Zo kies je de beste voerbak voor jouw kat

Een belangrijk onderdeel van je kattenuitzet is een goede voerbak. Je kat eet er elke dag de lekkerste brokjes uit en jij bent degene die zijn voerbak vult en schoonmaakt. Maar hoe weet je wat de beste voerbak is voor jouw kat? Er zijn een heleboel verschillende soorten voerbakken, waaronder de automatische voerbak voor katten en de anti-schrokbak. Wij zochten voor je uit welke soorten voerbakken, wat hun voor- en nadelen zijn en waar je verder op moet letten om de beste kattenvoerbak voor jouw pluizige vriend te kiezen. 

Top 10

1. Alessi Tigrito Voerbakje Kat – Zwart

Alessi Tigrito Voerbakje Kat - Zwart

Deze Alessi voerbak voor je kat ziet er niet alleen ontzettend leuk uit, hij is ook heel erg praktisch. De rvs schaaltjes zijn uitneembaar en kunnen gewoon in de vaatwasser.

Het ontwerp bestaat uit een schattig katje dat tussen twee voerbakken in staat en ervoor zorgt dat de bakjes niet zomaar omgestoten kunnen worden. Z’n staart is een handig handvat waarmee je de voerbak voor katten kunt verplaatsen.

Je kunt deze voerbak bij de volgende webshops bestellen

2. Best for Pets voerbak

Dieren Water & Voer Set

De schaaltjes van deze Best for Pets voerbak voor katten zijn vormgegeven als schattige kattenkopjes van transparant plastic. Een mooie eyecatcher in je keuken en hij staat nog stevig ook!

Doordat de schaaltjes wat hoger staan hoeft je kat minder ver te bukken en worden zijn gewrichten minder belast. Je kunt de schaaltjes uit de standaard halen en reinigen in de vaatwasmachine. 

Je kunt deze voerbak bij de volgende webshops bestellen

3. Eyenimal voerautomaat elektrisch wit / zwart 1,7 kg 24,5x30x38 cm

Eyenimal voerautomaat elektrisch wit zwart 1,7 kg 24,5x30x38 cm

Met de automatische voerbak voor katten van het merk Eyenimal weet je zeker dat je pluizige vriend altijd op tijd zijn eten krijgt. Je kunt de voerbak instellen tot 12 maaltijden per dagen tot 10 porties van 10 gram.

Daarbij kun je een spraakbericht opnemen en laten afspelen als de bak wordt bijgevuld, zodat je kat meteen weet dat het etenstijd is. De container en voerbak zijn uitneembaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt schoonmaken.

Je kunt deze voerbak bij de volgende webshops bestellen

Soorten kattenvoerbakken

Er zijn verschillende soorten voerbakken voor katten, het hangt er maar net vanaf wat belangrijk is voor jou en je kat. Hieronder vertellen we je iets meer over de verschillende soorten kattenvoerbakken en hun voor- en nadelen.

Enkele voerbak

De naam zegt het al, dit is simpelweg een voerbak. Het voordeel van enkele voerbakken is dat je meerdere van dezelfde voerbakken neer kunt zetten zodat je bijvoorbeeld een bakje met water, brokjes en een bakje voor natvoer hebt. Bij een dubbele voerbak ben je vaak beperkt tot twee bakjes. Een ander voordeel is dat je de bakjes verder uit elkaar kunt zetten, waardoor er geen voer in het water terecht komt. Enkele voerbakken verschuiven vaak wel wat sneller, een anti-sliplaag of zwaardere bak voorkomt dit.

Dubbele voerbak

Met een dubbele voerbak heb je een mooie compacte oplossing voor je kat. Je kunt de ene helft voor voer en de andere voor water gebruiken, maar je kunt ook droog- en natvoer naast elkaar geven of meerdere katten tegelijk voeren. Een ander voordeel van een dubbele voerbak is dat het vaak wat steviger staat.

Anti-schrokbak

Heeft je kat z’n voer al op voordat jij met je ogen hebt geknipperd? Dan is een anti-schrokbak waarschijnlijk de beste voerbak voor jouw maatje. Schrokken is niet gezond omdat het voer onvoldoende gekauwd wordt en de kat vaak meer eet dan nodig. Dit kan voor overgewicht zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Een anti-schrokbak zorgt ervoor dat je kat meer moeite moet doen om z’n eten te krijgen en dus langer bezig is. Op deze manier voelt hij ook eerder dat hij vol zit en stopt hij met eten.

Automatische voerbak

Met een automatische voerbak weet je zeker dat je trouwe viervoeter altijd op tijd z’n eten krijgt ook als jij een keer later thuis bent of eerder weg moet. Je kunt een automatische voerbak zo instellen dat je kat elke dag op vaste tijden een vaste hoeveelheid voer krijgt. In sommige gevallen kun je er zelfs een spraakbericht aan toevoegen, zodat je kat weet dat het etenstijd is. De beste automatische voerbak is volgens ons de Eyenimal voerautomaat.

Voerbak kat

Waar moet je op letten als je een voerbak koopt voor je kat?

Bij je zoektocht naar de beste voerbak voor jouw kat zijn er een paar punten om op te letten. Hieronder vertellen we je welke punten dat zijn en waarom ze belangrijk zijn.

Materiaal

Je kunt het beste voor een voerbak kiezen van niet-poreus materiaal zoals RVS, glas of keramiek. Dit materiaal neemt geen geur of kleur op en blijft dus lang mooi. Een plastic bak is ook een prima optie als het om plastic van goede kwaliteit gaat. 

Stevigheid

Het is belangrijk dat de voerbak stevig staat en niet verschuift of om kan vallen. Anti-slip helpt tegen het verschuiven en ook een wat zwaardere voerbak is handig om omvallen en verschuiven te voorkomen.

Vorm en grootte

Ook de vorm en het formaat van een kattenvoerbak is van belang. Katten vinden het over het algemeen niet prettig als hun voerbak te diep of smal is. Als de snorharen van je kat omkrullen als hij zijn kop in de voerbak steekt, weet je dat de bak te smal is. 

Daarnaast is het voor oudere katten of katten met gewrichtsklachten vaak fijner als de bakjes iets hoger staan, zodat ze minder ver moeten bukken. De beste voerbak voor deze katten is meestal een ergonomische voerbak op hoogte.

Makkelijk te reinigen

Het is wel zo prettig als de voerbak van je kat gemakkelijk te reinigen is. Je kunt er bijvoorbeeld op letten of de voerbak in de vaatwasser kan. Daarnaast zijn gladde oppervlakken makkelijker te reinigen dan oppervlakken met reliëf of versiersels. Sommige dubbele voerbakken hebben uitneembare bakjes die in de vaatwasser kunnen, dit is zeker bij een dubbele voerbak aan te raden.

Samenvatting

Een goede kattenvoerbak maakt zowel jouw leven als dat van je kat leuker. Er is heel veel keuze op het gebied van voerbakken voor katten. Je kunt kiezen voor verschillende soorten dubbele voerbakken, ergonomische voerbakken, anti-schrokbakken en automatische voerbakken. Wat de beste voerbak is voor jouw kat hangt er maar net vanaf wat voor jullie belangrijk is. Een anti-schrokbak is de beste keuze voor katten die te snel eten en daardoor niet goed kauwen of te zwaar zijn. Een automatische voerbak is ideaal als je niet altijd thuis bent op het moment dat je kat eten moet hebben. Een boel om over na te denken dus. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter idee hebt welke voerbak de beste keuze is voor jouw kat.

Bespaar 50% op alle benodigdheden voor je kat

Dé Dierenwinkel van Nederland