Dit zijn de grootste katten ter wereld

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar er zijn echt huiskatten met een lengte van meer dan een meter en een gewicht hoger dan 12 kg. Deze grote katten kunnen van verschillende rassen zijn, maar het vaakst zie je toch dat een extreem grote kat een Maine Coon is. De grootste kat ter wereld is maar liefst 120 cm lang en weegt meer dan 13 kg. Daar passen met gemak 3 kleine huiskatten in! In dit artikel vertellen we je wie de grootste kat ter wereld is en  we hebben een aantal grote kattenrassen voor je op een rijtje gezet.

Grootste kat ter wereld

Sinds mei 2018 houdt Maine Coon Barivel uit Italië het Guinness World Record van de grootste kat ter wereld. Eigenlijk moeten we zeggen ‘langste kat ter wereld’, er zijn namelijk ook records voor de hoogste kat en de kat met de langste staart. Barivel heeft een lengte van maar liefst 120 cm! Ondanks zijn grote formaat is hij erg verlegen. Je kunt hem volgen op zijn eigen Instagrampagina, al is daar recent niets meer gepost. 

Als je toch een hele grote kat wilt volgen op Instagram, kun je Omar volgen. Hij is officieel misschien niet de grootste kat ter wereld, maar heeft net als Barivel een lengte van 120 cm. Deze vriendelijke rode reus leeft in Melbourne en zijn baasjes beschrijven hem als vastberaden, uitgesproken, soms aanhankelijk, apart en intelligent.

Grote kattenrassen

Lijkt zo’n grote kat jou ook wel wat? Hieronder vertellen we je iets meer over een aantal grote kattenrassen.

1. Maine Coon

De grootste huiskat ter wereld is de Maine Coon. Een kater van dit grote kattenras kan meer dan 11 kg wegen. De meeste Maine Coons zijn overigens iets lichter en wegen tussen de 5 en 9 kg. Het zijn vriendelijke reuzen, ze zijn aanhankelijk, rustig en verdraagzaam. Wel kunnen ze naar vreemden wat gereserveerd of verlegen zijn. Je zou verwachten dat zo’n grote kat een luide stem heeft, maar niets is minder waar. Als een Maine Coon miauwt, klinkt dit doorgaans zo zacht dat je zou denken dat je een kitten hoort.

Maine Coon Grootste kat ter wereld

Deze grote katten gaan graag naar buiten en je doet ze dan ook een groot plezier met een fijne tuin. Ze liggen graag in het zonnetje, maar dankzij hun dikke vacht is regen of sneeuw ook geen probleem. Vaak vinden ze het juist leuk om met water te spelen. Je doet ze dan ook een groot plezier met een mooie kattenfontein.

Lees ook: Zo kies je de beste drinkfontein voor je kat

2. Noorse Boskat

Ook de Noorse Boskat is een opvallend grote kat. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Europa en is door zijn dikke halflange vacht goed bestand tegen de kou. In het voorjaar gaan ze in de rui en verliezen ze veel haar. Alleen de staart blijft langharig. Een Noorse Boskat kater kan zo’n 5 tot 8 kg wegen, poezen zijn iets lichter. Hoewel het erg grote katten zijn, kunnen ze goed springen en klimmen. Je doet ze dan ook een groot plezier met een mooie krabpaal. Ze groeien vrij langzaam en zijn pas uitgegroeid als ze 3 tot 5 jaar oud zijn. 

noorse boskat grote kat

Net als de Maine Coon vindt ook deze grote kat het fijn om zo nu en dan een frisse neus te halen. Ook zijn ze vriendelijk, maar ook erg speels en actief, zelfs als ze al wat ouder zijn. Het zijn nieuwsgierige katten die graag in het gezelschap van andere mensen en dieren verkeren. 

3. Siberische Kat

De Siberische Kat is een gespierde grote kat met een middellange tot lange vacht. Katers kunnen tot wel 9 kg wegen, poezen zijn vaak iets kleiner en lichter. De kat komt oorspronkelijk uit het noorden van Rusland en is erg goed bestand tegen lage temperaturen. Ze kunnen een heleboel verschillende kleuren en kleurpatronen hebben; van point tot tabbypatroon. 

Siberische kat groot kattenras

Het zijn erg aanhankelijke katten met een zachte aard. Toch is het wel belangrijk om ze rustig te benaderen, ze houden er niet van om onaangekondigd door een vreemde benaderd te worden. Ze hebben overigens wel voldoende aandacht nodig om gelukkig te zijn. Een hele dag alleen zijn, vinden de meeste Siberische Katten niet grappig. Verder kunnen ze uitstekend klimmen en is een stevige grote krabpaal echt een must.

Lees ook: Zo kies je de beste krabpaal voor jouw grote kat

4. Ragdoll

Ook de Ragdoll behoort tot de grote kattenrassen. Deze mooie kat met blauwe ogen kan tot wel 9 kg wegen. Ze zijn rustig en vriendelijk en houden erg van menselijke aandacht. De naam ragdoll (lappenpop) hebben ze te danken aan het feit dat ze zich helemaal overgeven als je ze oppakt. Ze laten zich lekker hangen in je armen. Deze grote kat heeft een halflange vacht in een colorpoint patroon. Zijn lichaam heeft een lichte kleur, terwijl zijn staart, poten, oren en snuit een donkere tint hebben.

Ragdoll groot kattenras

5. Savannah

De Savannah is niet zomaar een grote huiskat; hij is ontstaan door Servals te kruisen met gedomesticeerde kattenrassen. Servals zijn middelgrote wilde katten uit Afrika. In 1986 werden de eerste hybrides geboren. Dit zijn kruisingen tussen wilde en gedomesticeerde katten. Door te kruisen met verschillende kattenrassen werd de Savannah in 2001 als officieel kattenras herkend. De eerste generaties zijn erg groot en kunnen meer dan 9 kg wegen. Ook latere generaties kunnen nog erg groot worden, soms wel 13 kg. Doordat het ras nog zo jong is en verschillende factoren van invloed zijn op de genen kunnen zelfs kittens uit hetzelfde nest erg in grootte en gewicht verschillen.

Savannah kattenras

Savannahs zijn erg trouw aan hun baasje en worden vaak met honden vergeleken. Ze volgen je overal en kunnen gemakkelijk getraind worden. Je kunt ze bijvoorbeeld ook leren om aan de lijn te lopen met een kattentuigje. Mits goed gesocialiseerd zijn Savannahs sociale, vriendelijke grote katten. Ze hebben wel de ruimte nodig en kunnen soms wel 2,5 meter hoog springen uit stilstand. Verder zijn ze dol op water en zijn ze erg vindingrijk. Het lukt deze grote katten bijvoorbeeld vaak om deuren en kasten te openen.

Een grote kat kopen

Als je een grote kat gaat kopen, zorg er dan voor dat je je goed voorbereid. Verdiep je in de raskenmerken en kies een kattenras dat past bij jouw situatie en wensen. Hou er ook rekening mee dat alle spullen voor een grote kat extra groot moeten zijn. Kies grote voer en drinkbakjes, koop een grote stevige krabpaal en zorg dat je kat ruime mandjes heeft om in te slapen.