De Maine Coon is een grote raskat met een sociaal karakter en een halflange zachte vacht. Hij komt oorspronkelijk uit de Verenigde staten, Maine, maar is tegenwoordig over de hele wereld te vinden. Maine Coon katten behoren tot de grootste huiskatten en hebben een imposant uiterlijk. In combinatie met hun zachte karakter en hoge mate van intelligentie zorgt dat ervoor dat ze erg geliefd zijn als huiskat. Maine Coon katten zijn relatief goed trainbaar en worden ook veel gebruikt voor shows. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Maine Coon; van zijn geschiedenis, karakter en uiterlijk tot de benodigdheden voor aanschaf van een Maine Coon of Maine Coon kitten. Lees snel verder als je wilt weten of de Maine Coon hét kattenras is voor jou.
- De geschiedenis van Maine Coon katten
- Uiterlijk van Maine Coon katten
- Karakter van de Maine Coon
- Maine Coon gezondheid
- Maine Coon soorten en kruisingen
- Een Maine Coon kopen
- Benodigdheden voor Maine Coon katten
- Veelgestelde vragen over de Maine Coon
- Hoe oud wordt een Maine Coon?
- Hoe groot wordt een Maine Coon?
- Hoe zwaar wordt een Maine Coon?
- Wanneer is een Maine Coon volgroeid?
- Wanneer is een Maine Coon geslachtsrijp?
- Wat kost een Maine Coon?
- Hoe ziet een Maine Coon eruit?
- Wanneer kan je een Maine Coon laten castreren?
- Wanneer krijgt een Maine Coon een kraag?
- Wat is het beste voer voor een Maine Coon?
- Conclusie over Maine Coon katten
De geschiedenis van Maine Coon katten
Over het ontstaan van het kattenras Maine Coon doen verschillende verhalen de ronde. Zo zouden Maine Coons een kruising zijn tussen een lynx en een wasbeer en is er een ander verhaal waaruit blijkt dat de Maine Coon afstamt van de langharige katten van Franse koningin Marie Antoinette die over zee in Amerika terecht zouden zijn gekomen.
In werkelijkheid is de herkomst van Maine Coon katten waarschijnlijk een stuk minder spannend. Hoewel het niet exact te achterhalen is, hoe Maine Coon katten zijn ontstaan, is de meest waarschijnlijke theorie dat ze zijn ontstaan uit kruisingen van verschillende huiskatten met het recessieve gen voor een lange vacht. Deze katten leefden in de buurt van Maine, New England in de Verenigde staten.
Vanaf het eind van de 19e eeuw werden Maine Coon katten ook gebruikt in kattenshows waar ze al snel in de prijzen vielen. Doordat er andere langharige kattenrassen – zoals de Pers – werden ingevoerd, verloor de Maine Coon begin 20e eeuw aan populariteit. Rond 1950 werd de Maine Coon zelfs beschouwd als uitgestorven. Echter werd deze conclusie te snel getrokken, in dezelfde periode werd namelijk de Central Maine Cat Club (CMCC) opgericht en werd er een rasstandaard beschreven. In de jaren 70 werd het ras erkend door de CFA en toegelaten tot kampioenschappen.
Vandaag de dag is de Maine Coon een ongekend populair XXL kattenras. Ze worden overal ter wereld gehouden als huisdier en nemen nog altijd deel aan shows.
Uiterlijk van Maine Coon katten
Maine Coon – en zeker Maine Coon XXL – zijn huiskatten, maar door hun formaat kunnen ze heel imposant zijn. Ze behoren tot de grootste gedomesticeerde kattenrassen en individuele Maine Coons hebben dan ook al verschillende records op hun naam. Bijvoorbeeld voor de grootste kat, langste kat en kat met de langste staart. Hieronder lees je iets meer over het uiterlijk van de Maine Coon.
Lichaam
De Maine Coon is een grote raskat met een gespierd lichaam en stevige bouw. Ze kunnen goed jagen en springen. Een grote stevige krabpaal is dan ook echt onmisbaar, want een klein krabpaaltje van de plaatselijke dierenwinkel is over het algemeen niet bestand tegen de activiteiten van een Maine Coon. Als je een Maine Coon kitten gaat kopen, kom je tegenwoordig ook vaak Maine Coon XXL kittens tegen. Beide ouders zijn dan groot en hebben een hoog gewicht, waardoor je er zeker van bent dat jouw Maine Coon ook XXL zal zijn.
Lees ook: Dit zijn de grootste katten ter wereld
Vacht
Andere kenmerken van de Maine Coon zijn de halflange tot lange vacht en de volle pluizige staart. Hoewel ze een lange vacht hebben, vergt deze niet veel onderhoud. Dit komt doordat de ondervacht relatief dun is en daardoor minder snel klit. Eens per week borstelen met een goede kattenborstel is uiteraard wel aan te raden. Besteed hierbij zeker aandacht aan de oksels, aangezien de vacht hier wat sneller klit. Je kunt het beste al jong met een Maine Coon kitten beginnen met het wennen aan borstelen, zodat ze dit later niet als iets vervelends gaan zien. Als ze wat ouder worden, kunnen ze ook een volle kraag en ‘broek’ ontwikkelen wat ze een nog imposanter voorkomen geeft.
De vacht van Maine Coon katten kan verschillende kleuren hebben, zoals rood, grijs, tweekleurig en driekleurig. De meest voorkomende kleur is echter bruin tabby (gestreept).
Lees ook: Alle Maine Coon kleuren op een rijtje
Kop
De Maine Coon heeft een robuuste kop met een wat hoekige kin en snuit. Veel Maine Coon katten bezitten ook het gen voor pluimpjes op de oren. Een geliefd detail bij veel Maine Coon eigenaren. De ogen mogen alle voorkomende kleuren hebben en je ziet dus bijvoorbeeld ook Maine Coon katten met blauwe of groene ogen.
Karakter van de Maine Coon
Maine Coon katten worden ook wel gentle giants (vriendelijke reuzen) genoemd. Ze hebben een rustig karakter en zijn over het algemeen vriendelijk tegen mensen, katten en andere dieren. Ze kunnen doorgaans ook prima overweg met honden. Het zijn geen typische schootkatten, maar ze zijn wel sociaal en aanhankelijk. Ook zijn ze hun hele leven lang speels, waarbij katers vaak wat meer clownesk zijn dan poezen.
Aanhankelijkheid
We noemden het al even: Maine Coons zijn geen typische schootkatten. Ze zijn doorgaans echter wel aanhalig en vinden het heerlijk om in je buurt te zijn en aangehaald te worden. Hoewel ze heel sociaal zijn, kunnen ze ook wat eenkennig zijn. Wanneer er vreemden op bezoek komen, houden ze vaak eerst even wat afstand. De meeste Maine Coons ontdooien snel en zijn niet fel of onvriendelijk.
Intelligentie
Dit XXL ras is bovengemiddeld intelligent en daardoor goed trainbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld prima leren wandelen aan een kattentuigje of ze leren apporteren of zitten op commando. Met de juiste kattensnoepjes zijn de meeste Maine Coons wel bereid om iets te leren. Uiteraard moet je niet verwachten dat een Maine Coon zal gehoorzamen als een hond; het blijft gewoon een kat. Omdat Maine Coons zo intelligent zijn, is het goed om ze wat uitdaging te geven, bijvoorbeeld in de vorm van kattenpuzzels, uitdagende kattenspeeltjes en voerspelletjes.
Vocaal
Maine Coon katten schuwen het doorgaans niet om hun stem te gebruiken en zijn dus redelijk vocaal. Ze kunnen naast miauwen ook allerlei andere huilende en tjirpende geluiden produceren. Heel gezellig, maar wel iets om rekening mee te houden als je overweegt om een Maine Coon te kopen. Overigens maken ze meestal geen hele harde geluiden, maar klinken ze zelfs als ze volwassen zijn vaak nog als een kitten.
Water
Waar veel katten een hekel hebben aan water zijn veel Maine Coons er juist dol op. Ze spelen buiten in plassen en een stromende kraan is helemaal het einde. Hun vacht is waterafstotend en regen of sneeuw weerhoudt ze er dan ook niet van om naar buiten te gaan. Om tegemoet te komen aan de fascinatie voor water van je Maine Coon kun je bijvoorbeeld een kattenfontein neerzetten. Bijkomend voordeel is dat je kat altijd vers, schoon en geurvrij water tot zijn beschikking heeft.
Lees ook: Zo kies je de beste drinkfontein voor je kat
Maine Coon gezondheid
Maine Coon katten hebben over het algemeen een goede gezondheid en weinig erfelijke aandoeningen. Wanneer ze goed verzorgd worden, kunnen ze zo’n 12 tot 15 jaar oud worden. Ze ontwikkelen zich relatief langzaam en zijn pas wanneer ze een jaar of 4 zijn echt volwassen.
Aandoeningen en ziektes
De ziektes die voorkomen, zijn kattenziektes die bij veel rassen voorkomen en niet specifiek bij de Maine Coon. Dit zijn bijvoorbeeld Patella Luxatie (PL) waarbij de knieschijven van de achterpoten niet goed op hun plaats blijven. Hierdoor kan in ernstige gevallen kreupelheid ontstaan.
Ook Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) komt voor. Dit is een aandoening aan de hartspier die voor benauwdheid en een snelle ademhaling kan zorgen. De kat heeft in dit geval een hartruis, eet soms slecht en er kan verlamming van de achterpoten optreden. De ziekte kan met medicatie en de juiste voeding onder controle blijven, maar niet genezen.
Spinale Musculaire Atrofie (SMA) komt ook wel eens voor bij Maine Coon katten. Deze aangeboren erfelijke spieraandoening kan qua ernst verschillen en is niet te behandelen met medicatie. Ouderdieren kunnen op de aandoening getest worden, maar dit is niet verplicht.
Het is ook verstandig om de bloedgroep van ouderdieren te checken als je met Maine Coon katten wilt fokken, omdat er bij twee verschillende bloedgroepen problemen kunnen ontstaan. Als je een Maine Coon kitten wilt kopen, raden we je sowieso aan om een goede erkende fokker te zoeken en je goed te laten informeren.
Maine Coon soorten en kruisingen
Hoewel Maine Coons soms ook worden aangeprezen als Maine Coon XXL zijn er officieel geen verschillende soorten Maine Coons. Het formaat van Maine Coons kan flink verschillen, ook tussen verschillende Maine Coons mét stamboom. Naast verschillende formaten, zijn er natuurlijk ook allerlei Maine Coon kruisingen te vinden.
Maine Coon kruisingen
De meest voorkomende Maine Coon kruising is een mix met een gewone huiskat. Vaak ontstaan dit soort nestjes onbedoeld, nadat een ongeholpen poes aan de wandel is geweest. Dat wil echter niet zeggen dat er geen fantastische katten uit voort kunnen komen. Wanneer de huiskat echter kortharig is, is de kans heel klein dat er langharige kittens uitkomen, aangezien het gen voor een korte vacht dominant is.
Er komen echter ook allerlei andere Maine Coon kruisingen voor, zoals Maine Coon x Ragdoll, Maine Coon x Brits Korthaar en Maine Coon x Noorse Boskat. Bij een Maine Coon kruising met een ander langharig ras, kun je er vanuit gaan dat de kittens ook een lange vacht zullen hebben. Qua formaat kan een kitten zowel lijken op de vader als moeder en ook de andere eigenschappen zijn een beetje een verrassing bij een kruising. Ook als je voor een Maine Coon kruising kiest, is het daarom goed om te kijken naar de ouders en hun eigenschappen en gezondheid.
Een Maine Coon kopen
Een Maine Coon is prachtig en het is dan ook niet voor niets een van de populairste kattenrassen in Nederland. Een kat kopen, is alleen niet zomaar iets. Maine Coons kunnen 12 tot 15 jaar oud worden en dat is dus ook de tijd dat jij er als kattenbaasje voor moet zorgen. Als je zeker weet dat je dit wilt en kunt, begint de ontzettend leuke zoektocht naar jouw nieuwe pluizige huisgenoot.
Maine Coon kitten of volwassen Maine Coon kopen?
Het ligt misschien voor de hand om een Maine Coon kitten te kopen. Een Maine Coon kitten is natuurlijk ontzettend schattig en het is hartstikke leuk om je purrende vriendje te zien opgroeien. Je kunt hem zelf nog socialiseren en van alles leren. Dit maakt het ook makkelijker om hem aan andere huisdieren te laten wennen. Een kitten kost echter wel veel tijd én de prijzen van Maine Coon kittens liggen best hoog.
Je kunt ook overwegen om een volwassen Maine Coon te kopen. Dit kan bijvoorbeeld een herplaatser zijn die door omstandigheden een nieuw huisje zoekt of een Maine Coon die gebruikt is voor de fok en met pensioen mag. Je verricht hiermee een goede daad en je betaalt vaak een minder hoge prijs. Ook ben je vaak minder tijd kwijt aan het opvoeden van je nieuwe huisgenoot. Beide opties hebben dus voor- en nadelen.
Waar je op moet letten als je een Maine Coon gaat kopen
Helaas zijn er niet alles goede Maine Coon fokkers, maar ook een hoop broodfokkers. Als je besluit een Maine Coon kitten te kopen, is het dan ook belangrijk om hierop alert te zijn. De Maine Coon die jij koopt, krijgt misschien een fijn huis bij jou, maar de ouderdieren hebben vaak helemaal geen leuk leven en de kans dat er iets mis is met je kitten is een stuk groter.
Je kunt het beste op zoek gaan naar een goede erkende fokker. Vraag vervolgens ook om de ouderdieren te zien en ga meerdere keren kijken bij de kittens. Stel veel vragen en let er ook op of de fokker jou vragen stelt. Een goede fokker is namelijk niet alleen bezig met zoveel mogelijk geld verdienen, maar vindt het ook belangrijk om te weten dat de kittens goed terechtkomen.
Benodigdheden voor Maine Coon katten
Als je besluit om een Maine Coon te kopen, heb je natuurlijk een kattenuitzet nodig. Je Maine Coon moet ergens uit eten, zijn behoefte doen en heeft een fijn plekje nodig om te liggen. Hieronder vind je een lijstje met Maine Coon benodigdheden, zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt voor je nieuwe pluizige huisgenoot.
- Krabpaal of krabton
- Kattenluik
- Kattentuigje
- Kattenvoer
- Grote voerbakjes
- Kattenmand
- Kattenborstel
- Kattenspeeltjes
- Kattensnoepjes
Veelgestelde vragen over de Maine Coon
Omdat er zoveel over de Maine Coon te weten en te vertellen valt, kunnen we ons voorstellen dat je een specifieke vraag hebt over dit mooie ras. Daarom hebben we de meestgestelde vragen over Maine Coon katten hieronder voor je op een rijtje gezet en beantwoord.
Hoe oud wordt een Maine Coon?
Gemiddeld worden Maine Coon katten zo’n 12 tot 15 jaar oud. Als je een Maine Coon kitten koopt, is dit dus iets om goed over na te denken. Wees je ervan bewust dat je een kat niet voor even hebt, maar misschien dus wel meer dan 15 jaar.
Hoe groot wordt een Maine Coon?
De Maine Coon wordt vaak als XXL huiskat gezien en ze behoren dan ook tot de allergrootste gedomesticeerde kattenrassen. Er kan echter veel verschil zitten tussen Maine Coon katten. De lengte van het puntje van de neus tot het puntje van de staart kan variëren van 48 cm tot meer dan een meter. De langst gemeten Maine Coon, Stewie, had zelfs een lengte van 123,19 cm en behaalde een Guinness World Record. De hoogte varieert van 20 cm tot 40 cm, waarbij poezen vaak wat kleiner zijn dat katers.
Hoe zwaar wordt een Maine Coon?
Als je weet hoe groot een Maine Coon kan worden, kun je je waarschijnlijk ook voorstellen dat ze een flink gewicht kunnen bereiken. De grootste Maine Coon, Stewie, die we hierboven noemden, woog maar liefst 15 kg. Dit is echter behoorlijk zwaarder dan gemiddeld. Een gemiddelde Maine Coon is niet zo XXL als Stewie en heeft een gewicht tussen de 5 en 9 kg. Ook hier geldt dat poezen vaak wat lichter zijn dan katers.
Wanneer is een Maine Coon volgroeid?
Maine Coon katten hebben meer tijd nodig om volwassen te worden dan de meeste andere kattenrassen. Gemiddeld is een Maine Coon dan ook pas volgroeid als hij een jaar of 4, soms 5, oud is. De grootste groei vindt overigens plaats in het eerste jaar.
Wanneer is een Maine Coon geslachtsrijp?
Hoewel het dus een aantal jaren duurt voordat een Maine Coon volledig volgroeid is, is hij wel al eerder geslachtsrijp. Doorgaans is een Maine Coon vanaf een maand of 6 geslachtsrijp. Dat wil echter niet zeggen dat dit ook het beste moment is voor een eerste dekking. Vaak wordt geadviseerd om tot wachten tot een poes 3 keer krols is geweest voordat ze voor het eerst gedekt wordt. Ze is dan vaak al een jaar oud, maar dit verschilt per poes.
Wat kost een Maine Coon?
Een Maine Coon is uiteraard een raskat en daar hangt een prijskaartje aan. Als je een Maine Coon kitten wilt kopen, betaal je een bedrag tussen de 650 euro en 2500 euro. Dit heeft te maken met de afstamming van de Maine Coon kitten en de kleur. Bepaalde kleuren zijn zeldzamer en een betere bloedlijn zorgt uiteraard ook voor een hogere prijs. De (voor)ouders hebben dan bijvoorbeeld shows gedaan en zijn kampioen geworden.
Hou naast de aanschaf echter ook rekening met terugkerende kosten en onverwachte kosten, bijvoorbeeld als je purrende vriend ineens ziek wordt. Een Maine Coon is groot en eet dus ook meer dan een gemiddelde huiskat. Daarbij zijn alle spulletjes groter en dus ook wat duurder. Om onverwacht hoge dierenartskosten op te vangen, kun je overwegen om een goede kattenverzekering af te sluiten voor je Maine Coon.
Lees ook: Wat is de beste kattenverzekering?
Hoe ziet een Maine Coon eruit?
Een Maine Coon is een grote gedomesticeerde kat met een halflange tot lange vacht. Ze hebben een robuuste kop en vaak ook mooie pluimpjes aan hun oren. Als ze wat ouder worden, kunnen ze een kraag ontwikkelen. Dit geeft ze een nog imposanter uiterlijk. Maine Coon katten kunnen een heleboel verschillende kleuren hebben en ook hun ogen mogen alle katten oogkleuren hebben.
Wanneer kan je een Maine Coon laten castreren?
Omdat Maine Coons er langer over doen voor ze uitgegroeid zijn, adviseren dierenartsen vaak om iets later te castreren of steriliseren dan bij andere katten. Waar normaal gesproken vanaf 6 maanden gecastreerd kan worden, is het bij Maine Coon katten beter om te wachten tot ze een maand of 8 zijn.
Wanneer krijgt een Maine Coon een kraag?
Het ontwikkelen van de kraag van een Maine Coon komt vaak pas goed op gang als ze uitgegroeid zijn. Tot die tijd kunnen ze wat slungeliger ogen. In de winter wordt de vacht echter dikker en is de kraag vaak ook voller.
Wat is het beste voer voor een Maine Coon?
In principe hoeft een Maine Coon geen speciaal kattenvoer. Doordat ze vrij groot zijn, is het echter wel belangrijk om erop te letten dat ze voldoende voer binnen krijgen. De meeste dierenartsen adviseren een combinatie van droogvoer en natvoer. Je kunt je Maine Coon bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan een bakje natvoer geven of het overdag als tussendoortje geven.
Conclusie over Maine Coon katten
Maine Coon katten zijn populaire huiskatten, zowel in Nederland als in het buitenland. Ze behoren tot de grootste kattenrassen en kunnen meer dan een meter lang worden van het puntje van hun neus tot het puntje van hun staart. Ze hebben een halflange tot lange vacht en een imposant uiterlijk. Ze komen graag buiten en zijn doorgaans niet bang voor water. Door hun zachte, vriendelijke karakter zijn ze ook goed met kinderen en andere huisdieren, wat de Maine Coon een ideale gezinskat maakt. We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer te weten bent gekomen over de Maine Coon. Als je overweegt om zelf een Maine Coon te kopen, wensen we je heel veel succes met het kiezen en verzorgen van je nieuwe purrende vriend.