brits korthaar kleuren

Alle Brits Korthaar kleuren op een rijtje

Hoewel de klassieke blauwe Brits Korthaar het bekendst is, komt de Brits Korthaar ook in allerlei andere kleuren voor. Zo heb je ook een zwarte, witte, crème of zelfs golden shaded Brits Korthaar. Daarbij kan het ras verschillende vachtpatronen en -effecten hebben. Als je overweegt om een Brits korthaar kitten te kopen óf te gaan fokken met Brits Korthaar, is het interessant om meer over de verschillende kleuren te weten. Maar ook als je gewoon een liefhebber bent van het ras, vind je het wellicht leuk om te weten welke Brits Korthaar kleuren er allemaal zijn. Daarom hebben we in dit artikel alles Brits Korthaar kleuren, tekeningen en effecten voor je op een rijtje gezet.

Erkende Brits Korthaar kleuren

De Brits Korthaar komt in verschillende kleuren voor. Elke Brit is in de basis zwart of rood en in het geval van een torti zwart én rood. Echter kunnen de rode en zwarte kleur er onder invloed van bepaalde genen lichter of donkerder uitzien. Hieronder vertellen we je welke Brits Korthaar kleuren er zijn.

Blauwe Brits Korthaar

De klassieke Brits Korthaar kleur is blauw, oftewel grijs. De blauwe Brits Korthaar is eigenlijk een verdunning van de zwarte Brits Korthaar. De vacht heeft een koele grijstint en een blauwe Brit heeft altijd oranje ogen. 

Brits korthaar blauw

Zwarte Brits Korthaar

Ook de zwarte Brits Korthaar komt voor. De kleur moet zo diep mogelijk zwart zijn, zonder lichtere of rossige plekken. Doordat de vacht ook door invloeden van buitenaf kan verkleuren en vaal kan worden, zie je niet zo heel vaak een echt pikzwarte Britse Korthaar.

Brits korthaar zwart

Rode Brits Korthaar

De rode Brits Korthaar kan zowel effen als tabby zijn. Echter is het ook bij een effen rode Britse Korthaar vaak zo dat je enige strepen of patronen ziet in de vacht. Helemaal effen rode katten bestaan namelijk niet.

Brits korthaar rood

Witte Brits Korthaar

Een witte Brits Korthaar is ook heel mooi om te zien en kan zowel oranje als blauwe ogen hebben. Het is zelfs mogelijk dat een witte Brits Korthaar een oranje en een blauw oog heeft.

brits korthaar wit

Crème Brits Korthaar

De Crème Brits Korthaar is een verdunning van de rode Britse Korthaar. De kleur is heel licht rood, zalmkleurig en kan zowel effen als met een patroon zijn. Ook hier geldt dat er ook bij een effen kleur vaak tekeningen te zien zijn.

Brits korthaar creme

Chocolate Brits Korthaar

Een bruine of Chocolate Brits Korthaar is een verdunning van de zwarte Brits Korthaar. Hij heeft een chocoladebruine vacht en oranje ogen.

Brits korthaar bruin

Lilac Brits Korthaar

Lilac is de verdunde versie van de chocolate Brits Korthaar. De Lilac Brits Korthaar heeft een lichte grijsbruine kleur en oranje ogen.

Brits korthaar lilac

Cinnamon Brits Korthaar

Ook cinnamon is een verdunning van zwart. Een cinnamon Brits Korthaar is kaneelkleurig en een stuk lichter dan chocolate en hoort niet donker te zijn. Er moet dus een duidelijk verschil zijn. De oogkleur van een cinnamon Brits Korthaar is oranje.

Brits korthaar cinnamon

Fawn Brits Korthaar

De fawn Brits Korthaar is weer een verdunning van cinnamon en heeft een zandkleur die soms een wat rozige of zalmkleurige gloed heeft. De ogen van een fawn Brits Korthaar zijn oranje.

Brits korthaar fawn

Kleurtekeningen en -effecten bij de Brits Korthaar

De verschillende Brits Korthaar kleuren kunnen ook verschillende tekeningen of effecten in de vacht hebben. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Zilver

Een zilveren Brits Korthaar heeft een zilveren haarwortel en haaraanzet. Hierdoor lijkt hij wit of zilverkleurig met gloed van zijn eigenlijke vachtkleur. Het uiteinde van de haren heeft namelijk wel kleur. Het percentage dat per haar gekleurd is, kan verschillen en ook hier zijn weer aparte namen voor. Bij smoke is ¾ gekleurd, bij shaded is ⅓ gekleurd en bij tipped, chinchilla of shell is ⅛ gekleurd. Hierin zijn weer verschillende kleurvariaties, zoals de silver en golden shaded Brits Korthaar en de silver smoke tabby.

Brits korthaar zilver

Torti

Een torti Brits Korthaar wordt in het Nederlands ook wel schildpad Brits Korthaar genoemd. In dit geval heeft de kat zowel zwart als rood als vachtkleur. Beide kleuren komen op het lichaam voor.

Brits korthaar torti rood bruin

Tabby

Een tabby Brits Korthaar is een Brit met een patroon in zo’n vacht. Er zijn 3 verschillende soorten tabby’s en de tabby komt ook voor in combinatie met zilver. Je hebt dan bijvoorbeeld een silver shaded tabby. 

Brits korthaar tabby

Blauwcrème

De kleur blauwcrème lijkt op torti alleen heeft de Brit nu geen combinatie van rood en zwart, maar van blauw en crème. Het is dus eigenlijk een verdunning van de standaard torti.

Brits korthaar torti

Bicolour

Een Bicolour Brits Korthaar heeft vacht met witte tekeningen. De bicolour Brits Korthaar is dus eigenlijk een gevlekte Brit. De vlekken kunnen alle Brits Korthaar kleuren hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de blauwe bicolour Brits Korthaar of de chocolate bicolour Brits Korthaar.

Brits korthaar bicolour

Colourpoint

Ook een colourpoint Brits Korthaar komt voor. Deze kleurtekening kennen we  bijvoorbeeld van de Siamees en de Heilige Birmaan. De kleur zie je in de points; dit zijn de neus, oren, poten en staart. De rest van het lichaam heeft een lichtere tint. Een colourpoint Brits Korthaar heeft altijd blauwe ogen.

Brits korthaar colourpoint

De vacht van een Brits Korthaar verzorgen

De Britse Korthaar heeft een korte, maar dikke vacht. De haren voelen zacht aan en staan een beetje van het lichaam af. Hierdoor lijkt een Brits Korthaar een beetje op een teddybeertje. Ondanks de korte vacht, verharen de meeste Brits Kortharen het hele jaar door. Om de hoeveelheid losse haren in de vacht te verminderen, doe je er goed aan om je Brit 1 á 2 keer per week te borstelen met een goede kattenborstel. Daarnaast kan kattengras je Brit helpen als hij last heeft van haarballen.

Lees ook: Zo kies je de beste kattenborstel

Conclusie

De Brits Korthaar komt voor in heel veel verschillende kleuren. Welke je het mooist vindt, is natuurlijk heel persoonlijk. Het belangrijkst is het uiteraard dat je een gezonde Brits Korthaar koopt van een erkende fokker die de ouders op de bekende erfelijke ziektes heeft laten testen. Als je besluit om een Brits Korthaar te kopen óf met de Brits Korthaar te fokken, wensen we je heel veel succes en plezier!