Brits korthaar

Brits korthaar

De Brits korthaar is een van de oudste gedomesticeerde kattenrassen. Ze hebben een opvallend uiterlijk met hun ronde kop en grote ronde ogen. Ze staan bekend om hun grote verdraagzaamheid naar kinderen en andere huisdieren én hun grote aanpassingsvermogen. Voordat je besluit een Brits korthaar te kopen, is het echter wel belangrijk om je goed in te lezen in het ras. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis van de Brits korthaar, zijn uiterlijk, karakter en erfelijke ziektes die voorkomen bij het ras. Ook geven we een aantal tips voor het kopen van een Brits korthaar en beantwoorden we veelgestelde vragen over de Brit. Lees snel verder als je meer wilt lezen over dit leuke kattenras.

De geschiedenis van de Brits korthaar

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Brits korthaar (ook wel Brit of Britse korthaar genoemd) oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Het is een van de oudste gedomesticeerde kattenrassen en hij werd dan ook geshowd op de allereerste kattenshow in Londen in 1871. 

De voorouders van de Brits korthaar zijn zeer waarschijnlijk de katten die in de eerste eeuw na Christus werden meegenomen door de Romeinen. De Romeinen hadden deze katten om overlast door slangen, muizen en insecten in hun kampen te voorkomen. Doordat deze katten zich gingen voortplanten met de Europese Wilde kat, ontstond er een vrij grote, robuuste kat en een dikke korte vacht. Uit kunstwerken uit die tijd valt af te leiden dat de Brits korthaar zoals we die nu kennen er precies zo uitziet als deze katten.

In de 19e eeuw werd er gericht gefokt met de Brits korthaar en werd er geselecteerd op bepaalde kenmerken, zoals de blauw grijze kleur van de Brit. De Britse korthaar werd toen ook wel de British Blue of English type genoemd om hem duidelijk te onderscheiden van de Blauwe rus. Rond 1900 werden er veel Perzen en andere langharige kattenrassen geïmporteerd in Engeland en nam de populariteit van de Britse korthaar af. Tegen het begin van de Eerste Wereldoorlog waren er nauwelijks nog Brits kortharen over. Om de populatie weer te doen groeien, werden de overgebleven Britten gekruist met Perzen. Deze genen hebben uiteindelijk voor het ontstaan van de Brits langhaar gezorgd. Ook kruisingen met de Blauwe rus kwamen voor aangezien deze eveneens een blauwgrijze vachtkleur heeft.

Later werd er ook een kruising van de Brits korthaar en Franse Chartreux gebruikt om het ras weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke uiterlijk. Dit ras is niet verwant aan de Brit, maar heeft wel veel overeenkomsten qua uiterlijk. Zo is het ook een stevige grijze kat. Eind 1970 werd de Brits korthaar officieel erkend als ras door de CFA en TICA in Groot Brittannië. Het ras nam snel toe in populariteit en in 2013 was de Britse korthaar het populairste kattenras van Engeland. Ook in Nederland is de Brits korthaar een populair kattenras en staat hij in menig top 10 lijstje. 

Uiterlijk van de Brits korthaar

De Brits korthaar heeft een opvallend uiterlijk en is niet snel te verwarren voor een ander kattenras. Ze hebben een mooi rond kopje en een hele zachte vacht. Hieronder vertellen we je iets meer over de uiterlijke kenmerken van de Brits korthaar.

Lichaam

De Brits korthaar is een relatief grote kat met een krachtig ogend lichaam. Hij heeft een brede borst, stevige poten en een brede nek. Zijn staart is halflang met een afgerond uiteinde. Ook zijn pootjes hebben een ronde vorm. Doordat hij zo compact en stevig gebouwd is, kan hij best zwaar zijn. Gemiddeld weegt een Brit tussen de 3,5 en 8 kg, waarbij een kater doorgaans zwaarder is dan een poes. Een poes wordt maximaal 5,5 kg, een kater kan tot wel 8 kg wegen. Brits kortharen zijn pas uitgegroeid als ze een jaar of 3 zijn. In het eerste levensjaar groeien ze wel het meest, maar hun lichaamsbouw ontwikkelt zich langzamer.

Vacht

De Brits korthaar heeft – zoals z’n naam al zegt – een korte vacht. Het is echter wel dikke en een heel erg zachte vacht. Doordat de Brit zo’n dikke vacht heeft, staan de haren wat meer omhoog dan bij veel andere rassen, waarbij de haren plat liggen. Dit geeft hem nog een wat voller uiterlijk en zorgt ervoor dat hij een beetje op een teddybeertje lijkt. De vacht van de Brits korthaar kan allerlei verschillende kleuren hebben. Het bekendst is de blauwe/grijze Brits korthaar, maar de vacht kan ook wit, zwart, rood, crème, bruin of lilac zijn. Daarnaast zijn er allerlei vachtpatronen mogelijk, zoals de tabby.

Hoewel de Brits korthaar een korte vacht heeft, heeft hij wel veel haar en verhaart hij het hele jaar door. Door wekelijks te borstelen met een goede kattenborstel, kun je de losse haren uit de vacht verwijderen. Zorg er wel voor dat je niet te veel kamt en borstelt, want dit kan er ook voor zorgen dat het haar blijft loslaten. Één keer per week borstelen, werkt vaak het best.

Lees ook: Alle Brits korthaar kleuren op een rijtje

Kop

De kop van de Brits korthaar is opvallend rond en breed. Daarbij heeft de Brit volle wangen, een korte en vrij brede neus en kleine afgeronde oren. Verder heeft hij een stevige kin en grote ronde ogen. Katers hebben vaak meer ontwikkelde kaken en een wat bredere kop dan poezen. De Britse korthaar heeft een open blik en de kleur van zijn ogen kan zowel oranje, groen als blauw zijn. Het is ook mogelijk dat een Brit twee verschillende oogkleuren heeft. De klassieke blauwe Brits korthaar heeft oranje ogen.

Brits korthaar kop

Het karakter van de Britse korthaar

De Brits korthaar staat bekend om zijn geduldige karakter en grote aanpassingsvermogen. Ze zijn over het algemeen niet zo snel onder de indruk en hebben een gelijkmatig humeur. Naar hun baasje zijn ze doorgaans aanhankelijk en ze vinden het heel gezellig om bij je te zijn. Hoewel het geen typische schootkatten zijn, worden ze wel graag aangehaald en gekriebeld. Ze kunnen best een tijdje alleen zijn, maar vinden het veel leuker als hun mensen in de buurt zijn. 

De meeste Britse kortharen kunnen ook prima met andere dieren overwegen en ook naar kinderen toe zijn ze verdraagzaam. Ze vinden het vaak prima als kinderen aan ze zitten, maar de meeste Britten houden er niet van om opgetild te worden. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden en eventueel aan je kinderen uit te leggen. Hoewel ze niet per se eenkennig zijn, kunnen ze bij vreemden soms wel even de kat uit de boom kijken. 

Verder zijn het niet de meest speelse katten, al vinden ze het van tijd tot tijd vaak best leuk om achter een kattenhengel aan te jagen of met een ander kattenspeeltje te spelen. Ze zijn niet heel erg actief en kunnen daardoor prima binnen gehouden worden en zijn ook geschikt om in een appartement te leven. Let er dan wel op dat ze gemakkelijker overgewicht ontwikkelen.

Lees ook: Wat is het beste kattenspeelgoed voor jouw kat?

Brits korthaar gezondheid

Net als veel andere raskatten zijn ook Brits kortharen gevoelig voor een aantal (erfelijke) aandoeningen en ziektes. Ondanks deze erfelijke belasting, kunnen Britten best oud worden. De gemiddelde leeftijd die de Brits korthaar haalt, is zo’n 12 jaar, maar het is zeker niet uitzonderlijk dat ze 15 jaar of ouder worden. Er zijn zelfs Britten die een leeftijd van 18 of 20 jaar halen, al zijn dit natuurlijk wel uitzonderingen.

Nierfalen

Een van de erfelijke ziektes die bij Brits kortharen voorkomt is PKD (Polycystic Kidney Disease). Bij deze aandoening zijn de nieren van de Brit al vanaf de geboorte aangetast. Er zijn dan holtes aanwezig in de nieren van de kat. Deze holtes vullen zich met vocht en worden cystes genoemd. Na verloop van tijd breiden de holtes en cystes zich uit en blijft er steeds minder gezond nierweefsel over. Vaak is de ziekte al vergevorderd als deze ontdekt wordt, doordat de symptomen niet eerder opvallen. Katten krijgen een verminderde eetlust, vermageren, drinken veel en plassen meer. Ze kunnen ook uitdrogingsverschijnselen hebben en bleke slijmvliezen. De ziekte is niet te genezen en uiteindelijk zal de kat eraan overlijden. Het is dan ook heel belangrijk dat Brits kortharen waarmee gefokt wordt op deze aandoening getest worden. Vraag hier dan ook altijd naar als je een kitten wilt kopen.

Hartproblemen

Ook hartproblemen komen voor bij de Brits korthaar. De erfelijke hartafwijking waar Brits kortharen soms mee te maken krijgen, is HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie). Bij deze aandoening zijn de spieren van de linker hartkamer verdikt. Bloed wordt hierdoor minder goed rondgepompt met een verhoogd risico op trombose en minder goed functionerende hartkleppen. Vaak wordt de aandoening bij katten jonger dan 5 jaar geconstateerd, maar de ziekte kan ook eerder of later tot uiting komen. Ook kan de Brit plotseling overlijden, zonder dat er voorafgaand symptomen worden opgemerkt. Ook voor deze ziekte geldt dat het belangrijk is dat ouderdieren getest worden, voordat ze gebruikt worden voor de fok.

Overgewicht

Tot slot zijn Brits kortharen gevoelig voor het ontwikkelen van overgewicht. Zeker als ze als binnenkat gehouden worden. Het zijn vrij rustige katten en uit zichzelf zullen ze dan ook niet heel actief zijn. Als Brits korthaar baasje is het zaak om het gewicht van je huistijger in de gaten te houden en in te grijpen wanneer je Brit te zwaar wordt. Bij overgewicht is van bovenaf geen taille meer te zien en kun je de ribben niet meer voelen. In dit geval kun je zorgen voor wat meer lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld door te spelen met een kattenhengel of ander kattenspeelgoed. Daarnaast kun je minder gaan voeren of dieetvoer geven. Je Brits korthaar kan dan qua volume evenveel blijven eten, maar krijgt minder calorieën binnen.

Royal Canin Sterilised 37 - Kattenvoer - 4 kg
Royal Canin Sterilised 37 - Kattenvoer - 4 kg
4.0
€42,99
Bol.com
Royal Canin Satiety Weight Management - Kattenvoer - 6 kg
Royal Canin Satiety Weight Management - Kattenvoer - 6 kg
4.0
€71,00
Bol.com

Lees ook: Zo kies je het beste dieetvoer voor jouw kat

Een Brits korthaar kopen

Als je denkt dat een Brits korthaar hét kattenras is voor jou, is het moment aangebroken om op zoek te gaan naar een Brits korthaar om te kopen. Dit kan een kitten zijn, maar het is ook het overwegen waard om een volwassen Brits korthaar te adopteren. Hieronder vertellen we je iets meer over beide opties.

Brits korthaar kitten kopen

Een Brits korthaar kitten is ontzettend schattig en je hebt veel keuze als het gaat om kleuren en fokkers. We raden je in elk geval aan om op zoek te gaan naar een erkende fokker, zodat je zeker weet dat je pluizige huistijger gezond is en onder de juiste omstandigheden is opgegroeid. Wees kritisch en staar je niet blind op de schattigste Britse korthaar kitten. Ga meerdere keren bij het nestje kijken en vraag of je beide ouderdieren mag zien. Vraag vooral ook of de ouderdieren op erfelijke ziektes getest zijn en of ze gezond zijn. 

Een goede fokker is daarnaast ook geïnteresseerd in jou en zal jou de nodig vragen stellen. Als een fokker gepassioneerd is, vindt hij het namelijk ook belangrijk om te weten waar de door hem gefokte kittens terecht komen. Verder heeft een goede fokker zich meestal toegelegd op 1 of 2 verschillende rassen. Als er allerlei verschillende kattenrassen worden aangeboden, is de kans groot dat je met een broodfokker te maken hebt. Ook als de prijs voor een Brits korthaar kitten heel laag is, kan dit een slecht voorteken zijn. De gemiddelde prijs voor een Brits korthaar kitten ligt tussen de 500 en 1000 euro. Voor een kitten uit een bloedlijn met kampioenen betaal je vaak nog een stuk meer. Voor kittens zonder stamboom betaal je juist minder.

Volwassen Brits korthaar kopen

Je kunt er ook voor kiezen om een volwassen Brits korthaar te kopen of adopteren. Je verricht hiermee een goede daad en geeft een dier een tweede kans. Als je een volwassen Britse korthaar in huis wilt nemen, kun je hiervoor soms terecht bij rasverenigingen of fokkers. Daar worden soms namelijk Britten aangeboden die niet meer gebruikt worden voor de fok en met ‘pensioen’ mogen. Een andere optie is een dierenasiel. Ook hier komen soms Brits kortharen terecht. Je kunt ook Marktplaats in de gaten houden of websites als Verhuisdieren.nl. Deze laatste website is een soort bemiddelingsplatform waar je zowel een dier kunt aanbieden als een dier kunt zoeken. Door een zoekopdracht aan te maken, wordt je op de hoogte gehouden van passend aanbod.

Ook hier is het natuurlijk belangrijk om veel vragen te stellen over de kat die je wilt kopen of adopteren. Vraag naar zijn geschiedenis en gezondheid en ga voordat je een beslissing neemt rustig kennismaken. Hou er rekening mee dat een herplaatser wat meer tijd nodig kan hebben om te wennen en misschien het een en ander heeft meegemaakt. Gelukkig hebben Brits kortharen een groot aanpassingsvermogen en komt dit in de meeste gevallen helemaal goed. Het voordeel van een volwassen kat is daarnaast dat je minder tijd kwijt bent aan opvoeden.

Kruising Brits korthaar kopen

Je kunt er ook voor kiezen om een kruising Brits korthaar te kopen. Je krijgt er dan geen stamboek bij en zowel het uiterlijk als het karakter van de half Britse korthaar is moeilijk te voorspellen. Ze kunnen enkele uiterlijke kenmerken hebben van de Brit, zoals een ronde kop en een zachte korte vacht, maar het kan ook zijn dat je kat gewoon op een huis-tuin-en-keukenkat lijkt. Het voordeel van een Brits korthaar kruising is dat je vaak een kleinere kans op erfelijke aandoeningen hebt én de aankoopprijs een stuk lager ligt.

brits korthaar wit

Kattenverzekering

Zodra je een Brits korthaar hebt gekocht, ben je ook verantwoordelijk voor zijn gezondheid en eventuele dierenartskosten. Om te voorkomen dat je enorm hoge dierenarts rekeningen moet betalen bij ziekte, kun je overwegen om een kattenverzekering af te sluiten.

Lees ook: Wat is de beste kattenverzekering?

Benodigdheden voor een Brits korthaar

Als je besloten hebt om een Brits korthaar (of een Brits korthaar kruising) te kopen, heb je natuurlijk ook een aantal spulletjes nodig. Het beste kun je ervoor zorgen dat je alles in huis hebt voor de kleine pluizenbol arriveert. Zo heeft hij meteen een goede start en leert hij sneller waar hij z’n behoefte mag doen en waar hij z’n nagels mag scherpen. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet welke spulletjes je nodig hebt voor een Brits korthaar.

  • Krabpaal of krabton
  • Kattenbak
  • Kattenbakkorrels
  • Kattenvoer
  • Voerbakjes
  • Kattenmand
  • Kattenborstel
  • Kattentuigje
  • Kattenspeeltjes
  • Kattensnoepjes

Veelgestelde vragen over de Brits korthaar

Omdat er heel veel over de Brits korthaar te vertellen én te vragen valt, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over de Brits korthaar.

Hoe oud wordt een Brits korthaar?

De meeste Brits kortharen worden tussen de 10 en 14 jaar oud. De gemiddelde leeftijd die een Brits korthaar haalt, is ongeveer 12 jaar. Er zijn echter ook uitzonderingen die maar liefst 20 jaar oud worden.

Wanneer is een Brits korthaar volgroeid?

Een Brits korthaar is volgroeid als hij ongeveer 3 jaar oud is. Hij groeit in zijn eerste levensjaar echter wel het meest. Daarna is het vooral nog zijn postuur dat verandert. Hij wordt dan bijvoorbeeld nog wat forser en een kater krijgt een bredere kop.

Wanneer is een Brits korthaar volwassen?

Ook de volwassenheid van een Brits korthaar laat – vergeleken met sommige andere kattenrassen – wat langer op zich wachten. Zo komen wat later in de puberteit en pas als ze een jaar of 2 á 3 zijn, zijn ze volwassen.

Wanneer wordt een Brits korthaar krols?

Gemiddeld worden Brits korthaar poezen voor het eerst krols als ze een maand of 9 á 10 zijn, maar het kan ook wat later zijn. Sommige Britten zijn al een jaar of zelfs 1,5 jaar als ze voor het eerst krols worden. Het is dus niet nodig om je meteen zorgen te maken als je Brits korthaar poes na een jaar nog niet krols is geweest.

Hoe groot wordt een Brits korthaar?

Een Brits korthaar wordt gemiddeld tussen de 30 en 36 cm hoog. Het zijn middelgrote tot grote katten en daarbij zijn ze vrij stevig gebouwd.

Hoe zwaar wordt een Brits korthaar?

Britse kortharen zijn vrij stevig en kunnen tot wel 8 kg wegen. Katers zijn normaal gesproken zwaarder dan poezen. Een Brits korthaar poes weegt maximaal 5,5 kg. Het ras is gevoelig voor overgewicht, waardoor het goed is om het gewicht in de gaten te houden. Vaak kun je goed zien dat de buik van bovenaf uitsteekt en de Brit geen taille meer heeft. Ook als je de ribben niet meer kunt voelen, is je Brits korthaar waarschijnlijk te dik. Minder voer of speciaal dieetvoer en meer beweging kunnen helpen om weer op een gezond gewicht te komen.

Royal Canin Sterilised 37 - Kattenvoer - 4 kg
Royal Canin Sterilised 37 - Kattenvoer - 4 kg
4.0
€42,99
Bol.com
Royal Canin Satiety Weight Management - Kattenvoer - 6 kg
Royal Canin Satiety Weight Management - Kattenvoer - 6 kg
4.0
€71,00
Bol.com

Wat kost een Brits korthaar (kitten)?

Gemiddeld ligt de prijs voor een Brits korthaar kitten tussen de 500 en 1000 euro. Er zijn echter ook uitschieters naar boven en beneden. Met name als je een Brits korthaar kitten koopt van goede bloedlijnen ligt de prijs vaak hoger. Een Brits korthaar kitten zonder stamboom of een Brits korthaar kruising is meestal goedkoper. Als je een volwassen Brits korthaar wilt kopen, ligt de prijs vrijwel altijd een stuk lager. 

Daarnaast heb je natuurlijk ook kosten als je de Brits korthaar eenmaal in huis hebt. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan inentingen, ontwormen, ontvlooien en kattenvoer. Maar ook kattenspeelgoed en onverwachte dierenartskosten zijn iets om rekening mee te houden. Als je hoge dierenartsrekeningen wilt voorkomen, kun je overwegen om een kattenverzekering af te sluiten.

Hoe herken je een Britse korthaar?

De klassieke Britse korthaar herken je aan de blauwgrijze vacht, ronde oranje ogen en de bolle wangen. Een Brits korthaar kan echter ook een andere vachtkleur en oogkleur hebben. Alsnog is de Brits korthaar goed van andere rassen te onderscheiden door z’n ronde kop en ronde wangen. Daarbij heeft hij een stevig gebouwd lijf met een zachte vacht. De haren staan wat omhoog, waardoor hij wat weg heeft van een teddybeertje.

Hoe verzorg je een Britse korthaar?

Een Brits korthaar heeft in principe niet zoveel verzorging nodig. Katten wassen zichzelf en dat geldt ook voor de Brits korthaar. Door hun dikke vacht kunnen ze wel vrij veel verharen. De losse haren kun je verwijderen door je Brit een keer per week goed te borstelen. Daarnaast kan kan kattengras je Brit helpen om van haarballen af te komen en om bepaalde voedingsstoffen – zoals foliumzuur – binnen te krijgen.

Buzzy zaden - Kattengras Gerst - 10 gram
Buzzy zaden - Kattengras Gerst - 10 gram
4.0
€2,25
Bol.com
ZynesFlora - Cyperus – Kattengras - 4 Stuks - Ø 12 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Kamerplant
ZynesFlora - Cyperus – Kattengras - 4 Stuks - Ø 12 cm - ↕ Hoogte: 25-30 cm – Kamerplant
4.0
€34,95
Bol.com

Kan een Brits korthaar naar buiten?

In principe kan een Brits korthaar naar buiten als je op een plek woont waar dit veilig kan. Dat is eigenlijk niet anders dan bij andere katten. Het komt echter bij raskatten wel vaker voor dat ze gestolen worden. Daarbij vinden de meeste Britjes het helemaal geen punt om binnenkat te zijn. Het is een rustig kattenras dat niet zo heel veel beweging nodig heeft. Om je Brit toch op een veilige manier ‘buiten’ te laten verkennen, kun je ook overwegen om een kattentuigje te gebruiken of een kattenren in de tuin te plaatsen. Ook kun je je tuin zo afschermen dat je Britse korthaar niet kan ontsnappen.

Conclusie over de Britse korthaar

De Brits korthaar is een hele leuke kat voor een gezin of een huishouden met meerdere huisdieren. Ze vinden het heel fijn om in de buurt van het baasje te zijn, maar houden er doorgaans niet van om opgetild te worden of op schoot te zitten. Lekker geaaid en gekriebeld worden, vinden ze wel heel fijn. De Brits korthaar heeft een opvallend uiterlijk met z’n mooie ronde kop en grote ronde ogen en een hele zachte vacht. Tot slot hebben ze een rustig karakter en kunnen ze heel goed leven als binnenkat. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een goed beeld hebt van de Brits korthaar.