Kat poept in huis: 8 tips om dit te voorkomen

Soms besluit een kat ineens om te poepen in huis. Heel vervelend en alles behalve fris. Maar ook voor je kat is het niet leuk. Een kat poept namelijk niet zomaar in huis. Zaak dus om uit te zoeken wat er met je purrende vriend aan de hand is. Een oude kat zal sneller poepen in huis dan een jonge kat. Zeker als je een kat op leeftijd hebt, is het dan ook verstandig om op tijd naar de dierenarts te gaan. Als een jonge kat plast en/of poept in huis is er vaak iets anders aan de hand. Wat de oorzaak ook is, het is gewoon ontzettend vervelend; een kat die poept in huis. Om je zo snel mogelijk van dit onsmakelijke probleem af te helpen, hebben we 8 tips verzameld om te voorkomen dat je kat poept in huis. En als voorkomen te laat is, kun je het probleem met deze tips hopelijk oplossen. 

1. Straf je kat niet!

Als eerste willen we benadrukken dat het heel belangrijk is om je kat niet te straffen als hij in huis heeft gepoept. Een kat poept niet zomaar in huis en hem straffen is niet alleen zielig, het is vaak ook zinloos. Je kat zal totaal niet begrijpen waarom je boos bent en in het ergste geval gaat hij door angst en stress juist poepen in huis. Ook stress en angst kunnen namelijk factoren zijn die eraan bijdragen dat je kat ineens is gaan poepen in huis.

Wat je beter kunt doen, is proberen te achterhalen waarom je kat poept in huis. Met de volgende tips in dit artikel kun je hopelijk achterhalen wat het probleem is. Als je dat eenmaal weet is een oplossing ook meteen een stuk dichterbij.

2. Zorg voor genoeg kattenbakken

Wanneer er meerdere katten in een huis leven, is een kattenbak vaak niet voldoende. Er zijn natuurlijk uitzonderingen waarbij het goed gaat, maar zeker als je binnenkatten hebt, doe je er goed aan om meerdere kattenbakken neer te zetten. Reken een kattenbak meer dan het aantal katten dat je hebt. Als je 2 katten hebt, zet je dus 3 kattenbakken neer. Op deze manier voorkom je dat je kat in huis poept door gebrek aan een eigen kattenbak. Veel katten vinden het namelijk niet prettig om hun behoefte te doen op dezelfde kattenbak als hun spinnende huisgenoot.

genoeg kattenbakken

3. Maak de kattenbak vaker schoon

Katten zijn hygiënische dieren die zichzelf doorgaans keurig schoonhouden. Elke dag mag je als kattenbaasje uitgebreide wassessies aanschouwen. Je kunt je dan waarschijnlijk ook wel voorstellen dat je kat het op prijs stelt als er 24/7 een brandschone kattenbak voor hem klaarstaat. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, maar een vieze kattenbak kan zeker aanleiding zijn voor je kat om te poepen in huis en dus niet op de kattenbak. 

Als je kat ineens in huis poept (en misschien ook wel plast) is het slim om eerst te controleren of de kattenbak schoon is. Als dit niet het geval is, is het raadzaam om de kattenbak te verschonen en ervoor te zorgen dat de bak ook echt goed schoon is. Soms is dit al voldoende om ervoor te zorgen dat je kat zijn behoefte weer netjes op de bak doet.

Lijkt dit te werken, maar plast en poept je kat meteen weer in huis als je de bak niet snel genoeg verschoont, dan kun je een zelfreinigende kattenbak overwegen. Je hebt volledig zelfreinigende kattenbakken – zoals de Petsafe Simply Clean – en semi-zelfreinigende kattenbakken – zoals de Omega Paw. De eerste categorie verwijdert uitwerpselen automatisch, zodat de bak echt altijd schoon is. Bij een semi-zelfreinigende kattenbak moet jij als kattenbaasje wel nog een simpele handeling verrichten – zoals een draaibeweging van de bak – om ervoor te zorgen dat uitwerpselen uit de kattenbakkorrels worden gezeefd.

Lees ook: Zo kies je de beste zelfreinigende kattenbak

4. Zoek uit of je kat een probleem heeft met de kattenbak

Het kan ook zijn dat je kat poept in huis, omdat hij de kattenbak niet prettig vindt. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de vorm of grootte van de kattenbak. In de eerste plaats is het dan ook belangrijk om te zorgen dat de kattenbak groot genoeg is voor je kat. Als je een bovengemiddeld grote kat hebt, kun je het beste een speciale kattenbak voor grote katten kopen, zoals de PeeWee XXL EcoDome. Het is voor je kat een stuk comfortabeler om zijn behoefte te doen op een kattenbak waar hij gewoon zijn kont kan keren. Je kunt de PeeWee XXL EcoDome bestellen bij de onderstaande webshops.

Lees ook: Zo kies je de beste grote kattenbak

Als je voor het eerst een dichte kattenbak gebruikt, kan het ook zijn dat je kat niet snapt dat hij het luikje zelf open moet duwen. Als hij niet snapt hoe hij op de kattenbak komt, is het logisch dat je kat in huis plast en poept. Dit kun je eenvoudig verhelpen door het luikje eerst een tijdje weg te laten. Als je kat de kattenbak zonder luikje wel weet te vinden, kun je hem rustig aanleren om het luikje te gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem te lokken met iets lekkers.

Er zijn ook katten die sowieso niet graag op een dichte kattenbak zitten. Als het weghalen van het luikje niet werkt, kun je uitproberen of je kat wel gebruikmaakt van de kattenbak als je de kap eraf haalt. Misschien vindt je kat een open kattenbak gewoon fijner. Andersom kan uiteraard ook. Er zijn ook katten die poepen in huis omdat ze juist niet op een open kattenbak willen.

Het is vooral zaak om verschillende dingen uit te proberen. Het is ook goed mogelijk dat je kat helemaal geen probleem heeft met de kattenbak zelf, maar met de plek van de kattenbak of de kattenbakkorrels die in de kattenbak liggen. Door verschillende dingen uit te proberen, kun je mogelijke oorzaken uitsluiten en kom je steeds dichter bij het daadwerkelijke probleem.

5. Zoek een betere plek voor de kattenbak

Ook de plaats van de kattenbak kan de oorzaak zijn dat je kat poept in huis. Als de kattenbak op een erg drukke plaats staat, waar bijvoorbeeld steeds kinderen of andere huisdieren langs rennen, kan het voor de kat onprettig zijn om hier z’n behoefte te doen. En dat is niet zo gek, wij mensen vinden het doorgaans ook niet zo fijn om op een wc te zitten met allemaal andere mensen in de buurt.

kat in huis poepen

Als je kat poept in huis zou dan ook je zeker kunnen proberen om de kattenbak een nieuwe plek te geven. Kies een rustige plaats waar verder zo min mogelijk beweging is. De kans is groot dat je kat zich weer een stuk meer op z’n gemak voelt op z’n eigen kattentoilet.

6. Probeer andere kattenbakkorrels

Soms gaat een kat ook poepen in huis omdat hij de kattenbakkorrels in zijn persoonlijke kattentoilet niet zo fijn vindt. Het kan zijn dat hij het vervelend vindt dat de kattenbakkorrels tussen z’n pootjes blijven zitten, maar het kan ook zijn dat hij juist last heeft van te grove kattenbakkorrels. Met name oudere katten, die bijvoorbeeld aan artrose lijden, vinden het soms lastig om op grove korrels te staan. Dit wiebelt en is instabiel en dat bezorgt de kat pijn. Het kan soms helpen om voor een oudere kat een dunner laagje kattenbakkorrels aan te brengen.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenbakkorrels

7. Breng een bezoekje aan de dierenarts

Als de kattenbak niet de oorzaak is dat je kat poept in huis, doe je er goed aan om met je kat naar de dierenarts te gaan. Het is altijd verstandig om te achterhalen of uit te sluiten dat er een medische reden zit achter deze plotselinge gedragsverandering van je kat. Met name als je een oude kat hebt die is gaan poepen in huis, is het niet onwaarschijnlijk dat er een medische oorzaak is.

Artrose

Katten vanaf een jaar of 10 lijden vaak aan artrose en als kattenbaasje heb je dat vaak niet meteen in de gaten. Op een gegeven moment wordt het voor je kat moeilijker om in de kattenbak te stappen. Ook kan het voor je kat pijnlijk zijn om te hurken, waardoor ontlasting soms per ongeluk buiten de kattenbak terecht komt. Vaak kun je ongelukjes voorkomen door een grote open kattenbak voor je kat te kopen. Ook een kattenbak met een lage instap – zoals de PeeWee EcoMinor –  is een goede keuze. Zorg er daarnaast voor dat je kat niet de trap op hoeft om bij de kattenbak te komen, maar zet de kattenbak op de verdieping waar je kat de meeste tijd doorbrengt. Ook traplopen wordt namelijk lastiger voor een kat met artrose.

Dementie

Soms gaat een kat poepen in huis omdat hij simpelweg de kattenbak niet meer terug kan vinden. Vaak heeft je oudere kat dan last van dementie. Omdat dit niet op te lossen is, is het vooral zaak om het leven voor je kat wat eenvoudiger te maken. Dit kun je doen door zijn leefruimte te verkleinen. Laat hem bijvoorbeeld alleen nog maar in de woonkamer komen en plaats een hekje naar de keuken of zorg ervoor dat de deuren dicht blijven. Dit is voor je kat zelf ook rustiger en veiliger. Een oprolbaar traphekje is in dit soort situaties heel handig. 

Diabetes, nierfalen of een te snel werkende schildklier

Ook diabetes, nierfalen of een te snel werkende schildklier kunnen ervoor zorgen dat je kat poept in huis. Dit heeft er met name mee te maken dat deze aandoeningen ervoor zorgen dat je kat meer gaat drinken en dus ook meer plast. Hierdoor is de kattenbak veel sneller vies dan voorheen en wil je kat er niet meer op. Je kunt de kattenbak vaker controleren of een zelfreinigende kattenbak kopen.

8. Zorg voor minder stress of angst

Soms gaat een kat poepen in huis doordat hij last heeft van angst of teveel stress. Dit kan allerlei oorzaken hebben en in eerste instantie is het dan ook raadzaam om te achterhalen of er recent iets gebeurd of veranderd is. Dit kan eigenlijk vanalles zijn, maar veel voorkomende stressoren voor katten zijn een ruzie met een andere kat, een verhuizing of verbouwing of een veranderd ritme van het baasje.

Verhuizing of verbouwing

Katten zijn doorgaans erg gehecht aan hun omgeving en het is dan ook erg stressvol voor ze als die omgeving ineens veranderd. Katten kunnen soms erg van slag raken door een verhuizing, maar ook een verbouwing, waarbij het hele interieur er ineens anders uitziet en anders ruikt, kan voor stress zorgen. Zorg voor vertrouwde geuren en spulletjes die je kat kent en maak eventueel gebruik van een kalmerend middel zoals de Feliway Classic of de RelaxoPet.

Ruzie met andere kat

Soms gaat een kat poepen in huis omdat hij heel veel stress ervaart vanwege een ruzie met een andere kat. Zeker als dit een andere kat binnen hetzelfde huishouden is, kan dit veel stress opleveren. De katten komen elkaar continu tegen en moeten waarschijnlijk ook nog van alles met elkaar delen. Probeer de stress te verminderen door ervoor te zorgen dat de twee ruziemakers even zo min mogelijk met elkaar te maken hebben. Geef ze allebei op een andere plek hun eten en drinken en zorg dat er genoeg ligplekjes zoals kattenmandjes en krabpalen zijn.

Veranderd ritme baasje

Als je als baasje ineens meer bent gaan werken, kan dit ook stress opleveren bij je kat. Waar hij voorheen elke ochtend een tijdje bij je kwam kroelen, kan dit nu ineens niet meer. Je kunt een dergelijke verandering het beste rustig opbouwen, zodat je kat aan de nieuwe situatie kan wennen. Als dit niet meer mogelijk is, kun je bijvoorbeeld met je kat communiceren via een huisdierencamera. Zorg er ook voor dat je kat zich niet hoeft te vervelen. Verstop bijvoorbeeld snoepjes in huis of koop een leuk nieuw kattenspeeltje.

Veranderde gezinssituatie

Sommige katten vinden het ook erg moeilijk om hun favoriete mens ineens te moeten delen met een kind of andere nieuwe huisgenoot. Als je gezinssituatie verandert, is het belangrijk om voldoende aandacht aan je kat te blijven besteden. Als je kat gestrest is door de komst van een nieuw huisdier, doe je er goed aan om de dieren voorlopig zo veel mogelijk gescheiden te houden en het contact rustig op te bouwen. Ook is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je kat een veilige plek heeft waar hij zich terug kan trekken.