Ragdoll kleuren 1

Alle Ragdoll kleuren op een rijtje

De zachtaardige Ragdoll lijkt qua uiterlijk heel veel op de Heilige Birmaan en komt in dezelfde kleuren voor als dit kattenras en bijvoorbeeld de Siamees. Toch zit er best veel verschil tussen Ragdoll kleuren. Zo is de ene vacht donkerder dan de andere en kan de kleurtint van de vacht verschillen. Hoewel er traditionele Ragdoll kleuren zijn vastgelegd, zijn er tegenwoordig ook nieuwe kleuren toegestaan. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende Ragdoll kleuren en hun benaming. Ook vind je onderaan het artikel een aantal tips om de vacht van je Ragdoll in optimale conditie te houden.

Traditionele Ragdoll kleuren

Van oorsprong komt de Ragdoll in een beperkt aantal kleuren voor. Deze kleuren lijken vooral op de kleuren en tekeningen van de Birmaan en Siamees. Hieronder hebben we de verschillende traditionele vachtkleuren van de Ragdoll voor je op een rijtje gezet. Al deze kleuren zijn colourpoints. Daarover vertellen we je verderop in dit artikel meer.

Seal

De seal kleur of seal point Ragdoll is de oorspronkelijke kleur van veel colourpoint katten, zoals de Siamees. Het lichaam heeft een hele lichte beige tot witte kleur, terwijl de points juist heel donkerbruin zijn.

ragdoll seal point

Blue

Een blue point Ragdoll heeft een sneeuwwitte tot heel lichtgrijze vachtkleur met staalblauwe points. De points zijn bij deze grijze Ragdoll dus een stuk lichter.

ragdoll blue point

Red

De red point is een rode Ragdoll. Het lichaam heeft een zachte abrikoos gele kleur en de points zijn rood. De rode points van deze Ragdoll hebben vaak een patroon.

ragdoll red point

Cream

Cream of crème is de verdunde kleur van een rode Ragdoll. Het lichaam is in dit geval nog wat lichter, crèmewit met hele lichte rode points.

ragdoll cream point

Chocolate

Een chocolate of bruine Ragdoll is een verdunde versie van de seal point. Het is dan ook een iets lichter bruine Ragdoll. De vacht is ivoorkleurig en heeft warme chocoladebruine points. 

ragdoll chocolate

Lilac

Lilac is vervolgens weer een verdunde variant van de chocolade bruine Ragdoll. De lilac is een duif grijze Ragdoll met een lichte zalmkleurige gloed. Het lichaam heeft een lichte ivoor tint.

ragdoll lilac point

Kleurtekeningen en vachtpatronen bij de Ragdoll

Naast de kleuren van de Ragdoll vacht wordt het uiterlijk ook bepaald door kleurtekeningen en vachtpatronen. We noemden eerder al dat de Ragdoll van origine een colourpoint is. Daar zijn echter ook 2 variaties op. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Colourpoint

De traditionele kleurtekening van de Ragdoll is de colourpoint. Dit vachtpatroon zie je bijvoorbeeld ook bij de Siamees en de Heilige Birmaan. Een colourpoint heeft een lichte vacht gecombineerd met donkere points. De voetjes, staart, snoet en oren zijn donker van kleur. 

Mitted

Een mitted Ragdoll is in principe ook een colourpoint alleen dan met witte voetjes. Mitten is het Engelse woord voor handschoen. Eigenlijk is een mitted Ragdoll dus een ‘gehandschoende’ Ragdoll.

Bicolour

Een bicolour Ragdoll is eveneens een colourpoint. In dit geval heeft de Ragdoll echter ook witte aftekeningen. Op z’n snuit is een omgekeerde ‘V’ te zien en ook z’n borst en soms andere delen van het lichaam hebben witte vlekken.

Nieuwe Ragdoll kleuren en vachtpatronen

Naast de traditionele Ragdoll kleuren worden er tegenwoordig ook andere Ragdoll kleuren herkend. Hieronder vertellen we iets meer over deze kleuren en kleurcombinaties.

Lynx

Een lynx Ragdoll heeft een vergelijkbare vachtkleur als veel huis-tuin-en-keukenkatten. Hij heeft een vachtpatroon met streepjes en soms andere aftekeningen, zoals stippen en vlekken. Deze Ragdoll kleur wordt ook wel tabby genoemd.

Ragdoll lynx

Tortie

Het tortie vachtpatroon komt vrijwel alleen bij poezen voor, het is heel uitzonderlijk als een kater met een tortie vacht geboren wordt. In Nederland wordt deze kleur ook vaak schildpad genoemd. De Ragdoll heeft in dit geval 2 kleuren, namelijk rood en zwart of crème en blauw (grijs), waardoor er vlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen zowel op de points als het lichaam te zien zijn.

Torbie

Een torbie Ragdoll is een combinatie tussen een lynx en tortie Ragdoll. De vacht heeft dan naast het vachtpatroon van een lynx ook rode of cream vlekken. 

Ragdoll torbie

Ragdolls worden wit geboren

Opvallend is dat Ragdoll kittens helemaal wit geboren worden. Pas na een aantal dagen begint hun kleur langzaam zichtbaar te worden. Het kan wel tot hun 3e of 4e levensjaar duren voordat ze helemaal zijn uitgekleurd en hun definitieve vachtkleur zichtbaar is. De nieuwe Ragdoll kleuren, zoals de tabby of lynx, zijn hierop overigens een uitzondering; deze Ragdoll kittens worden niet wit geboren.

De vacht van een Ragdoll verzorgen

Of je nu een zwarte, bruine of rode Ragdoll hebt in colourpoint of een ander vachtpatroon; elke Ragdoll kleur verdient een goede vachtverzorging. In principe vraagt de Ragdoll vacht niet zo heel veel onderhoud. Je hoeft je Ragdoll in principe niet te wassen en over het algemeen is dagelijks kammen of borstelen ook niet nodig. De vacht van de Ragdoll is wel relatief pluizig, maar de ondervacht is niet wollig. Hierdoor valt het heel erg mee hoe snel te vacht klit. 

Je doet er wel goed aan om de vacht van je Ragdoll in ieder geval eens per week helemaal te borstelen met een goede kattenborstel. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een slicker – zoals de kattenborstel van Mister Mill – voor gebruiken. Dit zorgt ervoor dat losse haren uit de vacht verwijderd worden en eventuele klitten voorkomen worden. Besteed hierbij wat extra aandacht aan de oksels en liezen, hier klit de vacht namelijk het snelst.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenborstel

Conclusie over Ragdoll kleuren

De Ragdoll komt dus in behoorlijk wat verschillende kleuren voor. De traditionele Ragdoll kleuren zijn seal, blue, red, cream, chocolate en lilac in de patronen colourpoint, mitted en bicolour. De traditionele Ragdoll kleuren lijken veel op de kleuren van de Heilige Birmaan en de Siamees. Er zijn tegenwoordig echter ook bruine gestreepte Ragdolls en schildpad Ragdolls. Ook zijn er allerlei combinaties mogelijk van kleurtekeningen.  Hoewel kleur vaak meespeelt hij het uitzoeken van een Ragdoll kitten, raden we je aan om vooral ook op de gezondheid en het karakter te letten. Vraag altijd of je de ouderdieren mag zien en ga voor een erkende fokker. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over de verschillende Ragdoll kleuren.