Kat naar buiten zonder kattenluik: dit zijn de alternatieven

Veel kattenbaasjes kennen het wel: je kat is net 3 tellen buiten, als hij besluit dat het toch wat frisjes is en hij liever weer binnen op de vensterbank wil liggen. Eenmaal geïnstalleerd op de vensterbank bedenkt hij zich opnieuw. Een ogenblik later staat je huistijger ongeduldig bij de deur te miauwen of met z’n pootjes over het raam te smeren om jou ertoe aan te zetten met enige haast die deur weer te openen. Veel katten houden dit rustig een uurtje of wat vol. Tot ze beslist hebben waar ze hun middagdutje gaan doen. Eigenlijk is kattenbaasje een heel raar woord; onze katten zien ons eerder als kattenpersoneel. 

Een oplossing is een kattenluik, maar daar kleven ook een aantal nadelen aan. Hieronder hebben we die voor je op een rijtje gezet. Maar hoe zorg je dan dat je kat naar buiten kan zonder kattenluik? En dan het liefst ook zonder dat jij zelf om de haverklap een deur of raam moet openen. Je kat naar buiten zonder kattenluik; het is mogelijk. Wij hebben de alternatieven voor een kattenluik voor je op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen van een kattenluik

Het hebben van een kattenluik is voor je kat ideaal; hij is niet meer van jou afhankelijk en heet zelf de volledige controle over zijn leefomgeving. Althans, dat gevoel heeft hij en dat is het belangrijkste. 

Toch zijn er ook nadelen aan een kattenluik. Niemand zit erop te wachten dat de ongeholpen kater van de buren zijn territorium uitbreidt tot in jouw woonkamer. Zeker niet als hij zijn nieuwe territorium afbakent met een sproei-actie tegen jouw nieuwe bankstel. Daar komt bij dat het sowieso niet altijd mogelijk is om voor een kattenluik te kiezen. In de meeste huurhuizen mag je bijvoorbeeld niet zomaar een gat in een deur of muur maken. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van een kattenluik voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Je kat kan naar binnen of buiten wanneer hij dat wil
  • Jij hoeft niet steeds een deur of raam te openen voor je kat
  • Ook als jij niet thuis bent, kan je kat gewoon naar buiten

Nadelen

  • Je moet een gat in een deur of muur maken
  • Ook andere katten kunnen naar binnen
  • Een kattenluik kan voor tocht zorgen

Alternatieven voor een kattenluik

Als je de nadelen van een kattenluik niet vindt opwegen tegen de voordelen, zijn er gelukkig een aantal alternatieven om je kat naar buiten te laten zonder kattenluik. 

Raampje open

Een simpele manier is het open laten staan van een raampje waar je kat langs naar binnen kan. De meeste katten zijn behendig genoeg om op een vensterbank te springen en door een klein raampje te kruipen. Ook een raam op de bovenverdieping openlaten is vaak geen probleem voor je kat. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen last hebt van tocht. Het is dan wel handig als er een afdakje, garage of bijkeuken onder het betreffende raam zit, zodat je kat een goede toegangsweg heeft. Een nadeel van een open raam is wel dat het voor inbrekers makkelijker is om binnen te komen. Ook andere katten kunnen via deze weg naar binnen. Het is dan ook vooral een oplossing als je geen gat in je deur of muur wilt maken.

Deur op een kier

Hetzelfde geldt voor een deur. Ook die kun je op een kier laten, zodat je kat naar binnen of buiten kan zonder kattenluik. Vaak zorgt dit wel voor wat meer tocht, waardoor het in de winter geen hele fijne oplossing is. Net als bij het open raam, is het nadeel van een deur op een kier ook dat andere katten via deze weg naar binnen kunnen. Daarbij raden we je niet aan om je deur op een kier te laten staan als je zelf niet thuis bent. Dan maak je het inbrekers wel heel erg makkelijk.

Kattenhuis voor buiten

Als jouw kat het niet fijn vindt om de hele dag binnen te zitten als jij naar je werk bent, maar een kattenluik is geen optie. Dan kun je overwegen om een kattenhuis voor buiten in je tuin te zetten. Zo kan hij wel schuilen voor slecht weer en heeft hij een fijne slaapplek om zich terug te trekken als hij daar behoefte aan heeft. Als je een overkapping in je tuin hebt, is dit een goede plek om het kattenhuis neer te zetten. Hier heeft het huisje niet veel te lijden en heeft je kat minder last van slecht weer. Als je geen overkapping hebt, is het raadzaam om een kattenhuis te kiezen dat goed waterdicht is, zoals het Rexa kattenhuis van dennenhout.

€154,95
niet op voorraad
Bol.com

Lees ook: Zo kies je het beste kattenhuis

Kattenluik met chip

Als je vooral op zoek bent naar een manier om je kat naar buiten te laten zonder kattenluik, omdat je geen andere katten in huis wil, zou je ook nog een kattenluik met chip kunnen overwegen. In tegenstelling tot een normaal kattenluik, opent dit kattenluik alleen voor jouw kat(ten). Een kattenluik met chip scant de microchip in de hals van je kat. Als hij die niet heeft, kun je ook een losse chip kopen om aan een halsbandje te hangen. Zodra het kattenluik registreert dat jouw kat voor het luikje staat, gaat het kattenluik open en kan je kat naar binnen. 

Sommige kattenluiken met chip zijn zelfs gekoppeld aan een app, waardoor jij op de telefoon kunt zien of je kat binnen of buiten is. Ook kun je zien hoe vaak je kat in en uit gaat. Op deze manier krijg je ook meteen meer inzicht in het welzijn van je kat. Als je kat normaal gesproken de hele dag in en uit loopt en ineens een dag niet naar buiten gaat, valt dit meteen op. 

Je kunt een kattenluik met chip ook gewoon op slot doen of zo instellen dat je kat er alleen nog in kan, maar niet meer naar buiten kan. Dit is vooral ‘s avonds handig. ‘s Ochtends kun je het tegenovergestelde doen, als je wilt dat je kat een tijdje buiten blijft.

Lees ook: Zo kies je het beste kattenluik met chip

Gebruik jij een kattenluik met chip? Of heb je een ander alternatief om je kat naar buiten te laten zonder kattenluik? Laat het ons weten in een reactie.