ragdoll

Ragdoll

De Ragdoll is een ontzettend mooi en zachtaardig kattenras. Deze grote knuffelkatten zijn perfect voor gezinnen en huishoudens met meerdere huisdieren. Ze zijn aanhankelijk en zoeken hun mensen graag op. Bij het aanschaffen van een huisdier komt echter heel wat kijken en daarom is het belangrijk om je goed in te lezen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Ragdoll kat én we hebben op een rijtje gezet waar je op moet letten als je besluit een Ragdoll te kopen. Lees snel verder als je meer wilt weten over dit leuke kattenras.

De geschiedenis van de Ragdoll kat

Hoewel de Ragdoll een relatief jong kattenras is, is zijn oorsprong niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat de Ragdoll oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt en daar in de jaren 60 gefokt is door Ann Baker. De eerste kat in de geschiedenis van de Ragdoll is Josephine, een witte Angora-achtige poes die regelmatig nestjes kreeg. Nadat Josephine werd aangereden en hersteld was van het ongeluk, bleek ze immuun te zijn voor pijn en een heel relaxte, flexibele kat te zijn geworden. De nestjes die ze na het ongeluk kreeg, bleken vervolgens ook te bestaan uit heel erg relaxte, speelse, vriendelijke en sociale kittens.

Er zijn er verhalen waarin de zonen van Josephine een grote rol spelen. Raggedy Ann Daddy Warbucks was bijvoorbeeld een hele mooie kater met een uiterlijk dat leek op dat van een Heilige Birmaan. Ann Baker zou deze prachtige kater gekruist hebben met haar eigen katten en zo het kattenras de Ragdoll gecreëerd hebben. Om te zorgen voor een meer diverse mix van genen gebruikte ze later ook zijn halfbroer Blackie. Deze kater had een andere vader. De vader van Raggedy Ann Daddy Warbucks is niet bekend, maar er zijn ook verhalen te vinden waarin Josephine bewust gedekt zou zijn door een Heilige Birmaan. Dat zou natuurlijk het uiterlijk van Daddy Warbucks kunnen verklaren.

Volgens de verhalen zou Ann ook dochters van Josephine in bezit hebben gehad en verschillende nestjes gefokt hebben met Daddy Warbucks als vader. Waarschijnlijk is er daarna ook inmenging geweest van de Burmees en de Siamees om het uiterlijk van de huidige Ragdoll te verkrijgen en versterken. We zullen nooit precies weten hoe de Ragdoll ontstaan is, maar in alle verhalen komt in elk geval Josephine voor. 

In 1975 werd de Ragdoll officieel erkend als ras en sindsdien is zijn populariteit gestaag toegenomen. Inmiddels is de Ragdoll in vrijwel alle lijstjes met populaire kattenrassen te vinden en is het een zeer geliefd kattenras door gezinnen met kinderen.

De naam van de Ragdoll

De fokker van het ras heeft de Ragdoll zijn naam gegeven. Ragdoll betekent in het Engels ‘lappenpop’ en dat is precies hoe de Ragdoll zich gedraagt als je hem oppakt. Hij laat zich helemaal slap hangen, waardoor het net is alsof je een lappenpop oppakt.

Uiterlijk van de Ragdoll kat

De Ragdoll is een mooie grote kat; hij behoort zelfs tot de grootste kattenrassen die er zijn. Hij heeft een breed gespierd lijf een een zachte halflange vacht. 

Lichaam

De Ragdoll heeft brede schouders en een brede borst. Het lichaam is vrij lang en Ragdolls hebben een diepe borst. Ze horen niet dik te zijn. Wel hebben Ragdolls op hun buik een aantal plooien. Hun pootjes hebben een gemiddelde lengte, waarbij de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. Ze hebben ronde voetjes met pluimpjes tussen de tegen. De staart van de Ragdoll is juist langer dan gemiddeld. Deze heeft langere haren en oogt zacht en pluizig. 

Ragdoll katers zijn doorgaans groter dan Ragdoll poezen en wegen daardoor ook meer. Gemiddeld hebben katers een gewicht van 7 tot 10 kg. De wat kleinere en lichtere poezen wegen zo’n 5 tot 7 kg. Qua schofthoogte kan hij zo’n 40 cm hoog worden.

Vacht

Ragdolls hebben een hele mooie zachte vacht die traditioneel point kleuren heeft. Op de kop is de vacht wat korter, vanaf de oren is een kraag wenselijk. De vacht is op de schouders weer wat korter en wordt naar achteren toe steeds langer. De staart heeft langere haren en is zacht en pluizig. Sowieso is de vacht van de Ragdoll heel erg zacht. De ondervacht is niet wollig en daardoor krijgt de Ragdoll niet snel klitten. In de meeste gevallen is een keer per week borstelen of kammen met een goede kattenborstel dan ook voldoende om de vacht in goede conditie te houden.

De vacht van de Ragdoll is van oorsprong pointed, zoals de Siamees en Heilige Birmaan heeft. Een pointed Ragdoll kan ook witte sokjes hebben; dit wordt ‘mitted’ genoemd of een witte tekening hebben op de kop; dit heet bi-color. Er zijn echter ook niet-traditionele Ragdoll kleuren, zoals tabby bijvoorbeeld, waardoor er nu allerlei variaties mogelijk zijn.

Lees ook: Ragdoll kleuren

Kop

De kop van de Ragdoll kat is breed en wigvormig met een afgeronde neus en kin en mooie ronde wangen. De oren zijn gemiddeld van formaat en hebben een afgeronde vorm. Ze staan vrij ver opzij en hebben relatief korte beharing. De mooie grote ogen van de Ragdoll zijn ovaal van vorm en staan iets schuin. De traditionele Ragdoll heeft heldere blauwe ogen. Bij de verdunde kleuren mag de blauw kleur iets lichter zijn. Tegenwoordig zijn er naar de traditionele Ragdoll kleuren ook effen Ragdolls. Deze hebben niet altijd blauwe ogen, maar kunnen bijvoorbeeld ook groene of goudkleurige ogen hebben.

ragdoll kop

Het karakter van de Ragdoll kat

De Ragdoll staat bekend om zijn vriendelijke, verdraagzame karakter. Over het algemeen zijn het ontzettend lieve, rustige katten die perfect in een gezin passen. Ze kunnen niet alleen goed met kinderen overweg, maar vaak ook met andere huisdieren, zoals honden.

Sociaal

Als een Ragdoll goed gesocialiseerd is, is hij meestal erg gericht op mensen en heel sociaal. Hij is graag bij je in de buurt en volgt je overal in huis. Daarbij is hij goed van vertrouwen en gaat hij er vanuit dat je niet op hem gaat staan als hij midden in de kamer ligt. Ook met kinderen zijn Ragdolls vaak heel goed. Ze zijn verdraagzaam en zullen niet snel hun nagels uitslaan. Uiteraard blijft het wel belangrijk om erop toe te zien als je kinderen met de Ragdoll spelen. Door hun zachte karakter is het minder snel duidelijk dat ze iets niet prettig vinden. In plaats van van zich af bijten, zullen ze eerder weglopen.

Andere huisdieren, zoals honden, zijn meestal ook geen probleem voor de Ragdoll kat. Rustig laten wennen is natuurlijk wel een goed idee, maar de meeste Ragdolls vinden andere huisdieren alleen maar gezellig.

Doordat ze zo sociaal en zachtaardig zijn, kun je een Ragdoll in de meeste gevallen beter niet naar buiten laten. Ze worden bijvoorbeeld gemakkelijk slachtoffer van een aanrijding, doordat ze te goed van vertrouwen zijn. Ook zijn ze door hun sociale, vriendelijke karakter makkelijk mee te nemen door vreemden. Als je je Ragdoll naar buiten wilt laten, kun je het beste een kattentuigje gebruiken, een kattenren maken of je tuin goed afzetten.

Speels

Ragdolls blijven hun hele leven lang speels. Ze zijn niet enorm actief, dus het zal in de meeste gevallen bij een speelkwartiertje blijven. Ook zijn kittens speelser dan volwassen katten. Veel Ragdolls vinden het leuk om op hun rug te liggen spelen. Je kunt bijvoorbeeld een kattenhengel gebruiken die ze dan kunnen ‘vangen’. Ook kleine speelgoedmuisjes en kattenpuzzels kunnen ze vaak erg waarderen. 

Intelligent

De Ragdoll is redelijk intelligent en doordat hij zo op mensen gericht is, kun je hem gemakkelijk iets leren. Ze begrijpen snel wat de bedoeling is van de kattenbak en hebben vlot door waar en wanneer ze eten kunnen verwachten. Ook kun je ze leren om balletjes of speelgoed te apporteren en zijn ze vrij snel gewend aan een kattentuigje.

Lees ook: Zo kies je het beste kattentuigje voor een Ragdoll 

Ragdoll gezondheid

Hoewel de Ragdoll een verhoogd risico heeft op een aantal erfelijke aandoeningen, zijn ze over het algemeen goed gezond en kunnen ze behoorlijk oud worden. De gemiddelde leeftijd van een Ragdoll is zo’n 12 tot 17 jaar oud. Sommige Ragdolls worden zelfs ouder dan 20 jaar. Hieronder vertellen we iets meer over de erfelijke aandoeningen die bij Ragdolls voorkomen.

HCM

HCM (hypertrofische cardiomyopathie) is een hartziekte die vrij veel voorkomt bij katten, mogelijk heeft 5 tot 10% van de katten deze aandoening. Als een Ragdoll HCM heeft, wordt hij geboren met een erfelijke aanleg voor de hartziekte. Echter komt de ziekte pas op latere leeftijd tot uiting en soms zelfs helemaal niet.

Bij HCM is de hartspier verdikt, waardoor er bij inspanning te weinig bloed wordt rondgepompt. Dit heeft als gevolg dat de kat hartritmestoornissen kan krijgen, soms heel sloom wordt of plotseling overlijdt. Doordat het bloed langzamer wordt rondgepompt, kunnen er stolsels ontstaan met als gevolg dat de kat plotseling verlammingsverschijnselen krijgt.

HCM is helaas niet te genezen en er zijn ook geen medicijnen bekend waarvan bewezen is dat ze werken. Bepaalde symptomen kunnen wel behandeld worden met medicijnen, waardoor de kat niet onnodig lijdt.

PKD

PKD (polycystic kidney disease) is een nierziekte waarbij er cysten ontstaan in de nieren. De kat met PKD heeft al vanaf zijn geboorte holtes in de nieren die, naarmate hij ouder wordt, groter worden. Naarmate de kat ouder wordt, komen er meer holtes bij en worden ze groter. Ze gaan zich vullen met vocht en verdringen het gezonde weefsel van de nieren. Hierdoor kunnen de nieren niet meer goed functioneren.


Helaas is PKD niet te behandelen. Wanneer het op tijd ontdekt wordt, kan de levensverwachting en levenskwaliteit wat verbeterd worden met speciaal voer. Uiteindelijk zal de kat echter overlijden aan PKD. Het is daarom heel belangrijk om voor een Ragdoll te kiezen waarvan de ouders op PKD getest zijn.

Een Ragdoll kopen

Als je besluit dat je een Ragdoll wilt kopen, is het leuke moment aangebroken om je nieuwe huisgenoot uit te zoeken. Je hebt hierbij keuze uit een Ragdoll kitten of een volwassen Ragdoll. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Het uitzoeken van een Ragdoll is best spannend en het is belangrijk om op een aantal dingen te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Ragdoll kitten of volwassen Ragdoll kopen?

Misschien is je eerste idee om een Ragdoll kitten te kopen, maar heb je je helemaal niet gerealiseerd dat het ook mogelijk is om een volwassen Ragdoll te adopteren. Een Ragdoll kan om allerlei redenen herplaatst worden en jij kan hem dan een goed nieuw thuis bieden. Een Ragdoll kitten heeft nog geen negatieve ervaringen en kan alles nog leren. Hieronder vertellen we je iets meer over de voor- en nadelen van een Ragdoll kitten en een volwassen Ragdoll.

Volwassen Ragdoll kopen

Een Ragdoll herplaatser kan bijvoorbeeld een kat zijn die gebruikt is voor de fok en nu met pensioen mag. Vaak zijn deze katten tussen de 5 en 7 jaar en de meeste fokkers zullen ze eerst castreren of steriliseren, zodat er ook echt niet meer mee gefokt wordt. Als je een gepensioneerde Ragdoll van een goede fokker koopt, zal het een sociaal dier zijn, zonder gezondheidsproblemen. Een van de nadelen van een volwassen Ragdoll is natuurlijk wel dat hij al wat ouder is en waarschijnlijk minder lang bij je zal zijn dan een kitten. 

Je kunt er ook voor kiezen om een volwassen Ragdoll te kopen van iemand die er niet meer voor kan zorgen. Je vindt deze Ragdoll katten bijvoorbeeld op Marktplaats of Verhuisdieren. Het voordeel van een volwassen Ragdoll is dat je hem meestal niet meer echt hoeft op te voeden. Ook kan het behoorlijk schelen in de aanschafprijs én ook niet onbelangrijk: je verricht een goede daad door de Ragdoll een tweede kans te geven.

Ragdoll kitten kopen

De kans is natuurlijk ook heel groot dat je kiest voor een Ragdoll kitten. Ze zijn verschrikkelijk schattig en het is heel bijzonder om zo’n klein pluizenbolletje te zien opgroeien. Je kunt een Ragdoll kitten alles nog leren en hij heeft nog een heel leven voor zich. Nadelen van een Ragdoll kitten zijn met name dat je er meer werk van hebt dan een volwassen kat. Hoewel een kitten meestal al zindelijk is, is de kans op een ongelukje iets groter én een kitten heeft vaak meer energie. Kittens zullen sneller door je kamer rauzen en in je gordijnen klimmen. Meestal valt dit met een Ragdoll kitten heel erg mee, maar het is wel goed om er rekening mee te houden dat de opvoeding wat tijd kost.

Ragdoll kitten

Waar je op moet letten als je een Ragdoll gaat kopen

Als je een Ragdoll gaat kopen, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Helaas zijn er nog altijd veel broodfokkers actief. Een broodfokker wil zoveel mogelijk geld verdienen aan de katten en houdt daarbij geen rekening met het welzijn en de gezondheid van de dieren. Hierdoor zijn Ragdolls in de broodfok vaak ziek en wordt er meer geselecteerd op uiterlijk dan gezondheid en karakter. Hieronder zetten we op een rijtje hoe je een goede fokker herkent.

  • Ragdoll kitten is ingeënt, ontwormd, gechipt en heeft een stamboom.
  • De fokker wil weten waar de kitten terecht komt en stelt je vragen.
  • De fokker weet veel over het ras en kan jouw vragen goed beantwoorden.
  • Je mag de ouderdieren ook zien wanneer je de kittens komt bekijken.
  • De ouderdieren ogen gezond, sociaal en gelukkig.
  • De ouderdieren zijn getest op ziektes en de fokker heeft hier bewijs van.
  • De fokker heeft zich gespecialiseerd in één of enkele rassen en biedt geen kittens van allerlei verschillende rassen aan.
  • Je krijgt garantie bij aankoop van een kitten.

Wees kritisch als je een Ragdoll kitten wilt kopen en laat je niet alleen verleiden door de schattige snoetjes, hoe moeilijk dat ook is. 

Benodigdheden voor een Ragdoll kat

Voordat je pluizige huistijger arriveert, zul je het een en ander in huis moeten halen. Zo is het belangrijk dat er meteen een kattenbak aanwezig is, zodat de Ragdoll direct weet waar hij zijn behoefte mag doen. Ook is een goede krabpaal of krabton onmisbaar en zul je geschikte voerbakjes in huis moeten hebben. Verder heeft een Ragdoll een wekelijkse borstel- of kambeurt nodig en zijn kattenspeeltjes en een fijn kattenmandje belangrijk. Veel Ragdolls leren snel, waardoor ze goed aan een kattentuigje kunnen lopen. Met goede kattensnoepjes kunnen je ze veel leren. Hieronder hebben we de benodigdheden voor een Ragdoll op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen over de Ragdoll

Omdat er ontzettend veel over de Ragdoll kat te vertellen is, hebben we hieronder ook de meeste gestelde vragen over dit mooie ras beantwoord.

Hoe oud wordt een Ragdoll?

Hoewel de leeftijd per Ragdoll natuurlijk verschilt, worden Ragdolls gemiddeld zo’n 12 tot 17 jaar oud. Een Ragdoll die ouder wordt dan 15 jaar is zeker geen uitzondering en er zijn zelfs Ragdolls die 20 jaar of ouder worden. 

Wanneer is een Ragdoll uitgegroeid?

Ragdolls groeien vrij langzaam en het is dan ook pas als ze een jaar of 3 á 4 zijn dat ze helemaal zijn uitgegroeid. Tot dit tijd ontwikkelen hun kleuren zich ook nog en worden ze wat forser. De grootste groei maken ze echter door in hun eerste levensjaar.

Hoe groot wordt een Ragdoll?

Een volwassen Ragdoll kan een schofthoogte halen van zo’n 40 cm. De lengte van het lijf is ongeveer 60 cm en z’n staart is ongeveer even lang. Daarmee behoort een Ragdoll zeker tot de grotere gedomesticeerde kattenrassen.

Hoe zwaar wordt een Ragdoll?

Ragdoll poezen zijn doorgaans wat lichter dan katers. Een Ragdoll poes weegt tussen de 5 en 7 kg. Een Ragdoll kater weegt gemiddeld 7 tot 10 kg. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je Ragdoll niet te zwaar wordt, omdat dit invloed heeft op zijn gezondheid.

Wat kost een Ragdoll?

De aanschafprijs van een Ragdoll met stamboom ligt meestal tussen de 1000 en 1500 euro. Voor een Ragdoll uit een bloedlijn met kampioenen betaal je soms nog meer. Voor een volwassen Ragdoll of een Ragdoll zonder stamboom betaal je een stuk minder. 

Welke kam is geschikt voor een Ragdoll?

Hoewel de vacht van de Ragdoll niet snel klit, is een wekelijkse borstel- of kambeurt zeker geen overbodige luxe. Je kunt hiervoor het beste een slicker borstel gebruiken. Deze heeft kleine metalen haakjes die de losse haren goed uit de vacht kunnen halen.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenborstel

Wat betekent Ragdoll?

Ragdoll is het Engelse woord voor ‘lappenpop’. De Ragdoll dankt zijn naam aan het feit dat hij zich helemaal laat hangen wanneer hij wordt opgetild. Hij hangt dan zo slap dat het net een lappenpop is.

Wanneer kan je een Ragdoll steriliseren of castreren?

Poezen kun je het beste steriliseren na de eerste krolsheid, meestal is dit als je poes tussen de 6 en 10 maanden oud is. Katers kunnen gecastreerd worden als ze geslachtsrijp zijn en dit is meestal als ze tussen de 9 en 12 maanden oud zijn.

Welke voer eet een Ragdoll?

In principe kan een Ragdoll normaal kattenvoer eten en hoef je geen speciaal Ragdoll voer te kopen. Het gaat er met name om dat het voer de juiste voedingsstoffen bevat en voldoende energie levert. Het is echter ook belangrijk dat het voer niet teveel calorieën bevat. Binnenkatten zijn vaak minder actief dan buitenkatten. Je kunt om deze reden overwegen om speciaal voer voor binnenkatten te geven. Echter is er ook niets mis met speciaal Ragdoll voer, zoals Royal Canin Ragdoll Adult

Wanneer wordt een Ragdoll poes krols?

Wanneer een Ragdoll poes voor het eerst krols wordt verschilt per dier. Gemiddeld worden Ragdoll poezen tussen hun 6e en 10e levensmaand voor het eerst krols. Als je graag wilt fokken, kun je echter beter wachten tot de kat een jaar of 2 is. Een bevruchting tijdens de eerste krolsheid leidt namelijk veel vaker tot problemen.

Waar komt de Ragdoll vandaan?

De Ragdoll is in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstaan in Californië, Verenigde Staten. De fokster Ann Baker liet het ras officieel registreren in 1975.

Kan een Ragdoll naar buiten?

Hoewel het niet onmogelijk is, wordt het meestal afgeraden om een Ragdoll naar buiten te laten. Ragdolls zijn doorgaans erg goed van vertrouwen en zien gevaren vaak niet. Hierdoor lopen ze bijvoorbeeld een hoger risico om aangereden te worden door een auto. Ook zijn ze erg sociaal en daardoor gemakkelijk mee te nemen door vreemden. Ragdolls zijn meestal rustig en vinden het prima om in een appartement te leven. Als je ze toch naar buiten wilt laten, kun je overwegen om een kattentuigje te gebruiken of je tuin goed af te zetten, zodat ze daar een frisse neus kunnen halen.

Conclusie over Ragdoll katten

De Ragdoll is een relatief jong kattenras dat snel populair is geworden. Ze hebben traditioneel gezien een mooie pointed vacht, net als de Heilige Birmaan, maar er zijn tegenwoordig ook andere kleuren. Een Ragdoll is een echte binnenkat die het ook prima vindt om in een appartement te wonen. Tegen kinderen en andere huisdieren heeft hij geen bezwaar. Als je kritisch bent bij het uitzoeken van een kitten, zul je heel veel plezier beleven aan dit pluizige huistijgertje. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed beeld hebt van het kattenras de Ragdoll.