Welke kat verhaart niet? Deze kattenrassen verharen (bijna) niet!

Een kat die zachtjes met z’n pootjes op je schoot trappelt en ondertussen onder luid gespin kopjes geeft terwijl jij hem achter z’n oortje kriebelt; er is niets wat het gezelschap van een kat kan vervangen. Het is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dat realiseert elk kattenbaasje zich als er weer een halve kat aan haar is achtergebleven op de bank. 

Nou moeten we je helaas uit de droom helpen: er zijn maar heel weinig katten rassen die niet verharen. Er is echter ook goed nieuws. Er zijn namelijk wel verschillende katten rassen die heel weinig verharen. En dat zijn echt niet alleen maar naaktkatten. Nee, er zijn zelfs langharige katten die (bijna) niet verharen. In dit artikel vertellen we je wat meer over deze bijzondere katten. Als je al een huistijger hebt, vind je onderaan dit artikel een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kat minder zal verharen.

Sphynx

De bekendste kat die niet verhaart, is natuurlijk de Sphynx. Deze bijzondere kat is nagenoeg helemaal naakt. Hij heeft alleen een heel dun dons vachtje en soms wat haren op z’n neus, oren, pootjes en staart. Dankzij de zachte donshaartjes voelt de Sphynx aan als de buitenkant van een perzik. 

Sphynx kat

Hoewel je geen last van ronddwarrelende haren hebt in huis, heeft een Sphynx best veel verzorging nodig. De huid van een kat produceert talg om de vacht in een goede conditie te houden. Aangezien een Sphynx nauwelijks haar heeft, blijft dit olieachtige laagje op de huid liggen. Om te voorkomen dat overal waar je kat gaat liggen een plakkerig laagje talg achterblijft, moet een Sphynx regelmatig gewassen worden. Ook zijn oren hebben met enige regelmaat een schoonmaakbeurt nodig, omdat de Sphynx veel last heeft van oorsmeer.

Lees ook: Wat is de beste kattenshampoo van dit moment?

Siberische kat

In tegenstelling tot de Sphynx heeft de Siberische kat juist wel een lange vacht. Toch verhaart een Siberische kat relatief weinig in vergelijking met andere langharige kattenrassen. Een Siberische kat heeft een vacht van maar liefst drie lagen, waarvan de bovenste laag helemaal waterdicht is. Het is een heel oud Russisch ras dat pas in 1990 herkend werd. Het zijn lieve, huiselijke katten die vrij groot kunnen worden, toch zijn ze heel behendig.

Siberische kat niet verharen

Omdat ze een dikke lange vacht hebben, moeten ze minimaal een keer per week geborsteld worden. In de lente kunnen ze wel iets meer uitharen, maar met regelmatig borstelen is dit goed onder controle te houden.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenborstel

Bengaal

Een andere opvallende kat die bijna niet verhaart, is de Bengaal. Zijn opvallende vacht, doet denken aan een luipaard en de prachtige groene ogen maken dit bijzonder mooi ras. Hun korte vacht verhaart maar heel weinig, waardoor ze weinig verzorging nodig hebben. Ondanks hun wilde uiterlijk, zijn Bengalen doorgaans erg aanhankelijk en sociaal. 

Verder zijn ze behoorlijk actief en hebben ze dagelijks hun beweging nodig. Daarbij kunnen ze heel vocaal zijn, dus je doet er goed aan ze de ruimte te geven om lekken te rennen en spelen. Ook de juiste kattenspeeltjes kunnen helpen om een Bengaal voldoende beweging te geven.

Lees ook: Wat is het beste kattenspeeltje voor jouw kat?

Siamees

Ook de Siamees behoort tot de katten die weinig verharen. Als je hun gladde vacht zo nu en dan even borstelt om losse haren te verwijderen, verharen ze verder nauwelijks. Je hoeft er in elk geval niet bang voor te zijn dat je overal waar een Siamees gelegen heeft een bedje van kattenhaar terugvindt. 

De siamees is een prachtige kat met opvallende blauwe ogen en een slank figuur. Siamezen hebben een colourpoint vacht in verschillende kleurvarianten. Het zijn bijzonder extraverte katten die graag het gezelschap van mensen opzoeken. Ze vinden het ook fijn om een kattenvriendje te hebben. Rustig zijn ze niet, sociaal wel. Het liefst bemoeien ze zich overal mee en laten ze je uitvoerig horen wat ze van de situatie vinden. Verder zijn het intelligente katten die makkelijk nieuwe dingen leren. 

Bombay

Of wat dacht je van je eigen panter? Ook de Bombay is een kat die bijna niet verhaart. Hij heeft een glanzende diepzwarte vacht en grote goudkleurige ogen. Qua bouw lijkt hij heel erg veel op de Burmees en dat is logisch, want daar stamt hij vanaf. Zijn karakter doet bijna denken aan dat van een hond. Je kunt ze bijvoorbeeld goed leren om aan een lijn te lopen en ook apporteren vinden ze vaak erg leuk.

Bombay kat verharen

Verder heeft de Bombay een extreem aanhankelijk karakter en zijn ze graag bij hun baasje. Als je de Bombay zo nu en dan even borstelt om losse haren te verwijderen, is het een kat die in huis niet verhaart.

Lees ook: Kattentuigje kopen? Dit is het beste kattentuigje van 2021

Wat je verder kunt doen om ervoor te zorgen dat je kat zo min mogelijk verhaart

Als je al een (of meerdere) kat(ten) hebt, lost een nieuwe kat die niet verhaart je probleem natuurlijk niet op. Een kat die van nature veel uithaart, zal niet ineens veranderen in een kat die niet verhaart, maar je kunt het uitharen wel verminderen.

Regelmatig borstelen

De haren die je in huis terugvindt, zijn haren die al los zitten en alleen nog door de vacht van je kat op hun plaats worden gehouden. Zodra je kat ergens een poosje ligt en wat heen en weer beweegt, laten de kattenharen door de wrijving los. Ook als je je kat aait, heb je al gauw een hand vol met losse haren. Je kunt de hoeveelheid losse haren flink inperken door je kat regelmatig te borstelen met een goede kattenborstel. Het zorgt er niet voor dat je kat niet verhaart, maar jij bepaalt nu wel waar het grootste gedeelte van dat haar terecht komt.

Gezonde voeding

Katten met een gezonde huid en vacht haren vaak minder uit. Met name voldoende gezonde vetten, zoals omega’s dragen bij aan een gezonde huid en vacht. Door de juiste voeding te kiezen, kun je er in elk geval voor zorgen dat je kat iets minder verhaart. En daarbij is het natuurlijk sowieso goed om je kat het beste kattenvoer voor te schotelen.