Net als mensen kunnen ook katten met allerlei afwijkingen geboren worden. Sommige katten hebben uiterlijke kenmerken die vergelijkbaar zijn met de uiterlijke kenmerken van mensen met het syndroom van down. Maar een kat met downsyndroom, kan dat eigenlijk wel? Dierenartsen krijgen vaker dan je zou denken de vraag of een kat misschien het syndroom van down heeft. Wij hebben voor je uitgezocht of een kat het downsyndroom kan hebben. In dit artikel lees je wat het syndroom van down is en hoe het kan dat sommige katten vergelijkbare kenmerken hebben.
Wat is het syndroom van down?
Het downsyndroom is een chromosoomafwijking bij mensen. Mensen worden geboren met 23 paar chromosomen. Van elk chromosoom zijn er dus twee, waardoor er in totaal 46 chromosomen zijn. In deze chromosomen zijn onze erfelijke eigenschappen vastgelegd. Iemand met het syndroom van down heeft van de 21 chromosoom niet 2, maar 3 stuks. In totaal hebben mensen met het downsyndroom dus 47 chromosomen.
Dit zorgt zowel voor een verstandelijke beperking als lichamelijke afwijkingen. Ook zijn er uiterlijke kenmerken waaraan je iemand met het downsyndroom kunt herkennen. Mensen met het syndroom van down kunnen schuinstaande ogen met een extra huidplooi, een ronder gezicht, korte ledematen en kleine handen, een korte nek, kleine oren en een kleine mond met grote tong hebben. Overigens is het niet zo dat iedereen met het downsyndroom dezelfde kenmerken heeft, elk persoon met het syndroom van down ziet er anders uit.
Kan een kat met het syndroom van down geboren worden?
Het antwoord is simpel gezegd: nee, katten kunnen niet met het downsyndroom geboren worden. In tegenstelling tot mensen hebben katten geen 23, maar 19 paar chromosomen. Aangezien het syndroom van down veroorzaakt wordt doordat er van het 21 chromosoom een extra is, is het onmogelijk om een kat met het downsyndroom te hebben. Katten hebben namelijk geen 21 paar chromosomen. Dus ook als het lijkt alsof een kat het downsyndroom heeft, kan dit onmogelijk de oorzaak zijn van zijn bijzondere uiterlijk of opvallende gedrag.
Kat met chromosoomafwijking
Een kat met syndroom van down bestaat dus niet, maar hoe komt het dan dat er katten zijn met vergelijkbare uiterlijke kenmerken? Dit kan verschillende redenen hebben. Hoewel katten geen extra exemplaar van het 21e chromosoom kunnen hebben, is het wel mogelijk dat een kat een andere chromosoomafwijking heeft. Hierdoor lijkt het alsof je een kat met downsyndroom hebt. Vaak sterven deze katten al voor of kort na de geboorte, maar in zeldzame gevallen kan een kat wel leven met een chromosoomafwijking.
Uiterlijke kenmerken die door een dergelijke afwijking kunnen ontstaan zijn een brede neus en schuinstaande ogen die soms ver uit elkaar staan. Vaak is het zicht van deze katten ook minder goed. Verder kunnen ze kleine of misvormde oren hebben, last hebben van een lage spierspanning, minder mobiel zijn, hartproblemen hebben en moeite hebben met ontlasten en plassen.
Als je vermoedt dat jouw kat een chromosoomafwijking heeft, is het verstandig om hem na te laten kijken door een dierenarts. Deze kan vaststellen of je kat daadwerkelijk een afwijking heeft en eventuele beperkingen en risico’s opsporen.
Verder zijn de meeste katten met een chromosoomafwijking gewoon normale katten met elk hun eigen karaktertje. Ze houden net zoveel van aandacht als andere katten en hebben ook gewoon jachtinstinct en de drang om te rennen en spelen. Het kan hooguit zo zijn dat je je spel een beetje moet aanpassen aan de mogelijkheden van je kat. Als hij slecht ziet, kun je beter in een wat kleinere ‘bubbel’ spelen, zodat het speeltje niet uit zijn gezichtsveld verdwijnt.
Lees ook: Wat is het beste kattenspeeltje voor jouw kat?
Katten met een bijzonder uiterlijk
Overigens kunnen deze kenmerken ook een andere oorzaak hebben. Als de moeder van je bijzondere kat tijdens de dracht giftige stoffen heeft binnengekregen, kan dit er ook toe geleid hebben dat de kittens aangeboren misvormingen hebben aan bijvoorbeeld de gezichtsstructuur. Ook het neurologische systeem kan aangetast zijn. Maar het is ook mogelijk dat je kat er anders uitziet door een ongeluk of ziekte. Katten kunnen in de baarmoeder bijvoorbeeld al besmet worden met kattenniesziekte en daardoor afwijkingen ontwikkelen. Ook niesziekte kan misvormingen aan de neus veroorzaken.
Lees ook: Kat met niesziekte: alles over de behandeling en preventie
Meet Maya Cat
Maya is een bekende kat met een chromosoomafwijking die lijkt op het downsyndroom. Ze verwierf bekendheid nadat ze een aantal jaar geleden geadopteerd werd en haar baasje een Instagrampagina voor haar maakte. Maya heeft door haar chromosoomafwijking een minder goed zicht en daarbij moet ze vaker niezen. Ook haar bijzondere uiterlijk heeft ze aan haar chromosoomafwijking te danken. Maya heeft schuine ogen die ver uit elkaar staan en daarbij loenst ze ook nog. Ook haar neus ziet er ander uit dan die van de meeste katten, Maya’s neus is namelijk een stuk breder. Dit opvallende uiterlijk maakt haar echter niet minder schattig. Eigenlijk maakt het haar juist nóg aandoenlijker.
Maya laat zich overigens zelf ook niet belemmeren door haar chromosoomafwijking. Ze is heel erg actief en is dol op spelen. Ze is dolgelukkig dat ze geadopteerd heeft en dat laat ze je graag zien op haar eigen Instagrampagina. Daar vind je namelijk heel veel filmpjes en foto’s van een onwijs schattige Maya. Inmiddels heeft ze al bijna 500.000 volgers en dit aantal neemt gestaag toe. Maya heeft ook een eigen kinderboek waarin kinderen leren dat het niet erg is om anders te zijn. Het kan juist een kracht zijn.
Maya heeft inmiddels ook een zusje genaamd Dragon. Ook Dragon is een bijzondere kat; zij is namelijk verlamd, waardoor ze haar achterpoten niet kan gebruiken. Maar ook Dragon laat haar beperking geen belemmering zijn voor een leuk kattenleven.
Hun baasje wil met de Instagrampagina van haar katten laten zien dat iedereen het waard is om geaccepteerd te worden. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet of wat je wel of niet kunt. Je kunt van beide katten een mooi kinderboek kopen over diversiteit en ander zijn en er is zelfs merchandise van de beide katten te koop.
Conclusie
Een kat met downsyndroom bestaat dus niet, maar katten met een chromosoonafwijking zijn er wel. Het kan dan ook lijken alsof je een kat met het syndroom van down hebt. Een kat met een chromosoomafwijking heeft een opvallend uiterlijk en kan ook andere lichamelijke afwijkingen hebben die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Als je vermoed dat je kat een afwijking heeft, kun je hem het beste laten onderzoeken door een dierenarts.