Kun je een kat trainen?

Over het algemeen vinden we het heel normaal om honden te trainen. We leren ze dingen als zitten, liggen, blijven en we leren ze kunstjes, zoals ‘pootje’ en ‘rol’ bijvoorbeeld. Katten trainen is minder algemeen, maar het kan zeker! Je kunt een kat trainen om om te zitten of de wc te gebruiken. Een kitten trainen we ten slotte ook om de kattenbak te gebruiken. Ook kun je katten leren zitten en pootjes geven op commando. Hoe leuk is dat? Zeker intelligente katten doe je een groot plezier met een katten training. In dit artikel vertellen we je wat je katten kunt leren en hoe je dit aanpakt. We vertellen bijvoorbeeld ook hoe je een clicker gebruikt voor je kat. 

Waarom een kat trainen?

Katten zijn van nature vaak wat eigenzinnig en gaan graag hun eigen gang. Je hoeft ze bijvoorbeeld niet uit te laten, want ze redden zich prima met een kattenluikje in de achterdeur. Waarom zou je er dan toch voor kiezen om je kat te trainen? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. 

In de eerste plaats is het gewoon heel leuk om je kat te trainen. Je hebt even alle aandacht voor je kat en dat versterkt jullie band. Daarnaast hebben (met name intelligente) katten behoefte aan uitdaging en kun je ze dat op deze manier bieden. Raskatten als de Siamees en de Cornish Rex staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze intelligent en leergierig zijn en graag met mensen omgaan.

Wat kun je een kat leren?

Je kunt een kat trainen om allerlei verschillende dingen te doen. Dit kunnen praktische zaken zijn, zoals het gebruik van de kattenbak of het kattenluik, maar ook leuke trucjes, zoals ‘zit’ of ‘pootje’. Hieronder hebben we een aantal commando’s en trucjes op een rijtje gezet die je je kat kunt leren.

Praktische dingen om met je kat te trainen

  1. Kom hier

Een heel handig commando om je kat bij je te laten komen. Je kunt het aanleren door elke keer dat je kat uit zichzelf naar je toekomt ‘hier’ of ‘kom’ te zeggen. Het liefst met beloning natuurlijk. Als hij het commando goed kent, kun je ook buiten gaan oefenen. Het is namelijk erg handig als je kat naar huis komt zodra hij jou hoort roepen.

  1. Kattenluik

Als je je kat een kattenluik wilt laten gebruiken, zul je hem dit moeten uitleggen. Als je met een goede beloning werkt, hebben de meeste katten snel door hoe ze een kattenluik moeten gebruiken. Soms is het nodig om het deurtje er eerst af te halen of om het open te houden voor je kat.

  1. Kattenbaktraining

Bij een kitten trainen hoort natuurlijk ook zindelijkheidstraining. Gelukkig zijn katten van nature erg schone dieren en zijn ze vaak snel zindelijk. Als je voor een goede kattenbak zorgt, kun je hier meteen mee oefenen.

Lees ook: Kat zindelijk maken: x tips

  1. WC training

Je kunt je kat ook WC training geven. Je hebt misschien wel eens filmpjes gezien van katten die gebruik maken van een gewoon toilet. Je kunt dit trainen door de kattenbak steeds dichter bij het toilet te zetten en steeds een beetje hoger. Vervolgens zet je hem bovenop de wc-bril. Als je kat hieraan gewend is, kun je overstappen op een speciale WC trainingsbril voor katten, zoals de Litter Kwitter. Deze vul je eerst gewoon met kattenbakvulling. Vervolgens gebruik je een steeds grotere bril, zonder kattenbakvulling, totdat je kat het helemaal doorheeft en zonder de Litter Kwitter het toilet gebruikt.

  1. In je mand

Een ander handig commando om je kat op te training is ‘in je mand’. Je kunt natuurlijk ook een ander commando kiezen, maar het gaat erom dat je je kat leert in een mand, doos of reismand te springen.

Leuke kunstjes om je kat te leren

  1. Zit

Zit is een heel gemakkelijk trucje om mee te beginnen. Katten gaan uit zichzelf vaak zitten en hier kun je gebruik van maken door elke keer ‘zit’ te zeggen en te belonen als je kat gaat zitten. Ook kun je je kat is de zitpositie lokken door een snoepje over zijn kop naar achteren te beweging.

  1. Pootje

En kat die je een pootje geeft, is erg schattig. Dit is dan ook een heel leuk commando om met je kat te trainen. Je kunt hem bijvoorbeeld stimuleren om zijn pootje te geven door een snoepje in je hand te houden. Zodra hij z’n pootje uitsteekt, beloon je hem.

  1. Mooi zitten

Katten gaan vaak uit zichzelf al wel eens rechtop zitten met hun pootjes in de lucht, een beetje zoals een stokstaartje. Dit gedrag kun je gemakkelijk bekrachtigen met een clicker en een lekkere beloning. 

  1. Lig

Ook liggen doen katten natuurlijk uit zichzelf. Door elke keer als je kat gaat liggen ‘lig’ te zeggen en hem te belonen, zal hij het commando langzamerhand gaan snappen. Ook kun je hem vanuit zitpositie met een snoepje naar beneden lokken en een clicker gebruiken zodra hij ligt.

  1. Apport

Niet alleen honden kunnen apporteren, ook veel katten vinden het leuk als ze het eenmaal doorhebben. Het triggert hun jachtinstinct en het is een goede manier om je kat meer beweging te geven. Je kunt er een kattenballetje, maar ook een speelmuis voor gebruiken.

Wat heb je nodig om een kat te trainen?

Goed, je weet nu dat het mogelijk is om een kat training te geven. Maar wat heb je precies nodig om een kat te trainen? We hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet.

kat trainen met snoepjes

Lekkere snoepjes

Voordat je begint met de training van je kat is het belangrijk om hele lekkere snoepjes in huis te halen. Deze ga je namelijk gebruiken als beloning voor zijn goede gedrag. Veel katten zijn bijvoorbeeld dol op de kattensnoepjes van het merk Catisfactions. Echter is elke kat anders, dus het kan maar zo dat jouw kat veel liever andere kattensnoepjes heeft. Het beste kun je verschillende kattensnoepjes uitproberen om uit te vinden waar je kat echt dol op is. Je kunt deze onwijs lekkere snoepjes het beste alleen gebruiken voor de training van je kat en niet zomaar tussendoor geven. Zo blijven ze hun waarde houden voor je kat.

Lees ook: Zo kies je de beste kattensnacks voor jouw kat

Clicker

De clicker werd oorspronkelijk gebruikt voor het trainen van dolfijnen, maar inmiddels maken ook veel honden- en kattenliefhebbers gebruik van een clicker. Een clicker voor je kat is een klein plastic doosje met een eenvoudig kliksysteem. Als je op het knopje drukt, hoor je een klikgeluid. Je kunt je kat zo conditioneren dat hij dat klikgeluid gaat associëren met een beloning, zoals een kattensnoepje. 

Een katten clicker werkt erg goed, omdat je er heel nauwkeurig mee aan kunt geven welk gedrag precies goed was. Dit maakt het voor je kat gemakkelijker om te begrijpen wat je van hem verwacht en hierdoor leert hij sneller. Een clicker voor katten is in principe niet anders dan een clicker voor honden, dolfijnen of andere dieren. Als je een gevoelige of angstige kat hebt, kun je wel overwegen om een zachte clicker of een clicker met regelbaar volume – zoals de Clix Multi-Clicker – te gebruiken. Een clicker kan namelijk best een hard geluid maken en het kan zijn dat je kat daarvan schrikt. 

Laatste Amazon prijs update was: maart 19, 2024 8:29 pm

Geduld

Een flinke portie geduld is ook erg handig bij katten training. De meeste katten zijn wat eigenzinniger dan honden en het kan dan ook wat langer duren voordat ze doen wat je vraagt. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je elke kat wel een aantal commando’s en trucjes leren. Het is belangrijk dat je niks forceert en niet boos wordt op je kat. De kans is groot dat dit alleen maar averechts werkt.

Objecten om mee te trainen

Afhankelijk van de training die je je kat wilt geven, heb je soms ook bepaalde voorwerpen nodig. Denk aan een kattenbak als je je kat zindelijk wilt maken of een mandje of doos om je kat ergens in te laten springen. Verder kun je je kat ook behendigheid leren. Je kunt bijvoorbeeld een kattentunnel gebruiken om je kat op commando doorheen te laten rennen.

Hoe pak je het trainen van je kat aan?

Je weet inmiddels wat je nodig hebt om je kat te trainen. Hieronder vertellen we je hoe je begint met het trainen van je kat.

Clicker training

Om te beginnen kun je het beste een clicker gebruiken om je kat te trainen. Maar voordat je met de training van je kat begint, introduceer je het gebruik van je clicker. Het is namelijk de bedoeling dat de clicker een signaal wordt voor je kat dat er iets positiefs komt (iets lekkers bijvoorbeeld). Als je kat dit eenmaal door heeft, hoef je niet meer met je stem te belonen, maar gebruik je de clicker om aan te geven dat je kat iets goeds doet. Als je precies op het goede moment clickt – als je kat gaat zitten wanneer jij zit zegt bijvoorbeeld – snapt je kat op een gegeven moment dat zitten beloond wordt.

Je introduceert de clicker aan je kat door te clicker in te drukken en je kat meteen een beloning te geven. Gebruik de clicker niet te dicht bij je kat, het geluid kan erg hard zijn. Herhaal dit meerdere keren – eventueel meerdere dagen achter elkaar – totdat je kat meteen na het horen van de clicker naar jou kijkt. Ook als hij naar je handen of de zak snoepjes kijkt, weet je dat hij de link gelegd heeft. Nu kun je echt beginnen met het trainen van je kat.

Niet straffen, maar belonen

Je kunt een kat het beste trainen door gewenst gedrag te belonen. Door je kat te straffen, zorg je er alleen maar voor dat hij samen trainen als iets negatiefs gaat ervaren. Probeer dus ook rustig en positief te blijven als je kat er in het begin niets van snapt of als hij er een spelletje van maakt. 

Let er trouwens wel op dat je alleen de dingen beloont die je graag wilt zien om verwarring bij je kat te voorkomen. Hier doe je zowel jezelf als je kat geen plezier mee. Heb vooral veel geduld en beloon je kat enthousiast als hij doet wat je van hem vroeg.

Kleine stapjes

Als je je kat iets nieuws wilt leren, kun je dit het beste opdelen in kleine stapjes. Zeker als het om complexere oefeningen, zoals rollen, gaat. Je zou dan bijvoorbeeld de volgende stappen kunnen aanhouden:

  1. Kat gaat liggen
  2. Kat gaat op z’n zij liggen
  3. Kat rolt over

De eerste trainingssessie ben je dus nog helemaal niet bezig met het omrollen zelf. Je focust dan alleen op gaan liggen. Pas als je kat dat goed snapt, ga je door met een volgende stap. Dit kun je toepassen bij vrijwel alles wat je je kat wilt leren. 

Herhalen

Nieuwe vaardigheden blijven beter hangen als je ze vaak herhaalt, dat geldt ook voor katten. Als je je kat wilt trainen, kun je hier het beste elke dag een kort moment voor uittrekken. Dit hoeft zeker niet meer dan 10 minuten te zijn, maar door elke dag even te trainen, onthoudt je kat de nieuwe vaardigheden beter. Begin ook altijd met een gemakkelijke oefening, zoals zit of pootje, voordat je met moeilijkere trucjes aan de slag gaat. Hierdoor krijgt je kat meer zelfvertrouwen en een positief gevoel bij de training. 

Als het een dagje niet zo lekker gaat of je kat lijkt er geen zin in te hebben, forceer dan vooral niets. Het belangrijkste is dat jullie samen plezier hebben. 

Kun je elke kat trainen?

Tot op zekere hoogte kun je elke kat trainen, maar er zijn zeker verschillen tussen katten. Een intelligente kat zal uiteraard makkelijker te trainen zijn dan een minder intelligente kat. Ook katten die dol zijn op menselijke aandacht zijn vaak goed te trainen. Katten die wat meer op zichzelf zijn, zul je er mogelijk een minder groot plezier mee doen. Daarbij is het ook makkelijker om een kat te trainen die dol is op snoepjes. Kijk vooral goed naar het karakter en het gedrag van je eigen kat.