Alle katten zijn natuurlijk prachtig, maar een kat met blauwe ogen is al helemaal om te smelten. In die sprankelende blauwe kijkers zou je als kattenbaasje haast verdrinken. Omdat we als katten freaks eindeloos foto’s en filmpjes van katten kunnen kijken, hebben we vandaag onze favoriete kattenrassen met blauwe ogen voor je verzameld. In dit artikel vind je de Brits Korthaar met blauwe ogen, maar ook een witte kat met blauwe ogen. Uiteraard met foto’s.
Kittens met blauwe ogen
Het is je vast weleens opgevallen dat een kitten blauwe ogen heeft. Misschien heb je zelf een kitten met blauwe ogen en vraag je je af of dit zo blijft. Helaas kunnen we je vertellen dat die kans niet zo groot is. Alle kittens hebben blauwe ogen als ze geboren worden. In de eerste 4 á 5 weken verandert de kleur en pas als je kat 9 maanden oud is, hebben zijn ogen de uiteindelijke kleur bereikt. Als je graag een kitten met blauwe ogen wilt, kun je het beste kijken naar een raskat met blauwe ogen of een kitten van twee ouders met blauwe ogen.
Ragdoll
Ragdolls zijn prachtige katten met heldere blauwe ogen en ze hebben ook nog eens een fantastisch karakter. Je ziet ze vaak met een colourpoint vacht. Ze hebben een donker snoetje en donkere oortjes, pootjes en staart terwijl de rest van het lichaam een lichtere tint heeft. Hier zijn allerlei variaties in mogelijk qua kleur, je hebt bijvoorbeeld ook ‘mitted’ ragdolls en ‘bicolour’ ragdolls. Mitted houdt in dat ze witte sokjes hebben, oftewel wanten. Bicolour ragdolls hebben een witte tekening op hun snoet. Ze hebben in ieder geval gemeen dat ze allemaal
Ragdolls zijn rustig, zacht en meegaand en doorgaans dol op mensen. Ze houden van aandacht en gezelschap en zijn vaak erg knuffelig. Ze hebben hun naam te danken aan hun gewilligheid om opgepakt te worden. Ze geven zich helemaal over, waardoor het net lijkt of je een lappenpop optilt.
Brits korthaar
De Brits korthaar kent een grote verscheidenheid aan kleuren (zowel vacht- als oogkeur) kent en het is ook mogelijk om een Brits korthaar met blauwe ogen te kopen. Vaak hebben ze dan een colorpoint of witte vacht. Over het algemeen hebben ze een heel zacht en rustig karakter. Ze zijn niet snel bang of van slag en zijn heel stabiel. Blauwe ogen hebben ze niet allemaal, maar een schattig rond kopje en een dikke, zachte vacht wel.
Brits kortharen hebben een gemiddelde grootte, maar zijn wel gespierd en zwaar gebouwd. Hun ronde, gedrongen uiterlijk geeft ze een gezellige uitstraling en dat zijn ze ook zeker. Ze zijn heel erg loyaal en liefdevol naar hun baasjes. Ze zijn niet overmatig actief. Af en toe even spelen vinden ze leuk, maar ze zullen je huis niet afbreken als je even geen tijd voor ze hebt.
Siamees
De bekendste kat met blauwe ogen is waarschijnlijk de Siamees. Door zijn donkere vacht springen zijn blauwe ogen er echt uit. Een Siamees heeft namelijk een prachtige pointkleurige vacht; zijn snoetje en oren zijn bruin tot zwart, net als zijn staart en pootjes. De rest van zijn lijf heeft een mooie crèmekleur. Hun vacht is heerlijk zacht en heel weinig verzorging nodig. Ze hebben wel aanleg om overgewicht te krijgen, dus doe het rustig aan met voer.
Van dat katten met blauwe ogen behoort de Siamees zeker tot de meest vocale rassen, maar ook tot de intelligentste. Je kunt ze trainen en bijvoorbeeld leren om aan een tuigje te lopen. Verder zijn ze aanhankelijk, liefdevol en speels. Ze verlangen echt van hun baasje dat er elke dag samen gespeeld wordt.
Lees ook: Wat is het beste kattenspeeltje voor jouw kat?
Heilige Birmaan
Ook de Heilige Birmaan is een prachtig kattenras met blauwe ogen. Ze worden vrij groot en komen voor in verschillende kleuren in pointpatroon en soms met witte voetjes. Deze stevige kat met blauwe ogen heeft een wat langere, zachte vacht en is van nature wat teruggetrokken. Ze hebben de neiging om zich aan één persoon te hechten en kunnen soms wat jaloerse trekjes vertonen als hun lievelingsmens ze te weinig aandacht geeft.
Net als de Siamees hebben ze aanleg om te zwaar te worden. Je moet ze dus niet teveel eten geven en je doet er goed aan om ze dagelijks te laten bewegen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met kattenspeeltjes als een laserlampje of kattenhengel. Maar ook een looprad is een goede oplossing.
Balinees
De Balinees stamt af van de Siamees, maar heeft een langere vacht. De fokkers die het ras bedachten, wilden het eigenlijk ‘Langharige Siamees’ noemen. Omdat de fokkers van Siamezen hier bezwaar tegen maakten, kregen ze een andere naam. De Balinees heeft zijn naam aan zijn sierlijke bewegingen te danken die de fokkers aan Balinese tempeldansers deden denken. Ook deze kat met blauwe ogen heeft een mooi rank lijf en colourpoint vacht.
Het karakter lijkt erg op dat van de Siamees. Ze zijn liefdevol, actief en vocaal en je doet ze een groot plezier met een hoge krabpaal en voldoende hoge zit- en ligplekjes. Als ze geen hoge krabpaal ter beschikking hebben, springen ze met gemak op je koelkast of hoge kasten.
Turkse Angora
Als je een witte kat met blauwe ogen zoekt, is de Turkse Angora misschien wel de kat voor jou. Dit fijn gebouwde ras komt voor in een hele hoop kleuren, zoals wit, rood, crème, zwart, blauw en zilver. Kun ogen kunnen blauw, koper, groen of goud zijn en Turkse Angora’s kunnen ook twee verschillende oogkleuren hebben. Vaak zie je dan dat ze een groen en een blauw oog hebben. Ze hebben een lange vacht die iedere dag geborsteld moet worden.
Het zijn lieve katten en ondanks hun half wilde voorouders zijn ze vrij rustig. Wel kunnen ze gestrest raken door plotselinge veranderingen in hun omgeving. Verder zijn ze zijn loyaal en aanhankelijk en zijn ze dol op rennen en spelen. Een geschikte krabpaal is essentieel en je doet ze ook een groot plezier met verschillende speeltjes. Een witte kat met blauwe ogen of een Turkse Angora met een groen en een blauw oog is vaker doof dan een kat met een andere kleurstelling. Doordat ze zichzelf niet kunnen horen, miauwen ze nog vaak onverwacht hard.