Alle Maine Coon kleuren op een rijtje

De Maine Coon is een prachtige grote kat die in allerlei kleuren en kleurpatronen voorkomt. Als je op zoekt bent naar een Maine Coon kitten of je wilt een nestje Maine Coon kittens fokken, dan is het handig om te weten welke Maine Coon kleuren en patronen er zijn en welke kleuren officieel zijn toegestaan. Gelukkig zijn dat er heel veel, zo heb je de zwarte Maine Coon, blauwe Maine Coon, rode Maine Coon, witte Maine Coon en nog veel meer. In dit artikel vertellen we je welke Maine Coon kleuren zijn toegestaan, welke tekeningen je ziet bij Maine Coon katten en hoe kleurgenetica werkt bij Maine Coons.

Toegestane kleuren voor Maine Coon katten

Eigenlijk zijn bijna alle vachtkleuren toegestaan bij Maine Coons op slechts een paar uitzonderingen na. Hieronder vind je alle toegestane Maine Coon kleuren en vertellen we iets meer over elke kleur.

Zwart

Zwart is één van de twee basiskleuren voor de vacht van katten. De andere basiskleur is rood. Een kat heeft altijd minimaal 1 en maximaal 2 basiskleuren. Enkel poezen kunnen 2 basiskleuren hebben en krijgen dan een schildpadpatroon. Katers kunnen slechts 1 basiskleur hebben. Een zwarte Maine Coon heeft uiteraard de basiskleur zwart, maar kan daarnaast ook een tekening of effect in zijn vacht hebben.

Grijs/blauw

Een grijze Maine Coon of blauwe Maine Coon heeft zwart als basiskleur, maar bezit het gen voor verdunning. Dit recessieve gen zorgt ervoor dat de kleur minder donker en fel wordt. Een zwarte Maine Coon wordt dan dus een grijze Maine Coon of blauwe Maine Coon.

Rood

De tweede basiskleur voor kattenvachten is rood. De rode basis kan zowel effen zijn als een tekening hebben, al zie je ook bij een effen rode Maine Coon vaak iets van een tekening. Ook kunnen er vlekken aanwezig zijn en kan de kleur variëren van lichtrood tot donkerrood.

Crème

Een crèmekleurige Maine Coon heeft ook de rode basiskleur, maar bezit net als de grijze Maine Coon het gen voor verdunning. Hierdoor wordt de rode kleur lichter en minder fel. crèmekleurige Maine Coons kunnen variëren van licht crème tot donker crème

Wit

Een witte Maine Coon heeft als basiskleur altijd rood of zwart, maar bezit daarnaast het dominante gen voor wit. Hierdoor zie je de basiskleur niet terug in de vacht. Er zit namelijk geen pigment in de haren.

Kleurtekeningen en -effecten bij de Maine Coon

Naast de basiskleuren wordt de vacht ook bepaald door tekeningen en patronen. Daarnaast zijn er ook nog het silver- en smoke-effect. Door al deze verschillende tekeningen en effecten kunnen Maine Coons qua kleuren heel divers zijn.

Effen

Een Maine Coon met effen kleur heeft in principe geen patroon in zijn vacht. Toch is het – met name bij een rode Maine Coon – wel mogelijk dat er strepen of vlekken zichtbaar zijn. Een zwarte Maine Coon met effen vacht is echter wel relatief egaal van kleur.

Tabby

Tabby is het tegenovergestelde van effen. Als een Maine Coon het gen voor Tabby heeft, heeft de vacht een patroon. Dit kunnen strepen en lijnen zijn, maar bijvoorbeeld ook stipjes of vlekjes. De meest voorkomende Maine Coon kleur is brown tabby. De Maine Coon heeft dan zwart als basiskleur, maar er zijn ook lichtere, bruine strepen of vlekken te zien.

Witte vlekken

Een effen of tabby Maine Coon kan daarnaast ook witte vlekken hebben. Witte vlekken komen voor in combinatie met alle kleuren en een schildpad poes kan ook witte vlekken hebben. De hoeveelheid wit kan variëren van een klein wit vlekje op de borst tot een vrijwel helemaal witte vacht.

Zilver

Alle tabby Maine Coon kleuren met hebben ook een zilver variant. Dit houdt in dat de aanzet van de haren kleurloos zijn en zich verder naar de haarpunt het meeste pigment bevindt. Als je de vacht uit elkaar blaast, zie je dat de onderste laag lichter, zilverachtig van kleur is.  

Smoke

Als een Maine Coon met effen kleuren een kleurloze haaraanzet heeft, wordt dit niet zilver, maar smoke genoemd. Dit effect wordt veroorzaakt door hetzelfde gen, alleen is er bij een effen Maine Coon dus geen duidelijke tekening zichtbaar, maar wel een smoke effect.

Niet toegestane kleuren voor Maine Coons

Hoewel er heel veel kleuren zijn toegestaan bij Maine Coon katten, zijn er een aantal uitzondering. De kleuren die niet officieel zijn toegestaan zijn lilac, chocolate en point kleuren, zoals je bijvoorbeeld ziet bij de Siamees, Heilige Birmaan en Ragdoll. 

Kleurgenetica bij Maine Coons

Welke kleuren een Maine Coon kitten krijgt, hangt af van de genen die hij meekrijgt van zijn ouders. Beide ouders geven voor elke eigenschap een gen mee en het dominante gen bepaalt vervolgens welke kleur de kitten krijgt. Zo is het gen voor verdunning, waardoor crème en blauw ontstaan recessief en het gen voor rood of zwart juist dominant. Het gen voor tabby is juist weer dominant ten opzichte van het gen voor een effen vacht. Wit is dominant over gekleurd en wit gevlekt is dominant over niet gevlekt. Tot slot is het zilvereffect ook dominant. 

Hoe zorg je voor een mooie Maine Coon vacht?

Los van de kleur is de conditie van de vacht van je Maine Coon natuurlijk ook heel belangrijk. In principe vragen Maine Coon katten niet zo heel veel onderhoud en klit hun vacht niet snel. Toch is het aan te raden om minimaal een keer per week te kammen of borstelen om de vacht mooi te houden. Katten zorgen zelf gelukkig ook goed voor hun vacht, maar door zichzelf schoon te likken, kunnen ze veel haar binnenkrijgen. Om ervoor te zorgen dat ze geen last krijgen van haarballen en ze gemakkelijk kwijt kunnen, kun je ze kattengras AL geven.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenborstel

Conclusie over Maine Coon kleuren

Aan de hand van deze informatie kun je dus een goede inschatting maken over de mogelijke kittens die uit de combinatie van een kater en een poes kunnen komen. Als je ook gegevens van de voorouders hebt, kun je een nog nauwkeuriger inschatting maken. Er zullen echter ook altijd variabelen zijn waar je moeilijk rekening mee kunt houden, dus het blijft ook altijd een beetje een verrassing. De hoeveelheid wit is bijvoorbeeld lastig te bepalen én bepaalde kenmerken kunnen een of meerdere generaties overslaan.