Kattennagels knippen: 10 vragen over nagels knippen bij je kat 

De meeste katten houden hun nagels vlijmscherp door ze dagelijks te scherpen aan de krabpaal. Maar dat is niet altijd voldoende om de nagels kort en in goede conditie te houden. Als je kat te lange nagels heeft, kan hij hier last van krijgen en ook voor jouw kleding en meubilair is het vaak niet zo goed. Als je kat te lange nagels heeft, kun je ze het beste knippen. Dit kun je door de dierenarts laten doen, maar dat levert vaak een hoop stress op. De nagels van je kat kun je ook gewoon zelf doen, thuis in z’n vertrouwde omgeving. Maar waar moet je op letten als je kattennagels gaat knippen? In dit artikel beantwoorden we 10 veelgestelde vragen over nagels knippen bij je kat.

1. Waarom kattennagels knippen?

Katten gebruiken hun nagels voor van alles. Ze klimmen ermee in bomen of in hun krabpaal, maar je dienen ook als verdediging, mochten ze ruzie krijgen. Sommige katten gebruiken hun nagels ook om iets te pakken, bijvoorbeeld een blokje kaas van tafel. Om de nagels van je kat in goede conditie te houden, is een krabpaal essentieel. Elke kat heeft op z’n minst een krabplank nodig om z’n nagels te scherpen en lekker te rekken en strekken. De nagels van een kat groeien in laagjes en door de krabben komt er een laagje van de nagel los, daaronder zit een nieuwe kortere nagel.

kattenangels knippen

Blijven haken

Voor sommige katten is een krabpaal echter niet genoeg om de nagels kort te houden. Met name binnenkatten krijgen soms te lange nagels. Als de nagels van je kat te lang zijn, kan dit voor problemen zorgen. Zijn nagels kunnen bijvoorbeeld blijven haken aan kleding, kussens, meubels of dekentjes. Niet alleen je spullen kunnen hierdoor beschadigen, je kat kan zijn nagel hierdoor scheuren, wat erg pijnlijk is.

Ingegroeide nagels

Ook kunnen de nagels als ze heel lang worden, ingroeien en uiteindelijk gaan ontsteken. Als je kat ingegroeide nagels heeft, kun je zelf beter niet meer gaan knippen. Ga in dat geval naar een dierenarts. De dierenarts kan inschatten wat er moet gebeuren en zorgen dat de ontsteking behandeld wordt. Sommige rassen, zoals de Pers, hebben meer aanleg om ingegroeide nagels te krijgen. Bij deze rassen is het verstandig om de nagels goed bij te houden om problemen te voorkomen.

Krabben

Een andere reden om de nagels van je kat te knippen kan zijn dat hij overmatig veel krabt. Het knippen van de nagels van je kat helpt niet tegen het krabben zelf, maar zorgt er wel voor dat er minder schade wordt aangericht. Je kunt dan wel het beste een vijl gebruiken, zodat er geen scherpe randjes meer aan de nagels zitten.

2. Waarmee kan je de nagels van een kat knippen?

Je kunt de nagels van je kat knippen met verschillende producten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een nagelschaartje voor katten gebruiken. Dit kan het beste een klein nagelschaartje speciaal voor de kat zijn. Er zijn ook nagelknippers voor katten en honden. Die zijn vaak wat groter en lomper. Dat is voor kattennagels eigenlijk niet nodig. Je kunt preciezer werken met een klein nagelschaartje voor katten – zoals de Mister Mill Pets Nagelknipper Kat.

Een andere optie voor het knippen van kattennagels is een elektrische nagelvijl. 

3. Hoe laat je je kat wennen aan nagels knippen?

Niet elke kat is ervan gediend dat zijn nagels gekortwiekt worden. In het ideale scenario laat je een kitten al wennen aan de handelingen die horen bij het knippen van kattennagels. Als je kat al volwassen is, kun je in principe dezelfde stappen nemen als voor een kitten. Het zou alleen iets langer kunnen duren als je kat het al spannend vindt.

Stap 1: De eerste stap is het aanraken van de pootjes van je kat. Je kunt gewoon beginnen door je kat te aaien en hierbij ook z’n pootjes mee te nemen. 

Stap 2: Hou z’n pootjes even kort vast. Doe dit steeds iets langer.

Stap 3: Als dit goed gaat, kun je ook z’n tenen één voor één aanraken en even kort vasthouden. Bouw dit steeds verder uit.

Stap 4: Vervolgens kun je zachtjes op z’n voetzooltjes drukken, hierdoor komen de nagels tevoorschijn.

Stap 5: Raak de nagels even kort aan en bouw ook dit steeds verder uit. Doe dit voor alle pootjes.

Stap 6: Laat je kat de nagelknipper of nagelvijl zien en besnuffelen. Hou hem even kort bij z’n pootjes en bouw ook dit verder uit. Als je een elektrische nagelvijl gebruikt doe je dit eerst zonder geluid en als dat goed gaat pas met geluid.

4. Hoe knip je de nagels van een kat?

Als je je kat rustig hebt laten wennen aan het vasthouden van z’n pootjes en aanraken van z’n voetzooltjes en nagels, kun je de nagels van je kat echt gaan knippen. Zorg ervoor dat je kattensnoepjes – zoals Catisfactions – bij de hand hebt om je kat tussendoor te belonen voor z’n goede gedrag.

Stap 1: Hou je kat losjes vast en stel hem eventueel gerust.

Stap 2: Pak vervolgens met één hand het pootje van je kat vast. Hou de teen van de nagel die je gaat knippen goed vast en druk zachtjes op je voetkussentje. Hierdoor komt de nagel tevoorschijn.

Stap 3: Knip de nagel af met een speciaal nagelschaartje voor de kat. Als je een vijl gebruikt, dan bestaat deze stap uit het vijlen van de nagel met een speciale nagelvijl voor katten en honden.

Stap 4: Herhaal voorgaande stappen voor elke kattennagel.

Stap 5: Beloon je kat voor zijn geduld en vertrouwen in jou met een lekkere kattensnack.

5. Hoe kan ik de nagels knippen van een agressieve kat?

Als je kat agressief reageert op het moment dat je zijn nagels wilt knippen, is de kans groot dat hij het vooral heel erg spannend of vervelend vindt. Door het te forceren kan hij het nog enger gaan vinden. Als het echt nodig is om de nagels van de kat op dit moment te knippen, kun je dit het beste met z’n tweeën doen. Wanneer het geen haast heeft, kun je beter eerst de stappen volgen om je kat rustig te laten wennen aan nagels knippen.

Om te voorkomen dat je kat je krabt, kun je een handdoek gebruiken. Wikkel je kat er zo in dat hij je niet meer kan krabben en pak alleen het pootje eruit dat je gaat knippen. Beloon hem nadien met een lekkere kattensnack.

Je kunt eventueel ook proberen om je kat wat te kalmeren met een kalmeringsmiddel voor katten. Dit kan een natuurlijk middel zijn, zoals kattenkruid of matabi stokjes, maar ook een product met feromonen, zoals de Feliway feromonen verdamper. Hou er bij feromonen wel rekening mee dat het een tijdje kan duren voordat je kat meer ontspannen is. Dit is dus vooral ter ondersteuning als je kat in het algemeen gespannen en/of agressief is. Er zijn ook antistressmiddelen die iets sneller werken, zoals de Sanal Relax Tabletten en de Beaphar No Stress Spot On.

6. Hoe vaak moet je de nagels knippen van een kat?

In principe kun je de nagels van je kat knippen als je ziet dat je lang worden. Vaak hoor je ze dan ook tikken op een harde ondergrond. Ook als de nagels rond groeien en je kat aan van alles blijft haken, is het tijd om zijn nagels te knippen. Gemiddeld moeten je nagels van een binnenkat slechts 1 á 2 keer per jaar knippen.

7. Hoe kort moet ik de nagels van mijn kat knippen?

Als je zelf nagels van je kat gaat knippen, wil je ze natuurlijk niet te kort knippen. Wanneer je de nagels te kort knipt, knip je in het leven en dat doet pijn. Je kunt het vergelijken met je eigen nagels. Als je je nagels te kort knipt, voelt dat ook heel vervelend. Als je kat lichtgekleurde nagels heeft, kun je zelf vrij goed zien hoe kort je ze kunt knippen. De nagels schijnen dan door, waardoor je kunt zien waar het leven begint. In dit geval kun je de nagel tot een paar millimeter van het leven knippen. 

Als je kat zwarte nagels heeft, kun je het leven niet zien en moet je gokken. Neem niet teveel risico en knip alleen het uiteinde van de nagel af. Als je een elektrische nagelvijl – zoals de LifeGoods Nagelvijl voor huisdieren – gebruikt, kun je iets meer risico nemen. Omdat je er steeds een klein stukje nagel af vijlt, zul je niet ineens veel te veel van de nagel knippen. Ze zullen hooguit een klein beetje te kort zijn.

8. Wat moet ik doen als ik de nagels van mijn kat te kort heb geknipt?

Als je een nagel van je kat te kort hebt geknipt, kan dit behoorlijk bloeden. Dit ziet er vaak heel heftig uit, maar echt ernstig is het doorgaans niet. Er lopen bloedvaatjes in het leven en die bloeden meteen erg heftig als ze geraakt worden. Je kunt het bloeden stelpen door een gaasje tegen de nagel te drukken. Ook aluin werkt vaak erg goed om het bloeden te stoppen. Dit wordt veel gebruikt om wondjes na het scheren te behandelen, maar is ook prima te gebruiken voor de nagels van je kat.

Als het niet lukt om het bloeden met gaasjes en/of aluin te stelpen, kun je het beste toch even je dierenarts bellen. Dierenartsen kunnen bloedende nagels dichtschroeien waardoor het probleem snel verholpen is en je weer met je kat naar huis kunt. 

9. Vanaf wanneer mag je de nagels knippen van een kitten?

De nagels van een kitten mogen in principe vanaf dat je ze in huis hebt geknipt worden. Vanaf dat ze een week of 8 zijn dus. De nagels van en kitten zijn vaak erg scherp en blijven gemakkelijk overal in hangen, zeker als je kleine pluizenbol nog niet helemaal goed doorheeft wanneer hij z’n nageltjes in moet trekken. Als je de nagels van je kitten gaat knippen, let er dan wel op dat je ze niet te kort knipt en dat je je kitten rustig laat wennen. 

Op zich is het goed om vroeg te beginnen met het knippen van de nagels van je kitten, zo went hij er al jong aan en zal hij er ook als volwassen kat geen moeite mee hebben. Zelfs als je niet van plan bent om de nagels van je kat op regelmatige basis te knippen, is het wel verstandig om je kitten aan de handelingen te laten wennen.

Je kunt zowel een klein nagelschaartje voor katten gebruiken als een elektrische nagelvijl. ook een gewone vijl is soms voldoende om de zachte nageltjes van je kitten bij te werken.

10. Helpt het knippen van de nagels van mijn kat tegen krabben?

In principe kun je beter proberen om je kat te leren waar hij wel en niet mag krabben. Dit kun je doen door te zorgen voor een goede krabpaal en deze zo interessant mogelijk te maken voor je kat. Elke keer als je kat begint te krabbel op een plek waar jij dat niet wilt hebben, breng je hem naar de krabpaal toe. Als je kat er in eerste instantie niet zoveel interesse heeft in de krabpaal kun je er catnip spray opspuiten, veel katten vinden deze geur erg aantrekkelijk. Als je kat toch aan je meubels blijft krabben, kun je de krabpaal hierheen verhuizen, soms helpt dit. Ook kun je de oppervlakken waaraan je kat krabt, bedekken met plastic folie om het minder interessant te maken voor je kat.

Catnip spray is bij de onderstaande webshops verkrijgbaar.

Lees ook: Zo kies je de beste krabpaal voor jouw kat

Het is het mooist als het je lukt om je kat af te leren aan je meubels te krabben. Als dit niet lukt, of je wilt ondertussen voorkomen dat je meubels beschadigen, kun je er voor kiezen om de nagels van je kat te vijlen. Knippen kan ook, alleen blijven er dan toch nog vaak scherpe randjes achter, waarmee je kat krassen kan veroorzaken. Als je de nagels mooi rond vijlt, zal de schade een stuk minder zijn wanneer je kat toch aan de meubels krabt. Hou wel in je achterhoofd dat je kat zijn nagels ook gebruikt om te klimmen en zichzelf te verdedigen.