Kat blijft miauwen: 6 mogelijke oorzaken en oplossingen

Miauwen is heel normaal kattengedrag, maar wat als je kat blijft miauwen? De ene kat is vocaler dan de andere, maar als je kat voortdurend blijft miauwen kan er iets anders aan de hand zijn. Daarbij kan het voor jezelf ook erg lastig zijn als je kat maar blijft miauwen, zeker als hij dit ‘s nachts doet. Ook een nieuwe kitten die maar blijft miauwen kan een reden zijn dat je je als kattenbaasje zorgen maakt. In dit artikel bespreken we een aantal mogelijke oorzaken voor een kat die maar blijft miauwen. Ook geven we een paar oplossingen, waarmee het overmatige miauwen van je kat mogelijk op te lossen is.

Waarom miauwen katten?

Miauwen is voor katten een manier om te communiceren. Veel katten miauwen als ze honger of dorst hebben of als ze graag naar binnen of buiten willen. Ook miauwen sommige katten als ze behoefte hebben aan meer aandacht. Katten kunnen echter ook miauwen omdat ze ergens last van hebben, vaak klinkt dit gemiauw wel anders. 

1. Heimwee of stress

Als je nieuwe kitten maar blijft miauwen, kan het zijn dat hij heimwee heeft en zich onveilig voelt. Soms helpt het als je een stukje stof mee kunt krijgen uit het nestje. Door de geur voelt je kitten zich veiliger. Als dit niet mogelijk is of niet helpt, kun je er in ieder geval voor zorgen dat je kitten een fijn en veilig plekje heeft. Laat hem niet meteen door het hele huis lopen, maar scherm een hoekje of een kleine kamer af. Maak hier een fijn plekje met een knus kattenmandje. Dwing je kitten nergens toe en straf hem niet omdat hij blijft miauwen. Hij heeft tijd nodig om te wennen, maar met liefde en geduld, komt dat vrijwel altijd goed.

Kitten blijf miauwen

Ook volwassen katten kunnen heimwee hebben. Als je recent bent verhuisd of je huis hebt verbouwd, kan het zijn dat je kat blijft miauwen omdat hij van slag is. Je kat heeft tijd nodig om aan de situatie te wennen. Soms helpt het om een feromonen verdamper, zoals de Feliway, te gebruiken. Dit zorgt voor een veilig gevoel bij je kat.

Feliway Classic Startset - Verdamper en Flacon - 48 ml

Last Amazon price update was: september 20, 2024 4:03 am

2. Aangeleerd gedrag

Onbewust gebeurt het nog wel eens dat we onze kat aanleren dat miauwen iets oplevert. Bijvoorbeeld door de deur te openen als onze kat miauwt. Of door zijn voerbakje te vullen zodra hij hierbij staat te miauwen. Het is heel logisch dat dit gebeurt, maar de meeste katten hebben erg snel door hoeveel dat gemiauw ze kan opleveren. 

Op zich is het natuurlijk prima dat je de deur opent als je kat miauwt, het is ten slotte een manier van je kat om te communiceren. Let er vooral op dat je je kat niet te lang laat miauwen en dan álsnog doet waar je kat om vraagt. Dit versterkt het gedrag.

Als je kat blijft miauwen bij de deur of z’n voerbak kun je hem het beste negeren. Kijk hem ook niet aan en zeg niks. Zodra hij stopt met miauwen kun je hem belonen. Bijvoorbeeld door hem dan wél naar buiten te laten of door hem wat lekkers – zoals een kattensnack – te geven. Het kan even duren, maar uiteindelijk krijgt je kat door dat blijven miauwen niet meer werkt.

3. Krolsheid

Als je een niet-gecastreerde poes hebt die blijft miauwen, zou het ook kunnen dat ze krols is. Dit houdt in dat dat ze vruchtbaar is en op zoek is naar een kater om haar te bevruchten. Poezen worden van het voorjaar tot de herfst meerdere keren krols. Meestal duurt dit zo’n 6 tot 9 dagen, maar als de poes niet gedekt is, kan ze na een aantal weken al weer opnieuw krols worden. Anders symptomen van krolsheid zijn: erg aanhankelijk zijn, rusteloos zijn, klagen, een verminderde eetlust en sproeien. 

De beste remedie tegen krolsheid is het castreren of steriliseren van je poes. Je kunt bij de dierenarts ook medicijnen krijgen om de krolsheid tegen te gaan, maar deze poezenpil of -injectie heeft wel als bijwerking dat je kat een verhoogd risico loopt op het krijgen van tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking.

4. Verveling

Het kan ook zijn dat je kat blijft miauwen omdat hij zich verveelt. Sommige katten hebben veel energie en als ze geen manier hebben om deze energie kwijt te raken, kunnen ze zich gaan vervelen. Verveling kan dan leiden tot overmatig miauwen, maar het kan ook voor ander ongewenst gedrag zorgen, zoals slopen. 

Je kunt verveling bij je kat voorkomen of verhelpen met het juiste kattenspeelgoed of met een kattenpuzzel of een looprad voor katten. Katten hebben van nature een groot jachtinstinct en hoewel ze het vaak ook heerlijk vinden om lekker te luieren, hebben ze wel voldoende uitdaging nodig.

Lees ook: Interactief kattenspeelgoed: onze top 10

5. Honger/trek

In sommige gevallen, is het ook zo dat een kat blijft miauwen om eten. Vaak is het dan wel zo dat je kat in de buurt van zijn etensbak staat te miauwen en jou echt probeert duidelijk te maken dat hij wil dat je iets in z’n voerbak doet. Het kan zijn dat hij echt honger heeft, maar het kan ook zijn dat hij gewoon een lekker zakje natvoer verwacht. 

Je kunt proberen de maaltijden van je kat meer over de maaltijd te verdelen. Als je kat minder voer krijgt, omdat hij te zwaar is, kun je ook overstappen op speciaal dieetvoer. Dieetvoer bevat minder calorieën, waardoor je kat iets meer volume kan eten zonder dat hij dik wordt.

Het kan daarnaast ook helpen om het voer van je kat in een kattenpuzzel of een anti-schrokbak te doen, in plaats van een normale voerbak. Doordat je kat op deze manier langzamer eet, zal hij eerder aanvoelen dat hij vol zit en op tijd stoppen met eten.

6. Medische oorzaak

Tot slot is het belangrijk om uit te sluiten dat er geen medische oorzaak is voor het gemiauw van je kat. Het kan namelijk ook zo zijn dat je kat blijft miauwen omdat hij ergens pijn of ongemak heeft. Als je uit het gemiauw niet kunt afleiden dat een van bovenstaande oorzaken de reden is dat je kat blijft miauwen, doe je er goed aan een afspraak te maken bij de dierenarts. Een dierenarts zal je kat onderzoeken en zal een medische oorzaak proberen uit te sluiten. Je kunt beter een keer te vaak naar de dierenarts gaan dan een keer te weinig.