Een volwassen kat die op je hand past; het kan echt. De kleinste kat ter wereld is amper 30 cm lang en ziet er ook op volwassen leeftijd uit als een kitten. Echter is de kleinste kattensoort geen huiskat, maar leeft hij in het wild. In dit artikel vertellen we je iets meer over dit bijzondere ras en waar hij leeft. En omdat kleine katten nou een keer erg schattig zijn, kunnen we ons voorstellen dat je ook graag wilt weten wat de kleinste kat voor in huis is. Daarom hebben we ook de kleinste kattenrassen voor je op een rijtje gezet.
De kleinste kat ter wereld
De kleinste kat ter wereld is de Rusty Spotted Cat, oftewel de Roestkat. Hij leeft in het wild in delen van India en in Sri Lanka en is ook een aantal keren in Nepal gesignaleerd. De kleinste kat ter wereld is ongeveer 40 cm lang, heeft een staart van 20 cm en weegt ongeveer 1 tot 1,5 kg. Dit zijn overigens gemiddelden, hoe klein de kleinste kat exact is, is niet bekend. De lengte van Roestkatten varieert van een kleine 30 cm tot zo’n 45 cm. De kleinste kat ter wereld heeft een grijsbruine vacht met roestbruine strepen op zijn rug en flanken. Hij heeft een ronde, smalle kop met ronde groene ogen. Samen met de Bengaalse tijgerkat en de Tijgerkat behoort de Roestkat tot de Dwergtijgerkatten.
Hoewel ze er schattig uitzien – en ook hun miauwtje erg schattig klinkt – zijn het natuurlijk wel echte jagers. Net als onze huiskatten vangen ze vogels, muizen, kikkers en salamanders. En soms eten ze ook insecten, zoals sprinkhanen
In de video hierboven zie je een fragment van BBC over de kleinste kat ter wereld.
7 kleine kattenrassen
Aangezien we zo’n eeuwig kleinblijvend katje ontzettend schattig vinden – en de Roestkat geen huiskat is – hebben we de kleinste kattenrassen voor je op een rijtje gezet. De katten in dit lijstje zijn wel gedomesticeerd en vinden het doorgaans hartstikke gezellig om bij je in huis te wonen.
1. Singapura
Over het algemeen wordt de Singapura gezien als het kleinste kattenras en een volwassen Singapura . Singapura’s zijn niet alleen klein, met hun grote oren en ogen zien er ook echt een beetje uit als kittens, ook als ze al lang volwassen zijn.
Hun karakter is erg extravert en ze zijn dol op menselijk gezelschap. Ze zijn heel nieuwsgierig en komen altijd even kijken wat je aan het doen bent. Het maakt niet uit of je aan het koken bent, aan het werk op je laptop of aan het klussen in de garage, de Singapura vindt alles interessant. Het liefst bekijkt hij alle bezigheden vanaf hoogte en het is dan ook een echte klimmer.
Je doet hem een groot plezier met een uitdagende krabpaal en vergeet ook niet voldoende kattenspeeltjes voor hem aan te schaffen. Een Singapura is namelijk speels aangelegd en vindt het helemaal fantastisch als jij samen met hem wilt spelen. Hij geniet zichtbaar van menselijk contact.
Aanhankelijk zijn ze dan ook zeker. De kleinste kattensoort vindt het heerlijk om op schoot te zitten, tegen je aan te kruipen of bij je op bed te liggen. Ze schuwen het ook niet om hun stem te gebruiken, maar aangezien dit een zacht stemmetje is, zul je hier zeker geen last van hebben.
2. Munchkin
Ook de Munchkin is een klein kattenras. Zeker als je zijn hoogte meet, behoort hij tot de kleinste kattenrassen, zijn lijf is echter wel van hetzelfde formaat als dat van een gemiddelde huiskat. Een Munchkin heeft in verhouding dus hele korte pootjes. Dit wordt veroorzaakt door mutatie die dwerggroei veroorzaakt. Deze erfelijke afwijking komt ook bij andere zoogdieren – waaronder mensen – voor en heet Achondroplasie.
Het ras is nog niet heel oud, waardoor er alleen beperkte informatie is over de gevolgen van dwerggroei voor de gezondheid van een kat. In Nederland is het dan ook verboden om Munchkins te fokken.
De meeste Munchkins lijken echter weinig last te hebben van het feit dat ze klein zijn. Ze houden van rennen, spelen en klimmen. Je kunt ze echter wel het beste binnenhouden, omdat ze minder snel en behendig zijn dan andere katten en ze gemakkelijk iets kan overkomen. Om ervoor te zorgen dat ze zich niet gaan vervelen, doe je er goed aan een mooie krabpaal en goed kattenspeelgoed voor ze te kopen.
Verder is dit kleine kattenras vriendelijk, sociaal en aanhankelijk. Munchkins zijn graag bij je en vinden ook kinderen en andere huisdieren gezellig.
3. Cornish Rex
De Cornish Rex is afkomstig uit Cornwall in Engeland. In 1950 werd op een boerderij een kat met een gekrulde vacht geboren die totaal niet leek op zijn broertjes en zusje. Uit deze kat, Kallibunker genaamd, is de Cornish Rex ontstaan. Het is niet het aller kleinste kattenras, maar groot zijn ze zeker niet. De Cornish Rex is is slank gebouwd en doet wat denken aan Oosterse kattenrassen. Hoewel ze klein en slank zijn, wegen ze relatief veel met een gewicht tussen de 2 en 5 kg.
Het zijn hele gezellige katten die zich erg hechten aan hun baasje en graag zoveel mogelijk tijd met hem of haar doorbrengen. Daarbij zijn ze erg intelligent en kunnen ze bijvoorbeeld goed objecten oppakken met hun pootjes. Dit kunnen knuffels en speeltjes zijn, maar ze kunnen er ook vandoor gaan met jouw pen of potlood.
Om te voorkomen dat ze met jouw spullen aan de haal gaan, kun je ze het beste kun eigen kattenspeeltjes geven. Het liefst spelen ze samen met jou, maar als je even geen tijd hebt, zijn interactieve kattenspeeltjes een goed alternatief.
4. Devon Rex
Een ander klein kattenras is de Devon Rex. Hij lijkt veel op de Cornish Rex, maar deze twee kleine kattenrassen met krulhaar lijken geen familie te zijn. Wel komen ze beide uit Engeland. Net als de Cornish Rex is de Devon Rex bij toeval ontstaan nadat een verdwaalde huiskat een nestje kreeg van een wilde kat met gekrulde vacht. De Cornish Rex is de kleinste kat van deze twee. De Devon Rex is namelijk iets groter en ook iets zwaarder.
Qua karakter lijken de beide krulharige katten wel veel op elkaar. Ook de Devon Rex is namelijk erg aanhankelijk en spendeert het liefst zoveel mogelijk tijd met z’n baasje. Hij vindt het heerlijk om te knuffelen en geaaid te worden. Verder heeft hij veel energie en is hij ontzettend speels. Een goede krabpaal is zeker nodig en ook voldoende kattenspeeltjes zijn belangrijk om dit kleine kattenras gelukkig te houden. Hou er ook rekening mee dat ze het niet leuk vinden om alleen te zijn. Als je fulltime gaat werken, is een Devon Rex misschien niet de juiste kat.
5. Siamees
Ook de Siamese kat behoort tot de kleine kattenrassen, met name door zijn gewicht. Hij is namelijk niet extreem klein, maar door zijn slanke bouw is zijn gewicht wel vrij laag. Ze wegen zo’n 2,5 tot 5 kg en de poezen zijn vaak wat kleiner dan katers.
De Siamees is een van de oudste kattenrassen van de wereld en kan zelf ook behoorlijk oud worden. Een leeftijd van 15 of 16 jaar is niet uitzonderlijk. Dit intelligente kattenras verkeert graag in het gezelschap van mensen en is dan ook erg aanhankelijk. Ze hebben wel een groot ego, zijn eigenzinnig en vertellen je te pas en te onpas wat ze van de situatie vinden. Dit doen ze met een opvallend luide stem.
Overigens zijn ze ook erg intelligent en kun je ze goed trainen. Je kunt ze bijvoorbeeld leren om aan een tuigje te lopen. Gebruik hiervoor wel een geschikt kattentuigje. Deze intelligentie zetten ze overigens ook in voor andere doeleinden. Menig Siamees weet de voorraadkast te vinden én openen waarin kattensnoepjes bewaard worden. Ook zijn Siamezen erg speels en houden ze er niet van als hun baasje lang van huis is.
6. Balinees
De Balinees is een zusje van de Siamees, het voornaamste verschil is de lange vacht. Eigenlijk wilden de fokkers het ras ‘Langharige Siamees’ maar daar waren de fokkers van Siamezen het niet mee eens. Omdat deze relatief kleine kat zo’n mooi slank lichaam heeft en sierlijk beweegt, is ze vernoemd naar Balinese tempeldansers. Een Balinees weegt ongeveer 3 tot 5 kg en heeft prachtige blauwe ogen.
Balinezen zijn – net als Siamezen – erg actief en hebben dagelijks beweging en uitdaging nodig. Doordat ze bijzonder slim zijn, kun je ze ook kunstjes leren of aan een kattentuigje leren lopen. Zo kunnen ze hun energie ook buitenshuis kwijt. Een nieuwe omgeving verkennen kost vaak ook energie. Je maakt een Balinees ook erg gelukkig met een mooie grote krabpaal. Het zijn goede klimmers en springers, dus ze zullen er dankbaar gebruik van maken. Ze liggen ook graag hoog en als je ze niet van een goede krabpaal gebruikt, zullen ze zelf een hoog plekje uitkiezen; bijvoorbeeld op de koelkast of een andere hoge kast.
Overigens is het niet zo dat ze de hele dag door het huis rennen. De Balinese kat is ook dol op menselijk gezelschap en komt graag bij je liggen om geaaid te worden. Het is belangrijk om een Balinees op gewicht te houden met goed kattenvoer.
Lees ook: Beste kattenvoer 2021 – Top 10 beste kattenvoer
7. Burmees
De Burmees is een gespierde kat van een relatief klein formaat. Ze wegen zo’n 3 tot 5 kg en het kleinste van de twee geslachten is de poes. Katers kunnen iets groter zijn dan poezen, maar de verschillen zijn doorgaans niet erg groot. Door hun compacte bouw zijn ze vaak wat zwaarder dan ze eruitzien.
De Burmees komt oorspronkelijk uit Birma. Hij werd door een matroos meegenomen naar Amerika in 1930 en daar viel op dat hij wel op een Siamees leek, maar zeker geen Siamees was. De Burmees is kleiner en zijn bouw is compacter. Ook heeft hij een opvallend rond snoetje.
Burmezen zijn dol op menselijke aandacht. Ze vinden het heerlijk om bij je te zitten en lekker te kroelen. Over het algemeen zijn het rustige katten, maar ze kunnen ook heel speels zijn. Ze hebben door hun gedrongen uiterlijk een verhoogd risico om overgewicht te krijgen. Zorg er dus voor dat ze het juiste kattenvoer krijgen en geef ze genoeg ruimte om te bewegen. De Burmees vindt het fijn om de wereld om zich heen vanaf een hoog plekje te aanschouwen. Een mooie hoge krabpaal bij het raam of een kattenhangmatje aan het raam wordt zeker gewaardeerd.
Tot slot: denk goed na voor je een kat koopt
Niet alle kattenrassen in deze lijst worden in Nederland herkent als kattenras, omdat de eigenschappen waarop gefokt wordt gezondheidsproblemen bij de kat kunnen veroorzaken. We raden je dan ook aan om zelf goed onderzoek te doen naar een kattenras voordat je beslist om er een in huis te nemen.
Daar komt nog bij dat elke kat verzorging nodig heeft. Denk er dus heel goed over na of je een kat genoeg te bieden hebt en het ook over een tijdje nog leuk vindt om de kattenbak te verschonen en je kat te borstelen. Nou wordt het verschonen van de kattenbak wel een stuk makkelijker met een (semi-) zelfreinigende kattenbak, maar het is natuurlijk niet zo dat je er helemaal geen werk meer van hebt.
Ook kan een kat ziek worden, zeker bepaalde raskatten kunnen gevoelig zijn voor erfelijke ziektes. De kosten kunnen hoog oplopen en het is heel verdrietig als je de behandeling van je kat niet kunt betalen. Om te voorkomen dat je hoge kosten niet kunt betalen, kun je overigens wel een kattenverzekering overwegen. Controleer wel goed hoeveel een verzekering vergoed en of ze het ras van jouw favoriete kat ook verzekeren.
Kortom: denk er goed overna voor je een kat koopt. Katten zijn fantastische huisgenootjes en als je weet waar je aan begint, zullen ze je heel veel brengen. Zolang jij weet waar je aan begint en met liefde de kattenbak verschoont, klitten uit z’n vacht kamt en samen wil spelen zal je veel plezier beleven aan je purrende huisgenootje.