Kat plast in huis: 9 tips om dit te voorkomen of verhelpen

Je kat plast in huis, buiten de bak, op de bank of op bed. Misschien plast je kat zelfs overal in huis of heb je een kat die sproeit in huis. In alle gevallen zit je met een ontzettend vervelend en vies probleem. Kattenpis stinkt behoorlijk en de geur is niet altijd even makkelijk te verwijderen. Een voorheen zindelijke kat plast niet zomaar in huis. Het kan zijn dat hij stress heeft of zijn kattenbak niet fijn vindt, maar er kan ook een medische oorzaak zijn als je kat ineens in huis plast. Ook een kitten plast in het begin weleens in huis. Dit is simpelweg omdat hij nog niet zindelijk is. Je zult hem eerst moeten uitleggen wat de bedoeling is van die kattenbak. Omdat niemand blij wordt van een kat die in huis plast, hebben we 9 tips voor je verzameld om te voorkomen of verhelpen dat je kat in huis plast. 

1. Straf je kat niet!

In de eerste plaats willen we benadrukken dat je kat straffen het probleem niet oplost en mogelijk zelfs erger maakt. We snappen dat het onwijs vervelend en vies is als je kat ineens in huis plast, maar hij doet het niet om jou dwars te zitten. Er is ongetwijfeld een oorzaak voor en de beste manier om het gedrag te veranderen is het identificeren van de reden waarom je kat in huis plast. Straffen levert je kat alleen maar stress op en dat kan er juist voor zorgen dat hij nog meer in huis gaat plassen. Zoals je verderop kunt lezen, is het niet uitzonderlijk dat gestreste katten in huis plassen. Het is dus echt zaak om stress bij je kat te voorkomen op dit moment.

2. Ga met je kat naar de dierenarts

Als je kat ineens in huis begint te plassen is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen om een medische oorzaak uit te sluiten. Het zou namelijk ook kunnen dat je kat blaasontsteking heeft en zijn plas daardoor niet goed kan ophouden. Vaak doet plassen dan ook pijn en miauwt je kat als hij plast. Soms zit er ook wat bloed in de urine. Bij deze symptomen is het zeker zaak om naar de dierenarts te gaan en een eventuele behandeling te starten. 

Een blaasontsteking bij katten wordt meestal niet veroorzaakt door een bacteriële infectie en een antibioticakuur heeft meestal geen zin. De dierenarts kan wel een ontstekingsremmer toedienen om de klachten wat te verlichten. Vaak wordt een blaasontsteking veroorzaakt door stress. Lees dus zeker ook de tips over stress als je kat vaak blaasontsteking heeft.

Als je weet (of vermoedt) dat je kat in huis plast doordat hij een blaasontsteking heeft, zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Als de klachten ontstaan door blaasgruis, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat voldoende drinkt. Veel katten hebben de neiging om te weinig te drinken, met een drinkfontein kun je je kat stimuleren om meer te drinken. Ook kun je vaker natvoer geven, omdat hier sowieso al meer vocht in zit.

Verder kun je de blaas van je kat ondersteunen met een supplement, zoals het Puur Urogeni supplement voor blaas en nieren. Sommige katten krijgen namelijk steeds opnieuw blaasontsteking. Dan kan een supplement net dat steuntje zijn om van die vervelende blaasontstekingen af te komen.

2. Probeer stress te vermijden of verminderen

Een andere oorzaak waarom je kat in huis plast kan stress zijn. Katten die veel stress ervaren, kunnen ook ineens in huis passen. Er kunnen verschillende oorzaken van stress zijn en het is dan ook raadzaam om te proberen de oorzaak te achterhalen.

Verhuizing of verbouwing

Waar honden zich hechten aan hun baasje, hechten katten zich juist erg aan hun omgeving. In een bekende omgeving voelen ze zich veilig en ze houden er niet van als die omgeving ineens verandert. Na een verhuizing kan je kat dan ook behoorlijk van slag zijn en dit kan ertoe leiden dat je kat in huis plast. Ook als je je huis grondig verbouwd hebt, kan het zijn dan je kat zijn vertrouwde plek kwijt is en hierdoor van slag is.

Spanning tussen verschillende katten in het huishouden

Wanneer je een nieuwe kat introduceert, kan dit veel stress opleveren voor beide katten. Ze moeten elkaar aftasten en ze kunnen de andere kat als een serieuze bedreiging zien. Ook katten die voorheen wel vreedzaam samenleefden kunnen ineens onenigheid krijgen. Katten zijn niet altijd even vergevingsgezind en kunnen een wrok koesteren naar hun medekat.

Als je merkt dat je katten onenigheid hebben, is het in de eerste plaats van belang om ervoor te zorgen dat beide katten een veilige plek voor zichzelf hebben en zo min mogelijk moeten delen met de andere kat. Schaarste kan juist aanleiding zijn voor ruzie en stress. Zorg er dus voor dat er meerdere ligplekjes in huis zien die ver genoeg uit elkaar zitten. Hetzelfde geldt voor water, voer en krabpalen en kattenspeelgoed.

Veranderd ritme baasje

Ook een baasje dat ineens vaker van huis is, kan voor stress zorgen. Als je voorheen altijd thuis was en ineens is je kat vaak alleen, kan dit hem van slag maken. Eigenlijk zou je het vaker weg zijn rustig op moeten bouwen om je kat eraan te laten wennen. Misschien kun je tussen de middag even naar huis of kun je tegen je kat praten via een huisdiercamera.

In deze situatie kan afleiding ook helpen om de stress te verminderen als je niet thuis bent. Zorg voor voldoende speelgoed, zodat je kat zich niet hoeft te vervelen. Je kunt ook kattensnoepjes – zoals de Catisfactions kattensnoepjes – in huis verstoppen om je kat bezig te houden.

Verandering in de gezinssituatie

Wanneer je gezinssituatie plotseling veranderd – doordat je een kindje krijgt of doordat je gaat scheiden of samenwonen – kan dit ook stressvol zijn voor je kat. De kans is groot dat je niks aan deze situatie kunt veranderen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je kat een plekje heeft waar hij zich veilig voelt en dat zijn kattenbak op een rustige plaats staat.

Stress verminderen

Als je hebt vastgesteld dat je kat in huis plast doordat hij last heeft van stress, maakt dit het al een stuk gemakkelijker om het probleem aan te pakken. Toch is de stress vaak niet van de een op de andere dag weg te nemen. Om het stresslevel van je kat toch zo snel mogelijk omlaag te brengen, kun je een kalmeringsmiddel voor je kat proberen.

Sommige katten hebben baat bij natuurlijke middelen zoals hennep, kattenkruid, valeriaan of metabistokjes. Ook kun je een kalmeringsmiddel met feromonen proberen. Deze kunstmatige feromonen lijken op de rustgevende feromonen die katten zelf uitscheiden en hebben een geruststellend effect op je kat. Een goede feromonenverdamper is de Feliway Classic voor in het stopcontact. Je kunt de Feliway Classic bij de onderstaande webshops bestellen.

Een ander interessant product om stress bij kat aan te pakken is de RelaxoPet. Dit kleine apparaatje helpt je kat door middel van geluid te ontspannen. Het werkt zowel voor honden als katten met stress, angsten en gedragsproblemen.

3. Verwijder urinevlekken grondig

Je kat plast in huis en laat daarmee een luchtje achter. Als je kat eenmaal ergens op of tegenaan geplast heeft, kan de urinegeur hem ertoe aanzetten om op deze plek te blijven plassen. Als je meerdere katten hebt, kan het zelfs zo zijn dat ook zij op deze plek gaan plassen. Het is dus zaak om de urinevlek zo goed mogelijk te verwijderen.

  • Dit doe je door eerst zoveel mogelijk urine op te nemen met keukenpapier of stoffen doeken.  
  • Vervolgens maak je de urinevlek zo goed mogelijk schoon met een sopje met lauw (niet heet!) water en groene zeep, schoonmaakazijn of schoonmaaksoda.
  • Dep weer zoveel mogelijk van het vocht op.
  • Als de plek droog is kun je hem behandelen met een urineverwijderaar, zoals de UF2000 4Pets – Urinegeur Verwijderaar van Ecodor.
  • Dit kun je zo nodig herhalen.

4. Zorg voor en schone kattenbak

Katten zijn van nature erg hygiënische dieren. Ze houden zichzelf goed schoon en vermijden viezigheid zoveel mogelijk. Een kat die plast in huis kan zijn kattenbak niet fris genoeg vinden. Aan jou de schone taak om dagelijks te zorgen voor een schoon kattentoilet. Verwijder dagelijks uitwerpselen en verschoon de kattenbak regelmatig. Eventueel kun je ook een zelfreinigende kattenbak – zoals de overwegen. Het helpt je om de kattenbak schoon te houden, zonder dat het je al teveel werk en tijd kost.

5. Kies de juiste kattenbak

Katten kunnen erg kieskeurig en eigenzinnig zijn. Het kan dan ook heel goed zijn dat je kat in huis plast, omdat zijn kattenbak hem niet bevalt. In de eerste plaats is het belangrijk dat de kattenbak groot genoeg is voor je kat. Als hij zichzelf erin moet wurmen, is de kans groot dat hij er niet comfortabel zijn behoefte op kan doen. Ook vinden niet alle katten een gesloten kattenbak prettig. Om te beginnen zou je kunnen proberen of je kat wel weer op de kattenbak gaat als de kap eraf is. 

kat plast in huis

Een andere reden waarom je kat zijn kattenbak afkeurt, kan de instap zijn. Met name voor oudere katten kan het lastig zijn om over een hoge instap heen te stappen. 

Als je het vermoeden hebt dat jouw kat alleen zijn behoefte wil doen op een ultraschone kattenbak kun je ook overwegen om een zelfreinigende of semi-zelfreinigende kattenbak aan te schaffen. Bij een zelfreinigende kattenbak hoef je enkel een opvangbak te legen. Bij een semi-zelfreinigende kattenbak moet je zelf vaak nog een simpele handeling verrichten om de uitwerpselen uit het kattengrit te zeven. Op deze manier is de kattenbak doorgaans een stuk frisser.

Lees ook: Zo kies je de beste zelfreinigende kattenbak

6. Zorg voor genoeg kattenbakken

Als je meerdere katten hebt, kan het zijn dat je kat niet op een kattenbak wil, omdat zijn huisgenoten er al gebruik van hebben gemaakt. Om deze reden wordt vaak aangeraden om voor elke kat een kattenbak neer te zetten, plus een extra kattenbak. Op deze manier is er altijd voor elke kat een schone kattenbak. Zorg er ook voor dat je ze op verschillende plekken zet, zodat elke kat z’n eigen afgezonderd toilet heeft.

7. Zoek je beste kattenbakvulling

Katten die plassen in huis kunnen ook een afkeer hebben voor de kattenbakvulling in hun kattentoilet. Elke kat heeft zijn eigen voorkeuren en het kan zijn dat een bepaalde kattenbakvulling niet fijn voelt aan zijn pootjes. Het kan sowieso geen kwaad om een keer andere kattenbakkorrels te proberen. Sommige katten hebben liever een wat grovere korrel die minder tussen hun pootjes blijft hangen, terwijl andere katten die grove korrels juist niks vinden. 

Lees ook: Zo kies je de beste kattenbakvulling

8. Zet de kattenbak op een rustige plaats

Een kat plast mogelijk ook in huis omdat hij een rustige plek zoekt om te plassen. Als zijn kattenbak op een plaats staat waar het erg druk is – bijvoorbeeld omdat er kinderen spelen of voortdurend andere dieren langslopen – kan het zijn dat je kat in huis plast. Wanneer je een vermoeden hebt dat dit de oorzaak is waardoor je kat in huis plast, kun je dit simpel oplossen door een rustige plaats voor de kattenbak te zoeken.

9. Overweeg om je kater te castreren

Als je een echte kater hebt, kan het lastig zijn om het plassen in huis te verhelpen. Een kater sproeit nou een keer; dit is natuurlijk gedrag en je kunt hem dit moeilijk afleren. Het wordt namelijk aangezet door hormonen. Door te sproeien bakent hij zijn territorium af. Als je kater in huis blijft sproeien, kun je overwegen om hem te laten castreren. In de meeste gevallen helpt dit tegen hormonaal sproeien.

Het is echter ook mogelijk dat het al een gewoonte is geworden of dat je kat sproeit omdat hij stress heeft. Het is dan ook niet zo dat alleen ongeholpen katers sproeien. Ook gecastreerde katers en zelfs poezen kunnen sproeien als ze stress hebben.

We raden je dan ook aan om eerst de andere tips uit te proberen voordat je besluit om je kater te laten castreren.