De gemiddelde Brits Korthaar prijs en bijkomende kosten

Als je besluit om een Brits Korthaar te kopen of adopteren, krijg je er ineens een verantwoordelijkheid bij. Je Brit is namelijk helemaal afhankelijk van jou voor z’n eten, drinken, speelgoed en de beschikbaarheid van fijne ligplekjes. En ook als je Brits Korthaar ziek wordt, is hij afhankelijk van jouw zorg. De kosten voor een Brits Korthaar bestaan dan ook niet alleen uit de prijs die je betaalt bij aanschaf. Je maakt voor je Brits Korthaar kosten voor voeding, verzorging en benodigdheden. In dit artikel vertellen we je meer over de gemiddelde Brits Korthaar prijs, maar ook de kosten die je verder maakt als Brits Korthaar baasje.

Brits Korthaar (kitten) prijs

Een Brits Korthaar is een geliefde raskat en je betaalt voor een Brits Korthaar kitten dan ook een flinke prijs. Hoeveel een Brits Korthaar kost, hangt echter wel van een aantal factoren af. Zo ligt de prijs voor een Brits Korthaar kitten mét stamboom vaak een stuk hoger dan voor een Brit zonder stamboom. De gemiddelde prijs voor een Brits Korthaar kitten ligt tussen de 500 en 1000 euro. Een volwassen Brits Korthaar heeft vaak een lagere prijs, dit kan variëren van helemaal gratis tot een paar honderd euro. 

Eenmalige Brits Korthaar kosten

Wanneer je een Brits Korthaar koopt of adopteert, heb je een aantal eenmalige kosten. Je hebt namelijk best wat spulletjes nodig en betaalt voor je Brits Korthaar niet alleen de prijs voor de aanschaf. Hieronder hebben we ook de andere eenmalige kosten voor een Brits Korthaar op een rijtje gezet.

Aanschaf

De gemiddelde Brits Korthaar prijs voor een kitten is 500 tot 1000 euro. Voor een volwassen Brits Korthaar betaal je een prijs van 0 tot 500 euro. 

Krabpaal

Een krabpaal voor een Brits Korthaar is ook van belang, aangezien vrijwel elke kat dagelijks z’n nagels zal willen scherpen. De prijs voor een krabpaal varieert van zo’n 15 euro tot enkele honderden euro’s.

Lees ook: Zo kies je de beste krabpaal voor een Brits Korthaar

Voerbakjes

Ook voerbakjes voor een Brits Korthaar heb je vanaf het begin nodig. De prijs van voerbakken voor je Brits Korthaar variëren van zo’n 5 á 10 euro tot meer dan 100 euro voor een automatische voerbak, zoals de BOME Voerautomaat.

Kattenbak

De prijs voor een kattenbak voor je Brits Korthaar varieert ook behoorlijk. Een eenvoudige kattenbak kost zo’n 10 á 15 euro. Je kunt echter ook een zelfreinigende kattenbak kopen, zoals de Eyzo Zelfreinigende Kattenbak. Je hebt dan een stuk minder werk van het verschonen van de kattenbak. De prijs hiervoor is zo’n 50 tot euro tot 500 euro.

Kattenborstel

Om de vacht van je Brits Korthaar in goede conditie te houden, is het verstandig om ook een goede kattenborstel te kopen. Door je kitten hier al van jongs af aan aan te laten wennen, is borstelen voor de meeste Britten geen enkel probleem. Een goede kattenborstel kost zo’n 5 tot 20 euro.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenborstel

Kattenmandje of -kussen

Waarschijnlijk koop je ook een fijn kattenmandje of -kussen voor je nieuwe huisgenoot. Een goed kattenmandje voor je Brits Korthaar – zoals de Trixie Relax Iglo Luna – kost gemiddeld zo’n 10 tot 10 euro.

Kattenspeeltjes

Een Brits Korthaar is niet heel erg actief, maar wil zo nu en dan best even spelen. En zeker een Brits Korthaar kitten zal wat leuke kattenspeeltjes erg waarderen. De prijs voor kattenspeelgoed varieert van enkele euro’s voor een speelmuis tot enkele tientjes voor kattenpuzzels -tunnels en interactief kattenspeelgoed.

Reismandje

Voor het ophalen van je Brits Korthaar kun je het beste een goede reismand gebruiken. Hierin zit je nieuwe huisdier veilig en geborgen én is het gemakkelijk om hem te vervoeren. De kosten voor een Brits Korthaar reismandje zijn gemiddeld zo’n 20 tot 40 euro.

Lees ook: Zo kies je de beste reismand voor je kat

Terugkerende Brits Korthaar kosten

Ook maandelijks en jaren maak je voor je Brits Korthaar kosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor kattenvoer en ontwormingsmiddel, maar ook bezoekjes aan de dierenarts. 

Kattenvoer

Uiteraard heb je ook kattenvoer nodig voor je Brits Korthaar. De prijs is afhankelijk van het merk en het soort kattenvoer dat je kiest. Goede kattenbrokken voor je Brits Korthaar kosten gemiddeld zo’n 5 euro per kilo. Hoe groter de zak, hoe voordeliger. Per maand ben je ongeveer 10 tot 20 euro kwijt aan brokjes. Dit kun je eventueel aanvullen met natvoer. Dan geef je iets minder droogvoer en komt er 10 à 15 euro aan natvoer bij.

Lees ook: Zo kies je het beste kattenvoer voor een Brits Korthaar

Kattenbakkorrels

Ook kattenbakkorrels zul je steeds opnieuw moeten kopen. Katten houden van een schone bak dus dagelijks leegscheppen en regelmatig verschonen is zeker nodig. Gemiddeld kost een zak kattenbakkorrels zo’n 0,50 tot 1 euro per liter.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenbakkorrels

Ontvlooiing

Zelfs als je Brits Korthaar niet buiten komt, kan hij vlooien oplopen door vlooien in kleding of vlooieneitjes die aan schoenen blijven plakken. Ontvlooiingspipetten voor je Brits Korthaar hebben een prijs van 4 á 5 euro per maand. Je kunt natuurlijk ook voor andere (natuurlijke) anti-vlooienmiddelen kiezen.

Lees ook: Ontvlooiing kat: 10 tips om je kat (en je huis) te ontvlooien

Ontworming

Ook ontwormen is verstandig om te doen. Ontwormingsmiddel voor je Brits Korthaar heeft een prijs van gemiddeld 15 tot 20 euro voor 4 tabletten waarmee je voor een volwassen Brit een jaar vooruit kunt.

Lees ook: Je kat ontwormen: 7 tips voor de ontworming van katten

Dierenartskosten

Je komt er liever niet te vaak; de dierenarts. Toch is het verstandig om je Brit jaarlijks na te laten kijken en eventueel te laten vaccineren. Een consult kost meestal zo’n 35 á 40 euro. Je Brits Korthaar kan natuurlijk ook ziek worden of gewond raken. In dat geval kunnen de kosten oplopen tot hele hoge bedragen. Hier kun je je eventueel voor verzekeren met een goede kattenverzekering.

Lees ook: Wat is de beste kattenverzekering?

Conclusie over de Brits Korthaar prijs en kosten

De grootste kosten voor je Brits Korthaar zijn de prijs bij aanschaf en eventuele dierenartskosten. Toch is het goed om je te realiseren dat het hebben van een Brits Korthaar ook voor maandelijks terugkerende kosten zorgt. De eerste maand zul inclusief de prijs van de Brits Korthaar zelf al gauw 1000 euro of meer kwijt zijn. Maandelijks ben je zo’n 30 tot 50 euro kwijt, maar het is ook goed om rekening te houden met onverwachte kosten voor de dierenarts en misschien wil je je Brit af en toe ook wat lekkers of een nieuw speeltje geven.

We hopen dat we je met dit artikel een beter idee van de kosten en prijs voor een Brits Korthaar hebben gegeven.