Meer vrijheid voor je Maine Coon? Zo kies je het beste Maine Coon kattenluik

Een kattenluik geeft je Maine Coon de vrijheid om zelf te kiezen wanneer hij of zij naar buiten gaat. Deze mooie langharige katten vinden het vaak heerlijk om een frisse neus te halen, maar als kattenbaasje zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om 80 keer per dag de deur te openen voor je pluizige huisgenoot. Dan kan een kattenluik voor je Maine Coon uitkomst bieden. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om het beste kattenluik voor je Maine Coon te vinden.

De top 5 beste kattenluiken voor de Maine Coon

Waarom een kattenluik voor je Maine Coon?

Maine Coons vinden het heerlijk om naar buiten te gaan, zelfs als het regent of sneeuwt. Door een kattenluik voor je Maine Coon te installeren, kan je purrende vriend zelf bepalen wanneer hij een frisse neus gaat halen. Dit maakt z’n leven leuker en interessanter en je voorkomt dat hij zich gaat vervelen. Ook als je je Maine Coon niet los buiten laat lopen, is een kattenluik praktisch. Je kunt je tuin bijvoorbeeld goed afsluiten of een kattenren plaatsen.

Waar je op moet letten om het beste kattenluik voor je Maine Coon te kopen

Om het beste kattenluik voor jouw Maine Coon te vinden, is het raadzaam om op een aantal dingen te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Formaat

Maine Coons zijn doorgaans een stukje groter dan de gemiddelde huiskat. Het is dan ook verstandig om een kattenluik voor je Maine Coon te kopen met een grote opening. Fabrikanten geven vaak aan wat de afmetingen van het kattenluik zijn, zodat je goed kunt inschatten of jouw Maine Coon erdoor past. Je kunt ook overwegen om een hondenluik te kopen – zoals het Petsafe 757 Hondenluik –  dan weet je zeker dat je kat er moeiteloos door past.

Met of zonder chip

Je kunt kiezen voor een traditioneel kattenluik óf een kattenluik met chip. Als je je Maine Coon los buiten laat lopen, kunnen er ook andere katten door het kattenluikje naar binnen. Omdat je hier waarschijnlijk niet op zit te wachten, kun je een kattenluik met chip – zoals het SureFlap Microchip Huisdierluik – overwegen. Het kattenluik gaat dan alleen open wanneer het de chip van jouw kat herkent. Als je kat niet gechipt is, kun je ook een smartkey kopen.

Vergrendeling

Om te voorkomen dat je kat er ‘s avonds tussenuit piept en jij je de hele nacht zorgen maakt, kun je het beste een kattenluik voor je Maine Coon kopen dat je kunt vergrendelen. Het handigst is vierwegvergrendeling, zoals het Pet Select Kattenluik Zwart met Tunnel. Je kunt dan instellen dat je kat alleen naar buiten, alleen naar binnen, naar binnen én buiten mag of het kattenluikje helemaal sluiten.

maine coon kattenluik

Tocht

Het is fijn dat de deur niet steeds meer open moet, maar je zit natuurlijk niet te wachten op een constante tocht in huis. Het is daarom belangrijk om een kattenluik voor je Maine Coon te kiezen dat goed sluit, bijvoorbeeld met magneten, en niet per ongeluk open blijft staan. Sommige kattenluiken werken isolerend en hebben een rubberen flap, zoals het Tomsgates Nipper Houten Kattenluik.