Kat en komkommer: dit is waarom katten bang zijn voor komkommer

De kans is groot dat je wel eens een filmpje hebt gezien waarin een kat zich het leplazerus schrok van een komkommer. Het lijkt grappig, maar waar komt de angst van de kat voor de komkommer eigenlijk vandaan? Zijn katten echt bang voor komkommers of is er een andere oorzaak voor deze heftige schrikreactie? Wij hebben het voor je uitgezocht en vertellen je hieronder hoe het zit.

Kat en komkommer filmpjes

Kattenfilmpjes zijn sowieso populair, maar de filmpjes van katten die een meter de lucht in springen na het zien van een komkommer doen het al helemaal goed op social media. Vaak zijn de katten in de filmpjes rustig aan het eten op het moment dat iemand heel stilletjes een komkommer achter ze neerlegt. Op het moment dat de kat zich nietsvermoedend omdraait, ziet hij de komkommer en schrikt hij zich rot. De ene kat reageert heftiger dan de andere. Sommige katten springen letterlijk een meter de lucht in, terwijl andere katten even verbaasd kijken en vervolgens met een boog om de komkommer heenlopen.

Waarom zijn katten bang voor komkommers?

De grote vraag is natuurlijk waarom katten zo bang zijn voor komkommers. Eigenlijk moeten we ons eerst afvragen of katten echt bang zijn voor een komkommer of dat er iets anders speelt. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke oorzaken voor de heftige schrikreacties die katten vertonen bij het zien van een komkommer.

Heeft een kat iets te vrezen van een komkommer?

Evolutionair gezien kunnen we geen enkele reden bedenken waarom katten bang zouden moeten zijn voor komkommers. Komkommers zijn niet giftig, ook niet voor katten, en vormen geen bedreiging voor katten. Het is dus niet aannemelijk dat katten écht bang zijn voor de komkommer zijn.

Komkommer lijkt op een slang

Het zou eventueel kunnen dat een komkommer katten aan iets anders doet denken, zoals bijvoorbeeld een slang. Als er plotseling een slang achter je ligt, is het best logisch dat je je snel uit de voeten maakt. De meeste katten hebben echter nog nooit in hun leven een slang gezien, het is dan ook maar de vraag of ze deze associatie kunnen maken op het moment dat ze een komkommer zien.

Plotselinge verandering in de omgeving van de kat

Waarschijnlijker is het dat een kat schrikt, omdat zijn omgeving ineens veranderd is. Katten zijn van nature erg oplettend en houden hun omgeving goed in de gaten. Veranderingen merken ze snel op. In de filmpjes waarin een kat schrikt van een komkommer is de kat meestal aan het eten. Dit is normaal gesproken een rustig en fijn moment voor een kat. Hij is in zijn eigen huis en voelt zich veilig. Daarbij is hij lekker aan het eten, iets wat de meeste katten graag doen. Hij heeft dan ook geen enkele reden om te verwachten dat er ineens iets achter hem zal liggen. Waarschijnlijk maakt het helemaal niet uit of je een komkommer achter je kat legt of iets anders. De meeste katten zullen net zo erg schrikken als er ineens een aubergine, een bananenknuffel of een bloempot achter ze ligt of staat. 

En dat is eigenlijk heel logisch, waarschijnlijk schrik je jezelf ook het hompe schompes als je rustig zit te eten en je op het moment dat je opstaat ineens iets groots achter je ziet staan. Een komkommer is doorgaans niet heel veel kleiner dan een kat zelf. Niet zo gek dus dat ze hiervan schrikken.

Kan het kwaad om een kat te laten schrikken met een komkommer?

Het lijkt misschien heel grappig om je kat te laten schrikken met een komkommer, maar eigenlijk is het dat niet. Katten zijn gevoelige dieren en de kat en komkommer grap levert ze vaak erg veel stress op. Zeker omdat het vaak gebeurt om een moment dat ze zich juist veilig voelen. Door ze op deze veilige plek te laten schrikken, kunnen ze mentaal echt een tik oplopen. Sommige katten gaan die ‘normaal zo veilige eetplek’ ineens heel spannend vinden en durven er bijvoorbeeld niet meer te gaan eten. Of ze gaan heel gehaast eten, omdat ze de plek niet vertrouwen. 

Denk dus goed na voordat je je kat laat schrikken met een komkommer. Er zijn ook een heleboel andere manieren om plezier te hebben met je kat. Koop bijvoorbeeld een speeltje met kattenkruid. Deze onschuldige ‘kattendrug’ brengt de meeste katten in een soort trance, waardoor ze heel grappig gaan doen. Sommige katten gaan miauwen, andere gaan over de grond of over hun catnip speeltje rollen.

Ook een leuk kattenspeeltje kan voor veel plezier zorgen. Bijkomend voordeel is dat spelen voor je kat ontspannend en stressverlagend werkt. Als bonus is het ook nog eens goed voor jullie band om samen te spelen. Uiteindelijk heb je hier veel meer aan dan het korte moment dat het grappig is om je kat te laten schrikken van een komkommer.

Lees ook: Wat is het beste kattenspeeltje voor jouw kat?

Mogen katten komkommer eten?

Als katten eigenlijk niet bang (hoeven te) zijn voor komkommers, vraag je je misschien af of het kwaad kan dat ze een stukje komkommer eten. Het antwoord op deze vraag is simpel gezegd: nee. Komkommer is in principe niet giftig voor katten en de meeste katten zullen nergens last van hebben na het eten van een stukje komkommer. Sommige katten vinden het zelfs erg lekker. 

Hou er echter wel rekening mee dat katten echte carnivoren zijn; vleeseters dus. Hun spijsverteringsstelsel is er niet op gebouwd om groentes te verteren. Een klein beetje groente is geen probleem, katten eten zelf ook wel eens gras. Kattengras is zelfs gezond voor je kat. Een teveel aan komkommer of andere groente kan er alleen wel voor zorgen dat de darmen van je kat geïrriteerd raken. Geef het dus met mate

Als je je kat wilt verwennen met iets lekkers kun je beter kattensnoepjes, zoals Catisfactions geven. Hier willen de meeste katten graag iets voor doen. Ook andere kattensnacks, zoals gedroogd vlees of een vloeibare kattensnack valt bij de meeste huistijgers wel in de smaak.

Tot slot

We hopen dat je na het lezen van dit artikel besloten hebt om je kat niet de stuipen op het lijf te jagen met een komkommer, maar hem juist blij te maken met leuke kattenspeeltjes en lekkere kattensnacks. Ten slotte hebben jullie daar allebei meer aan.