is, waardoor de vlooien op dit dier gewoon doorgaan met feestvieren.
4. Stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen
Omdat een vlooienplaag zich vaak niet beperkt tot de vacht van je kat, is het essentieel om een grote schoonmaak te houden. Vlooien leggen – nadat ze zich hebben volgezogen met bloed – honderden eitjes. Die eitjes vallen gemakkelijk uit de vacht van je kat of hond en belanden buiten of in huis op de grond. De larven die uit de eitjes komen, verstoppen zich op een donker plekje en voeding zich met vlooienpoep. Zodra de larven verpopt zijn en zich getransformeerd hebben tot volwassen vlooien zoeken ze zelf een gastheer. Buiten kan dat elke willekeurige voorbijganger zijn, binnen is de kans groot dat je eigen huisdieren weer opnieuw besmet raken.
Om het aantal nieuwe vlooien in huis tot een minimum te beperken, kun je je huis het beste zo goed mogelijk stofzuigen. Het liefst elke dag. Zorg dat je extra aandacht besteedt aan kieren en donkere plekjes waar de larven zich graag verstoppen. Omdat vlooien van een vochtige omgeving houden, wordt dweilen afgeraden, tenzij je dweilt met een vlooienwerend middel.
Vlooienband in de stofzuigerzak
Om je stofzuigactiviteiten nog effectiever te maken, kun je een anti-vlooienband – zoals de Seresto vlooienband – in de stofzuigerzak doen. Op deze manier wordt er meteen met de opgezogen vlooien afgerekend en krijgen ze niet de kans om de stofzuiger weer uit te komen.
5. Was alles wat gewassen kan worden
Naast het schoonmaken van je huis, is het ook belangrijk om alles wat je kunt wassen te wassen. Vlooien verstoppen zich namelijk maar wat graag tussen de plooien van al het textiel in je huis. Zeker de plekken waar je kat vaak komt. Was dus alle mandjes, kleedjes en kussentjes van je kat, maar als het even kan ook bankhoezen, gordijnen, kussens etc. Eigenlijk alles wat in de wasmachine kan, geef je een wasbeurt. Bij voorkeur op 60 graden, dan weet je zeker dat zowel de vlooien als je eitjes, larven en poppen het niet overleven.
6. Behandel je huis met natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Omdat je met schoonmaken en wassen wel een heleboel vlooien verwijdert, maar nooit álle, is het raadzaam om je huis vervolgens met bestrijdingsmiddelen te behandelen. In eerste instantie raden we je aan om een poging te wagen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke middelen tegen vlooien zijn beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van jou en je kat.
Azijn
Vlooien houden niet van azijn. Waar we eerder zeiden dat dweilen geen goed idee is, is dweilen met azijn een uitzondering. Maak een ‘sopje’ met 3 delen water en een deel azijn. Je kunt het niet alleen gebruiken om de vloeren te dweilen, maar ook om alle andere gladde oppervlakken af te nemen. Je kunt het mengsel ook in een sprayflacon gieten en gebruiken op textiel. Hoewel je zelf ook een tijdje in de azijnlucht zit, jaag je de vlooien op een natuurlijke manier weg.
Vlooienval
Je kunt ook zelf een vlooienval maken. Vul een schaaltje met water en een drupje afwasmiddel en leg een drijfkaarsje in het midden. Zet het schaaltje ‘s nachts in de kamer – kies een veilige plek – en steek het kaarsje aan. De vlooien worden aangetrokken door het licht en de warmte en vallen in het water. Door het afwasmiddel blijven ze niet drijven en sterven ze een snelle verdrinkingsdood.
Natuurlijke omgevingsspray tegen vlooien
Een ander interessant product is de Stop! Omgevingsspray. Deze natuurlijke anti-vlooienspray ruikt fris en is vrijwel overal in huis te gebruiken. Je kunt het op alle oppervlakken sprayen en op textiel. Je kunt het mandje van je kat er dus ook mee behandelen. Het is volledig veilig, zelfs als je kat het oplikt is het ongevaarlijk. En daarbij hoef je je huis niet te ontvluchten als je het gebruikt hebt. Het ruikt zelf lekker! Ook voor drachtige en zogende poezen en kittens is dit middel veilig.
7. Als dat niet voldoende is: behandel je huis met chemische bestrijdingsmiddelen
Naast natuurlijke bestrijdingsmiddelen om je huis te ontvlooien, zijn er uiteraard ook chemische producten. Vaak zijn deze krachtiger, maar ook een stuk slechter voor je eigen gezondheid en die van je huisdieren. Als je besluit om je huis te behandelen met chemische middelen, is het belangrijk om goed te ventileren. Daarnaast kun je het beste een moment uitkiezen waarop je zelf de deur uit kan en ook je kat zich een tijdje buitenshuis kan vermaken. Een effectief product is de HG X Vlooienspray. Nadat je je huis ermee hebt ingespoten, is het product 4 tot 6 weken werkzaam tegen vlooien.
8. Hou je kat zo gezond mogelijk
Katten met een minder goede gezondheid lijken vatbaarder te zijn voor vlooien. Dit heeft te maken met de dunnere huid van ongezonde dieren waar een vlo makkelijker in kan bijten. Nou is het sowieso belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat in goede conditie blijft, maar het kan dus ook helpen om je kat minder aantrekkelijk te maken voor vlooien. De belangrijkste ingrediënten voor een gezond kattenleven zijn gezonde voeding, voldoende beweging en een stressvrije omgeving.
Qua voeding is het belangrijk om het juiste kattenvoer te kiezen. Veel dierenartsen adviseren om je kat een combinatie van natvoer en droogvoer te geven. Zo krijgt je kat voldoende vocht en voedingsstoffen binnen en geniet hij tegelijkertijd de voordelen van droogvoer. Droogvoer draagt onder andere een bijdrage aan een gezond gebit.
Ook de mentale gesteldheid van je kat draagt bij aan een goede gezondheid. Zorg ervoor dat je kat een leuk leven heeft. Geen hem aandacht en uitdaging en zorg voor interessant speelgoed. Probeer verder te voorkomen dat je kat teveel stress ervaart en verzeker je ervan dat hij voldoende beweging krijgt. Een buitenkat beweegt vaak meer dan een binnenkat, dus bedenk met name voor je binnenkat manieren om te bewegen. Speel bijvoorbeeld met een laserlampje of kattenhengel. Of zorg voor een goed looprad voor katten.
Lees ook: Wat is het beste kattenspeeltje voor jouw kat?
9. Zorg dat de vlooien wegblijven
Om ervoor te zorgen dat je binnen de kortste keren niet opnieuw geconfronteerd wordt met een vlooienplaag is het heel belangrijk om je kat – en andere huisdieren – te blijven behandelen met een anti-vlooienmiddel. Hou ook het dagelijks stofzuigen vol. Op deze manier krijgen vlooien geen kans om opnieuw een plaag te veroorzaken. Een anti-vlooienmiddel werkt doorgaans niet zo lang dat één behandeling voldoende is om echt van de vlooien af te komen. Als je kat niet meer beschermd is, is de kans groot dat de vlooien die uit achtergebleven eitjes zijn gekomen, meteen hun kans grijpen en je kat bespringen.
10. Verjaag de vlooien ook uit je tuin
Omdat vlooieneitjes niet alleen in huis terecht komen, maar ook in je tuin, is het slim om ook daar actie te ondernemen om de vlooien te verjagen. Vlooien – een ook vlooieneitjes en larven – zitten het liefst op vochtige donkere plekken. Je maakt je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk door je gras goed kort te maaien en schaduwplekjes onder bijvoorbeeld bladeren zoveel mogelijk te verwijderen. Mieren eten vlooien, dus probeer mieren vooral niet je tuin uit te jagen.
Vlooienwerende planten
Als extra hulpmiddel kun je een aantal planten in je tuin zetten waar vlooien een hekel aan hebben. Je moet er geen wonderen van verwachten, maar alle beetjes helpen. En daarbij is het sowieso geen straf om deze kruiden in je tuin te hebben. Planten waar vlooien een hekel aan hebben zijn onder andere munt, rozemarijn, knoflook, lavendel, salvia, citroengras en kattenkruid. Met de laatste doe je je kat ook een groot plezier.
FAQ
Hoe vaak moet ik mijn kat ontvlooien?
Hoe vaak de ontvlooiing van je kat moet gebeuren, ligt aan het anti-vlooienmiddel dat je kiest. Voor vlooiendruppels geldt doorgaans dat ze een week op 4 werken. Je kunt je kat het beste maandelijks een pipetje geven om te voorkomen dat je kat vlooien oploopt. Een vlooienband werkt doorgaans langer, de Seresto vlooienband werkt zelfs tot 8 maanden. Je kunt dus het beste kijken hoe lang het anti-vlooienmiddel van jouw keus werkt en het ontvlooien herhalen, zodra het middel uitgewerkt is.
Er wordt weleens gedacht dat vlooien alleen in bepaalde maanden actief zijn, maar dit is een fabeltje. Omdat vlooien lange tijd in huis kunnen overleven zonder gastheer, kan je kat het hele jaar door vlooien oplopen.
Hoe vaak moet je een kitten ontvlooien?
Voor kittens geldt hetzelfde als voor volwassen katten. Zodra je begint met het ontvlooien van je kitten, is het raadzaam om de behandeling te herhalen zodra het vlooienmiddel uitgewerkt is. Op deze manier is je kitten altijd beschermd tegen vlooien.
Hoe vaak moet je een binnenkat ontvlooien?
Ook voor een binnenkat geldt dat je de ontvlooiing van je kat het beste op regelmatig basis kan herhalen. Zoals eerder gezegd kunnen vlooien lange tijd binnen overleven en daarnaast kunnen vlooien gemakkelijk meeliften op de kleding van visite.
Als je dit liever niet wilt, kun je er ook voor kiezen om je kat heel regelmatig op vlooien te controleren met een vlooienkam. Als je dit wekelijks doet, is de kans groot dat je een eventuele vlo snel te pakken hebt. Het is wel belangrijk om je kat meteen te ontvlooien als je een vlo gespot hebt, zodat je een plaag kunt voorkomen.
Vanaf wanneer mag je een kitten ontvlooien?
In principe kan het ontvlooien van je kitten beginnen vanaf een leeftijd van 8 weken. Let er wel heel goed op dat het anti-vlooienmiddel geschikt is voor kittens. Niet elk vlooienmiddel kan vanaf 8 weken gegeven worden. Lees daarom altijd de bijsluiter goed door voordat je je kitten gaat ontvlooien.
Hoe ontvlooi je een kitten?
Het ontvlooien van een kitten doe je in principe op dezelfde manier als je een volwassen kat ontvlooit. Vanaf 8 weken kun je je kitten ontvlooien met een pipetje vlooiendruppels. Je knijpt het pipetje leeg in de nek, net onder de schedelbasis, zo dicht mogelijk op de huid. Je kunt er ook voor kiezen om je kitten te ontvlooien met een vlooienspray, zoals de Frontline vlooienspray. Deze is geschikt voor kittens vanaf 2 dagen oud.
Mag je een zwangere kat ontvlooien?
Ja, je mag een drachtige kat ontvlooien, maar het is wel aan te raden om de bijsluiter van een anti-vlooienmiddel na te lezen. Niet alle vlooienmiddelen zijn geschikt om te gebruiken tijdens de dracht. Een ook na de bevalling blijft het oppassen. Een lacterende moederpoes kan het anti-vlooienmiddel doorgeven aan haar kittens via de moedermelk. Een vlooienmiddel dat niet veilig is voor kittens, kun je dus beter ook niet gebruiken voor een lacterende kat. Een vlooienmiddel dat wel geschikt is voor zowel drachtige en lacterende katten als kittens is de Frontline vlooienspray. Dit kun je eventueel gebruiken in combinatie met een vlooien anti-conceptie van Beaphar. Ook dit middel is namelijk veilig voor drachtige en zogende poezen.
Conclusie
Vlooien kunnen jou en je kat het leven behoorlijk zuur maken. Het zijn kleine springende parasieten die leven van het bloed van honden, katten en andere warmbloedige dieren. Ze kunnen zich enorm snel vermeerderen en als je er niets aan doet, heb je in no-time een vlooienplaag. Om deze reden is het heel belangrijk om je kat te ontvlooien. Het liefst met regelmaat, want voorkomen is beter (en gemakkelijker) dan genezen. Het ontvlooiing van je kat kan gedaan worden met behulp van verschillende anti-vlooienmiddelen. De bekendste manier is het ontvlooien van je kat met een pipet, maar je kunt je kat of kitten ook ontvlooien met spray, een anti-vlooienband, vlooienshampoo, vlooienspray of tabletjes. Heel belangrijk is het ook om niet alleen je kat te ontvlooien maar ook je huis te ontvlooien. Vlooien kunnen lange tijd zonder gastheer. Als je je huis niet aanpakt, zijn de vlooien zo weer terug.