Zo kies je de beste krabplank voor jouw kat

Niemand zit erop te wachten dat zijn kat z’n klauwen in de nieuwe bank zet, maar zonder goed krabmeubel is de kans dat je kleine pluizenbol dit toch doet erg groot. Een kat heeft namelijk een natuurlijke behoefte om te krabben en zijn nagels te scherpen. Dit kan aan een krabpaal, maar een krabplank of krabmat is ook een hele goede keuze. Zeker als je kleinbehuisd bent en geen plaats hebt voor een groot krabmeubel. Er zijn verschillende soorten krabplanken en krabmatten op de markt, maar wat is nu de beste krabplank voor jouw kat? Wij hebben onze favorieten op een rijtje gezet en we vertellen je iets meer over het nut van de krabplank voor je kat.

Dit zijn de 10 beste krabplanken van 2022

In de top 10 beste krabplanken zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!Uitgelicht: 3 keer de beste krabplank van 2022

1. NumberOne® Grote Krabpaal Voor Katten – Ladders en Kijkplatforms

Deze fijne krabpaal van NumberOne® is erg stevig en voor driekwart bedekt met sisal waar je kleine tijger naar hartenlust zijn nagels in kan zetten. Daarnaast is het niet alleen een krabplank, maar een ware speelparadijs voor je kat. Hij kan lekker klimmen, rondspringen, zich uitrekken en daarna heerlijk liggen op een van de zachte, met pluche bedekte ligplaatsen. De drie speelballetjes die aan de krabpaal hangen bieden ook veel speelplezier.

De krabpaal beschikt verder over meerdere huisjes en kijkplatforms, waardoor hij uitermate geschikt is als je twee, drie, of zelfs vijf katten in huis hebt. Daarnaast is hij ook geschikt voor kittens.

Deze krabpaal is 186 cm hoog en 50 cm breedt en weegt 19 kg. Je moet dus genoeg ruimte in je huis hebben. Hij is in verschillende neutrale kleuren verkrijgbaar, waardoor hij vrijwel zeker bij je interieur past.

Je kunt deze krabplank bij de volgende webshops bestellen:


2. Beeztees Sisal Luxe Grote Krabplank – Incl. Catnip – 69 x 16 cm

De luxe sisal krabplank van Beeztees is speciaal ontworpen voor echte krabbers. Hij is gemaakt van sisal. Dit materiaal ziet er natuurlijk uit en is uitermate geschikt ook kattennagels aan te scherpen. De krabplank is verkrijgbaar in 3 verschillende maten, waardoor ook grotere katten, zoals de Maine Coon, naar hartelust kunnen krabben.

Doordat de krabplank voorzien is van catnip, is hij nog aantrekkelijker voor je pluizige vriend. Je kunt kiezen voor een lengte van 50, 60 of 69 cm.

Je kunt deze krabplank bij de volgende webshops bestellen:


3. Beeztees Esta Hoekmodel – Krabplank – 28×80 cm

€15,95
in stock
Welkoop.nl

Met de Beeztees Esta krabplank heb je een handig krabmeubel voor je kat in huis. Je kunt deze krabplank zowel plat ophangen als op een hoek. Handig als je kat sowieso al aan een bepaalde muur krabde. Door de krabplank daar op te hangen zodat hij leert dat hij aan een krabplank of krabpaal hoort te krabben.

De Esta krabplank bevat catnip, waardoor je kat hem onweerstaanbaar zal vinden. Je kunt kiezen uit drie verschillende maten, namelijk 28×52 cm, 28×80 cm en 56×100 cm.

Je kunt deze krabplank bij de volgende webshops bestellen:


Waarom een krabplank

Katten hebben de behoefte om regelmatig te krabben. Krabben zorgt ervoor dat hun nageltjes scherp blijven en het is een manier om hun territorium af te bakenen. In hun pootjes zitten namelijk geurklieren. Daarmee geven ze geur af wanneer ze krabben en zo markeren ze hun domein. Daarnaast is krabben voor je kat een manier om even lekker te rekken en strekken. Misschien heb je weleens gezien dat je kat na het krabben zijn nagels in de krabpaal of krabplank laat staan en er een beetje in gaat hangen. Zo kan hij de spieren in zijn run even lekker rekken en blijft hij lenig en soepel.

Krabpaal of krabplank

Misschien vraag je je af of je voor een krabpaal of krabplank moet kiezen. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Een krabpaal is een stuk groter en neemt dus meer ruimte in beslag, maar daar staat wel tegenover dat je kat er vaak ook een fijne ligplek op heeft. Als je geen ruimte hebt voor een krabpaal, kun je het beste voor een krabplank kiezen. Een krabplank is klein en subtiel en neemt nauwelijks ruimte in beslag.

Waar moet je op letten bij het kopen van een krabplank?

Om de beste krabplank voor jouw kat te vinden, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.

Formaat

Grotere katten hebben een hogere krabplank of krabmat nodig. Katten gebruiken hun krabmeubel namelijk niet alleen voor het scherpen van hun nagels, maar ook om te rekken en strekken. Let er bij de aanschaf van een krabplank op dat je kat zich helemaal kan strekken als hij aan aan de krabplank krabt.

Materiaal

Je kunt kiezen voor verschillende materialen wanneer je een krabplank koopt. Veel krabplanken en krabmatten zijn bekleed met sisal. Dit is een natuurlijk materiaal dat ook vaak gebruikt wordt voor het bekleden van krabpalen. Een andere optie is kartonnen krabplank of krabmat. Sommige katten vinden het fijner om aan karton te krabben en hoewel je zou verwachten dat een krabmat van karton niet lang meegaat, valt dit reuze mee.

Vormgeving

Een krabmat wordt toch onderdeel van je interieur, logisch dat je het liefst een krabmeubel wil dat een beetje bij de rest van je meubels past. Gelukkig kun je kiezen uit verschillende kleuren en stijlen. Sowieso is een krabplank een stuk subtieler dan een krabpaal, maar je kunt gelukkig ook nog kiezen voor verschillende kleuren en modellen.

Krabplank kat

Veelgestelde vragen over de krabplank

Hoe leer ik mijn kat om de krabplank te gebruiken?

Katten hebben van nature de behoefte om te krabben en als je ze niet bijstuurt is de kans groot dat ze deze krabwoede richten op je meubels. Om je kat te leren dat hij z’n klauwtjes niet in de bank mag zetten, maar wel in de krabplank, kun je het volgende doen:

  1. Zodra hij aanstalten maakt om te krabben, pak je hem op en zet je hem bij de krabplank neer. Bij de meeste katten valt het kwartje vrij snel en gaan ze verder met krabben aan de krabplank. 
  2. Om het proces te versnellen kun je Catnip Spray gebruiken. Veel katten vinden de geur onweerstaanbaar en zullen de krabplank of krabmat vanzelf opzoeken.

Wat is een goede plek voor een krabplank of krabmat?

Het is belangrijk dat je kat altijd toegang heeft tot een krabmeubel. Op deze manier voorkom je dat hij z’n klauwtjes in spullen zet waarvan je dat liever niet hebt. Als je kat een favoriete krabplek heeft in huis, kun je de krabplank daar ophangen, maar in principe is een goed bereikbare plek in de woonkamer prima.

Sommige katten krabben graag aan de hoek van een muur. Als jouw huiskamertijger dit ook doet, is een hoekmodel een goede keuze. Blijft je kat z’n nagels in de zijkant van je bank zetten? Dan kun je er ook voor kiezen om een speciale krabmat voor over de bank te kopen.

Samenvatting

Katten hebben de behoefte om dagelijks hun nagels te scherpen. En als je ze niet voorziet van een fatsoenlijk krabmeubels zullen ze hun klauwtjes ongetwijfeld in een van je favoriete meubels zetten. Katten krabben om hun nagels scherp te houden, om hun territorium af te bakenen en om te rekken en strekken. Je kunt kiezen voor verschillende krabmeubels. Als je een subtiele optie zoekt of kleinbehuisd bent, kun je het beste voor een krabplank of krabmat kiezen. Of je nu voor een exemplaar van sisal gaat of voor een kartonnen krabplank, je kat zal er ongetwijfeld blij mee zijn.