Kitten zindelijk maken? 9 tips om je kat zindelijk te maken

Je hart stroomt waarschijnlijk over van liefde als je net een kitten in huis hebt gehaald. Kittens zijn verschrikkelijk schattig en als kersvers kattenbaasje kun je je nog niet voorstellen dat dit kleine huistijgertje ook dingen gaat doen die je niet zo leuk zult vinden. Een je eerste taken als poezenmoeder of -vader is het zindelijk maken van je kitten of kat. Ook als je een volwassen kat hebt geadopteerd, bestaat de kans dat je de kat nog zindelijk moet maken. Maar hoe maak je een kat of kitten zindelijk?

Een kat of kitten zindelijk maken, is gelukkig niet moeilijk. Katten zijn van nature erg hygiënisch en ze leren vaak al van de moederpoes waar ze mogen poepen en plassen. Zeker als ze in huiselijke kring zijn opgegroeid, weten ze vaak al wat een kattenbak is. Maar als een kat of kitten naar een nieuwe plek verhuisd, zul je hem opnieuw zindelijk moeten maken. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen om je kat of kitten zindelijk te maken in z’n nieuwe huis.

1. Zorg voor een goede kattenbak

Wanneer je een kat of kitten zindelijk wilt maken, is de eerste stap het kopen van een goede kattenbak. De kattenbak moet de juiste maat hebben, maar daarnaast ook gemakkelijk te gebruiken zijn voor je kat. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de instap niet te hoog mag zijn. Met name kittens en oudere katten kunnen moeite hebben om over een hoge rand heen te stappen. In dit geval kun je dus het beste voor een kattenbak met lage instap kiezen, zoals de PeeWee EcoMinor. Als je een kat hebt die nog niet gewend is om een dichte kattenbak (met deurtje) te gebruiken, zul je dit ook eerst aan moeten leren. Eventueel kun je de kap er eerst af laten.

De PeeWee EcoMinor is bij de onderstaande webshops te koop.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenbak met zeef

2. Kies geschikte kattenbakvulling

De volgende stap in het zindelijk maken van je kat of kitten is het kiezen van de juiste kattenbakvulling voor in de kattenbak. Zeker in het begin vinden veel katten een wat fijnere structuur prettiger, dit voelt meer aan als zand of fijn grind. Hou er echter wel rekening mee dat kittens erg nieuwsgierig zijn en nog niet goed weten wat ze wel en niet kunnen eten. Het gebeurt dan ook wel eens dat een kitten van de kattenbakvulling eet. Om deze reden kun je het beste voor een niet-klontvormende kattenbakvulling kiezen. Een klontvormende kattenbakvulling kan namelijk in de maag gaan samenklonteren en daar de boel verstoppen. De grote klomp kan er dan niet meer op een natuurlijke manier uit, met alle gevolgen van dien. 

Als de fokker of vorige eigenaar van je kat of kitten al begonnen was met zindelijk maken, is het raadzaam om na te vragen welke kattenbakvulling er gebruikt werd. Je kat zal dit herkennen en sneller begrijpen wat de bedoeling is.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenbakvulling

3. Kies een goede plaats voor de kattenbak

Ook de plaats van de kattenbak is belangrijk als je je kat zindelijk wilt maken. Katten doen hun behoefte het liefst op een rustige plaats. Kies dus een rustig hoekje, waar niet voortdurend kinderen of andere dieren langs rennen. Het is wel belangrijk dat de kattenbak goed bereikbaar is en niet in een andere ruimte staat waar de kat niet zelf naar binnen kan. Hou er verder rekening mee dat katten hun behoefte niet in de buurt van hun slaapplaats willen doen. Hetzelfde geldt voor hun voer- en drinkplaats, ook dat is geen geschikte plaats voor een kattenbak.

4. Zet je kat of kitten regelmatig op de kattenbak

Als je kat zijn nieuwe huis betreedt, heeft hij nog geen flauw idee waar alles staat en weet hij dus ook niet waar hij zijn behoefte moet doen. Zorg in eerste instantie dat de kattenbak altijd goed bereikbaar is en verplaats hem niet zomaar. Om je kitten zindelijk te maken kun je hem het beste zo snel mogelijk laten zien waar de kattenbak is. Zet hem hem er geregeld even op om te kijken of hij moet poepen of plassen. Doe dit sowieso elke keer als je kat of kitten gegeten of gedronken heeft, vaak zijn dit momenten waarop hij ook moet poepen of plassen. 

Vaak kun je het ook zien als je kat of kitten aanstalten maakt om te gaan poepen of plassen. Gaat hij in een hurkhouding zitten? Breng hem dan snel naar de kattenbak. Als je kat onrustig rondloopt of begint te miauwen, kan het ook zijn dat hij moet poepen of plassen. Je kunt hem beter een keer te vaak dan te weinig naar de kattenbak escorteren. Het is dan ook handig om de eerste periode veel bij je nieuwe kat of kitten te zijn. Op deze manier kun je zijn gedrag goed observeren en meteen bijsturen waar dat nodig is.

kat op kattenbak zetten zindelijk maken

5. Meer katten? Meer kattenbakken!

De meeste katten vinden het niet zo prettig om hun toilet te delen met andere katten of kittens. Heb je meerdere katten? Om je nieuwe kat zindelijk te maken, kun je het beste een extra kattenbak neerzetten. Vaak wordt de vuistregel gebruikt voor het bepalen van het aantal kattenbakken: aantal katten +1. Als je 3 katten hebt, zet je dus 4 kattenbakken neer. Op deze manier voorkom je dat je kat toch een andere plek gaat zoeken om zijn behoefte te doen. 

6. Maak de kattenbak vaak schoon

We noemden het eerder al even: katten zijn erg hygiënische dieren. Ze houden zichzelf goed schoon, door dagelijks uitgebreide was sessies te houden, en ze verwachten ook dat hun kattenbak schoon is. Sommige katten weigeren pertinent om hun behoefte te doen op een vieze kattenbak. Bij het zindelijk maken van je kat of kitten is het soms wel handig om een plasje of een poepje niet meteen te verwijderen. Door de geur zal je kat sneller snappen dat dít de plaats is om te poepen en plassen. Je doet er echter wel goed aan om de kattenbak elke dag even leeg te scheppen. Wekelijks kun je alle kattenbakvulling verwijderen, de bak goed schoonmaken zonder chemische middelen en vervolgens opnieuw vullen met kattenbakkorrels.

7. Word niet boos bij een ongelukje

De kans is groot dat je nieuwe kat of kitten een keer een ongelukje heeft. Hij weet even niet meer waar de kattenbak was of kon het niet lang genoeg ophouden. Word hier vooral niet boos om! Hij doet het niet om jou te pesten, een kat zindelijk maken kan gewoon wat tijd kosten. Je kunt zelfs handig gebruik maken van de situatie. Als je kat buiten de kattenbak gepoept heeft, kun je het keuteltje in de kattenbak leggen. Door de geur zal je kat sneller begrijpen waar de kattenbak voor bedoeld is. Op een plasje kun je wat kattenbakkorrels leggen om deze daarna in de kattenbak te leggen. Ook een stukje keukenpapier met urine kun je in de kattenbak leggen. Hou er wel rekening mee dat je het niet te lang laat liggen. Katten hebben het liefst een schone kattenbak.

8. Verwijder urinegeur na ongelukjes

Zorg ervoor dat je de urinegeur zo goed mogelijk verwijdert na een eventueel ongelukje. Katten hebben een goede neus en als ze de geur nog ruiken kan dit ze ertoe aanzetten om vaker op deze plaats te plassen. Ook andere katten binnen hetzelfde huishouden kunnen de behoefte voelen deze plaats als plasplek te gebruiken. Met de volgende stappen ben je zo van de urinegeur af.

  1. Dep de urine zo goed mogelijk op
  2. Maak de plek schoon met lauwwarm water (warm water activeert de geur juist)
  3. Dep opnieuw droog en bestrooi met baking soda
  4. Als al het vocht verdwenen is, kun je de baking soda opzuigen met een stofzuiger
  5. Tot slot kun je een geurverwijderaar – zoals UF2000 4Pets – gebruiken

9. Beloon je kat of kitten

Het zindelijk maken van je kat of kitten gaat vaak nog sneller als je het goede gedrag beloont. Elke keer als je kat uit zichzelf zijn behoefte op de kattenbak doet prijs je hem enthousiast en beloof je hem bijvoorbeeld met een lekker kattensnoepje. Positieve bekrachtiging werkt vaak veel beter bij katten dan het geven van correcties. Hou je zakje met kattensnoepjes dus paraat als je je kat of kitten zindelijk gaat maken.

Lees ook: Kun je een kat trainen?

Bonustip: Leer je kat om de WC te gebruiken

Als je kat eenmaal kattenbak zindelijk is, kun je ook nog overwegen om je kat zindelijk te maken op de WC. Dan bedoelen we inderdaad de gewone WC, waar jij zelf ook op gaat zitten. Katten kunnen namelijk ook leren om op de bril te zitten en hun behoefte in het toilet te deponeren. Dit scheelt je ruimte, omdat je geen kattenbak meer neer hoeft te zetten en daarbij hoef je ook geen kattenbakvulling meer te gebruiken. We raden je aan om alleen een volwassen kat WC zindelijk te maken. Voor kittens is dit nog te hoog gegrepen en ook voor oudere katten is het vaak niet zo geschikt.

Als je een gezonde, dappere volwassen kat hebt, kun je hem in veel gevallen leren om gebruik te maken van de WC. Je kunt hiervoor het beste een speciale katten WC-bril gebruiken, zoals de Litter Kwitter. Deze leg je op de bril en kun je in eerste instantie gewoon vullen met kattengrit, vervolgens stap je over op een bril met een opening. Stap voor stap pas je de Litter Kwitter steeds verder aan, waardoor de opening groter wordt. Je kat zindelijk maken op de WC duurt gemiddeld een week of 2. Uiteraard is elke kat anders en is het verstandig om er ruim de tijd voor te nemen. Als je een Litter Kwitter koopt, krijg je overigens ook een DVD met instructies voor het zindelijk maken van je kat op de WC.

FAQ

Hoe vaak poept een kat?

Hoe vaak een kat poept, hangt met name af van de voeding die hij krijgt. Als je kat goede kattenbrokjes krijgt, is het normaal dat hij ongeveer eens per dag of 2 dagen zijn behoefte doet. Katten die veel natvoer krijgen, poepen doorgaans iets vaker. Hetzelfde geldt voor katten die (grotendeels) plantaardig voer krijgen. Door de grotere hoeveelheid vezels, doen ze vaker een grote boodschap.

Hoe moet je een boerderij kitten zindelijk maken?

Een boerderij kitten zindelijk maken, werkt in principe niet anders dan een kitten zindelijk maken van een fokker of uit een huiselijke omgeving. Vaak is het wel zo dat boerderij kittens nog minder ervaring hebben met een kattenbak. In huis staat vaak al een kattenbak klaar, waardoor de moederpoes haar kittens al voorbereid op het leven als huiskat. Op een boerderij leven kittens vaak in een schuur waar het niet zoveel uitmaakt waar ze hun behoefte doen. Hierdoor kan het iets langer duren om een boerderij kitten zindelijk te maken. Echter zullen ook boerderij kittens snel snappen wat de bedoeling is.

Samenvatting

Er komt heel wat bij kijken als je een nieuwe kat of kitten in huis neemt. Een van de eerste dingen die kersverse kattenbaasjes zich afvragen is: ‘Hoe maak je een kat zindelijk?’ Gelukkig is het helemaal niet zo ingewikkeld. Sommige kittens zijn zelfs al zindelijk gemaakt door de moederpoes. Belangrijk voor je begint met het zindelijk maken van je kat, is een goede voorbereiding. Zorg voor een geschikte kattenbak en de juiste kattenbakvulling. Denk ook goed na over de plaats van de kattenbak. De kattenbak moet goed toegankelijk zijn, maar niet op een drukke plaats – of in het buurt van eten, drink of slaapplek – staan. Je kat of kitten zindelijk maken doe je uiteindelijk vooral door hem regelmatig op de kattenbak te zetten. Let op signalen van je kat waarmee hij aangeeft dat hij nodig moet poepen of plassen en zet hem snel op de bak. Beloon hem enthousiast als hij zijn behoefte doet op de kattenbak. Tot slot kun je een kat ook zindelijk maken op de WC, hiervoor gebruik je een speciale katten WC-bril. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed idee hebt hoe je je kat of kitten zindelijk moet maken en wensen je veel plezier met je nieuwe huisgenoot!