Elke kat geeft wel eens over, dat is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Er kunnen allerlei redenen voor zijn en meestal blijft het bij een enkele keer overgeven. Als je kat moet overgeven kan dit alleen gal of wil schuim zijn als je kat een lege maag heeft, maar het kan ook zijn dat hij een complete maaltijd uitbraakt. In dit artikel vertellen we je wat de meest voorkomende oorzaken zijn van een kat die moet overgeven.
1. Iets verkeerds gegeten
Als je kat of kitten ineens moet overgeven, terwijl hij eerder nog nergens last van leek te hebben, kan het zijn dat hij iets verkeerds gegeten heeft. Dit kan iets zijn dat hij op straat gevonden heeft, maar het kan ook voedsel zijn dat hij in huis gevonden heeft, maar dat niet geschikt is voor katten. Zijn maag reageert op deze ongewenste voedingsstof en probeert het zo snel mogelijk het lichaam weer uit te werken.
Wanneer je kat erg ziek wordt, kan het zijn dat hij vergiftigd is. Vaak is er dan ook sprake van diarree en soms zijn er bloedingen en plast je kat veel of juist helemaal niet. Wanneer je vermoedt dat je kat iets giftigs gegeten heeft, is het zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.
2.Vreemd voorwerp
Het kan ook zijn dat je kat moet overgeven doordat hij een vreemd voorwerp heeft opgegeten. Sommige katten zijn erg nieuwsgierig en proberen ook dingen te eten die eigenlijk niet eetbaar zijn. Dit gebeurt het vaakst bij jonge kittens die nog volop bezig zijn met het ontdekken van de wereld. Zorg er daarom voor dat er geen kleine voorwerpen rondslingeren als je een kitten hebt. Als je kat braakneigingen heeft zonder te daadwerkelijk te braken, kan het zijn dat er nog iets vastzit in de maag of het spijsverteringskanaal. Als je vermoedt dat je kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts.
3. Haarballen
Doordat katten zichzelf goed verzorgen en hun tong gebruiken om hun vacht te onderhouden, krijgen ze soms veel haar binnen. Een beetje haar wordt gewoon via de ontlasting afgevoerd. Maar als een kat erg veel haar binnenkrijgt, kunnen er haarballen ontstaan in de maag. Deze proppen met haar zijn te groot om via de darmen afgevoerd en je kat braakt dus om ze via een andere weg af te voeren. Als je kat erg veel uithaart, is de kans op haarballen groter. Om te voorkomen dat je kat haarballen moet overgeven, kun je hem regelmatig borstelen met een goede kattenborstel, om van het overtollige haar af te komen.
Speciaal kattenvoer – zoals Schesir Cat Dry Hairball – kan helpen om haarballen beter af te voeren. Ook kun je anti-haarbal pasta gebruiken om de vorming van haarballen te voorkomen en de goede bacteriën in de darmen te stimuleren.
Als je kat last heeft van haarballen, kun je hem ook helpen er vanaf te komen door een bakje met kattengras voor hem neer te zetten. Door het eten van gras lukt het vaak beter om te braken. Hoe sneller je kat van de haarballen verlost is, hoe sneller hij zich weer goed voelt.
Lees ook: Wat is het beste kattengras
4. Virale infectie
Een andere mogelijke oorzaak van braken bij je kat kan een virale infectie zijn. Dit kan een relatief onschuldig virus zijn waar je kat vanzelf weer bovenop komt, maar het kan ook niesziekte zijn. Niesziekte is een erg vervelende ziekte, die je beter kunt proberen te voorkomen. Katten kunnen er namelijk blijvende schade aan overhouden en daarbij kunnen ze bij een verzwakte weerstand opnieuw ziek worden van het virus dat ze bij zich blijven dragen.
Lees ook: Kat met niesziekte: alles over de behandeling en preventie
Om te voorkomen dat je kat een virale infectie oploopt, is het raadzaam om hem in te enten tegen de meest voorkomende en gevaarlijkste virale infecties voor katten. Dit zijn met name Kattenziekte en Niesziekte. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je kat een zo goed mogelijke weerstand heeft. Hierdoor is hij minder vatbaar voor allerlei infecties. Je kunt zijn weerstand bijvoorbeeld verbeteren met Multivitamine voor katten of een supplement als Puur Weerstand.
5. Parasitaire infectie
Ook een parasitaire infectie kan de oorzaak zijn als je kat moet overgeven. Bij een ernstige worminfectie gebeurt het weleens dat een kat wormen braakt. Als je kat braakt doordat hij wormen heeft, zie je de wormen vaak terug in het braaksel. Meestal zijn dit spoelwormen en geen lintwormen. Hoewel katten in de meeste gevallen niet veel last hebben van een worminfectie is het wel belangrijk om je kat tegen wormen te behandelen. Wormen kunnen namelijk ook gevaarlijk zijn voor mensen en andere huisdieren.
Lees ook: Je kat ontwormen: 7 tips voor de ontworming van katten
6. Allergie
Als je kat moet overgeven na het eten zou het ook kunnen dat hij allergisch is voor een bepaald ingrediënt in zijn voer. Zeker als je kat telkens nadat hij gegeten heeft, moet braken zou je dit kunnen onderzoeken. Om te beginnen kun je je kat hypoallergeen kattenvoer – zoals Royal Canin Hypoallergenic – geven. Als hij na het eten van dit voer niet braakt, kun je ervan uitgaan dat er sprake is van een allergie.
Je kunt het Royal Canin Hypoallergenic kattenvoer bij de onderstaande webshops bestellen.
7. Stress
Soms gebeurt het ook dat een kat kotst doordat hij erg veel stress heeft. Hij heeft dan niet alleen mentaal last van de stress, maar zijn lichaam reageert er ook op. Het gaat dan vaak om langdurige stress. Als je denkt dat jouw kat braakt doordat hij stress heeft, is het belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen en aan te pakken. Om de stress te verlichten, kun je verschillende middelen zoals Feliway of Matabi sticks gebruiken.
8. Orgaanfalen
Als je kat blijft overgeven, kan het zijn dat er iets ergers aan de hand is. Mogelijk zijn er bepaalde organen die niet goed functioneren. Dit kan verschillende redenen hebben; zo kan het zijn dat de nieren of lever niet meer goed werken, maar je kat kan ook een tumor hebben. Om uit te sluiten dat er iets ernstigs aan de hand is, kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken met je dierenarts.
Wanneer naar de dierenarts?
Wanneer je kat langer dan 3 dagen blijft overgeven, kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken met de dierenarts. Ook als je kat bloed braakt of bloed in zijn ontlasting heeft, doe je er goed aan een afspraak te maken. Maar ook als je je om een andere reden zorgen maakt over je kat of kitten, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Je kunt beter een keer te vaak langskomen dan een keer te weinig.