Zo kies je de beste krabpaal voor jouw grote kat

Van nature hebben alle katten de behoefte om te krabben. Je doet jouw huistijger dan ook een groot plezier met een mooie grote krabpaal. Als je een grote kat, zoals een Maine Coon of Noorse Boskat hebt, zijn de reguliere krabpalen vaak te klein en niet stevig genoeg. Daarom kun je het beste een krabpaal speciaal voor grote katten kopen. Deze hebben grotere ligplekjes, dikkere sisalpalen en staan op een grotere voet. Om je te helpen de beste krabpaal voor jouw grote kat te vinden, hebben we onze favorieten voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we wat tips verzameld waarmee je zelf op zoek kunt naar een geschikte grote krabpaal.

Top 10

1. RHRQuality Corner Coon Krabpaal

RHRQuality Corner Coon Krabpaal 

Corner Coon Light is de beste krabpaal voor grote katten. Hij is zeer stevig en is voorzien van extra dikke sisalpalen met een doorsnee van 12 cm. Doordat de grote krabpaal 4 poten heeft staat hij goed stabiel en kan hij niet zomaar kantelen. De kattenkrabpaal is voorzien van een groot plateau bovenop met een zacht kussentje en daarnaast kan je kat ook nog lekker wegdoezelen in een van de comfortabele hangmatten.

Ook deze zijn speciaal ontworpen voor grote katten en kunnen een gewicht dragen tot 20 kg. De krabpaal is 151 cm hoog en de bodemplaat is 60 x 56 cm groot.

Je kunt deze krabpaal bij de volgende webshops bestellen

amazon.nl Amazon.nl €259,00 Bekijken
bol.com Bol.com €259,00 Bekijken
Laatste Amazon prijs update was: mei 15, 2022 11:55 am

2. RHR Krabpaal Kilimandjaro de Luxe

RHR Krabpaal Kilimandjaro de Luxe

De luxe grijze Kilimanjaro krabpaal is speciaal voor grote katten. De sisalpalen zijn 12 cm in diameter en doordat de paal meerdere poten heeft, staat hij zeer stevig. De grote krabpaal is maar liefst 192 cm hoog en biedt plek aan meerdere grote katten.

Je kat kan kiezen uit verschillende comfortabele ligplekjes, waaronder een directiezetel met uitneembaar kussen, een hangmat en een knus holletje. De bodemplaat is 74 x 59 cm groot.

Je kunt deze krabpaal bij de volgende webshops bestellen

3. Catthings XXL Luxe Katten Krappaal Met Hangmat & Katten Huisjes 

Catthings XXL Luxe Katten Krappaal Met Hangmat & Katten Huisjes 

Deze grote krabpaal van Catthings is het ultieme klim- en speelparadijs voor jouw grote kat(ten). De krabpaal is voorzien van 4 grote sisalpalen waaraan je kat zijn nagels kan scherpen en die de krabpaal zeer stabiel maken.

De krabpaal heeft verschillende comfortabele ligplekjes en een uitdagende speeltoren bovenin waar pluizige balletjes aan hangen. De totale hoogte is 154 cm en de bodemplaat is 50 x 50 cm groot.

Je kunt deze krabpaal bij de volgende webshops bestellen

Waarom een krabpaal voor je grote kat

Alle katten hebben de behoefte om te krabben, dat geldt natuurlijk ook voor grote katten. Katten krabben om hun nagels te scherpen, maar ook om hun territorium af te bakenen. In hun pootjes zitten geurklieren waarmee ze geur afscheiden op het moment dat ze krabben. Hiermee communiceren ze naar andere katten of dieren dat dit hun krabpaal is. 

Een andere reden waarom katten graag krabben is om te rekken en strekken. Katten rekken hun rug vaak op terwijl ze hun nageltjes nog in de krabpaal hebben staan. Rekken en strekken is belangrijk voor katten om lenig en soepel te blijven.

Katten die niet de beschikking hebben over een krabpaal, gaan vaak iets anders zoeken om aan te krabben. Met een beetje pech is dit je nieuwe bank of vloerkleed… Buitenkatten krabben soms ook aan bomen en struiken.

Krabpaal grote kat

Waar je op moet letten als je een krabpaal voor een grote kat koopt

Als je op zoek bent naar de beste krabpaal voor jouw grote kat, is het goed om op een aantal zaken te letten. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.

Stevigheid

Dit geldt natuurlijk voor alle krabpalen, maar als je een grote, zware kat hebt, is het nog belangrijker dat de krabpaal stevig is. Het maakt nogal verschil of er een kat van 3 kg of een kat van 15 kg op- en afspringt. Je kunt het beste voor een grote krabpaal kiezen met meerdere dikke palen en een grote bodemplaat. Op deze manier wordt het gewicht goed verdeeld en staat de krabpaal stabiel. 

Er zijn ook grote krabpalen met een enkele paal die ook stevig genoeg zijn. In dit geval zijn dit sisalpalen vaak extra groot in diameter. De Maine Coon Sleeper Plus heeft bijvoorbeeld sisalpalen van 20cm doorsnede. 

Grootte ligplekjes

Kies voor een krabpaal met grote ligplaatsen. Het is belangrijk dat je grote kat comfortabel kan liggen en niet aan alle kanten over de rand van de ligplekjes puilt. En als de krabpaal holletjes heeft, is het voor je huistijger ook wel zo leuk als hij daar in past. Voor hangmatjes geldt daarnaast ook dat ze bestand zijn tegen een zwaarder gewicht. De hangmatten aan de krabpalen van RHRQuality kunnen allemaal een gewicht tot 20 kg dragen.

Aantal katten

Als je meerdere katten hebt, kun je het beste een grote krabpaal kiezen met verschillende plekjes om te liggen. Als je echt uit wilt pakken, kun je zelf een waar kattenpaleis kopen voor grote katten. De Royal Cat Palace heeft maar liefst 9 ligplekken.

Ruimte in huis

Ook als je geen plaats hebt voor een kattenpaleis, zijn er geschikte krabpalen waar grote katten blij van worden. Je kunt bijvoorbeeld voor een simpele krabpaal zonder ligplekjes kiezen, zoals de Savannah 86, die een stevige bodemplaat en een brede sisalpaal heeft. Ook een plafondkrabpaal is een goede optie. Deze kun je op spanning tegen het plafond aan klemmen, waardoor hij stevig staat. Zo neemt de krabpaal weinig vloeroppervlak in, maar biedt hij wel ruimte voor meerdere grote katten.

Samenvatting

Katten vinden het heerlijk om te krabben. Door te krabben scherpen ze hun nagels, bakenen ze hun territorium af en kunnen ze even lekker rekken en strekken. Een soort kattenyoga eigenlijk. Het houdt ze lenig en soepel. Als je een grote kat hebt – zoals een Maine Coon of Noorse Boskat – is een reguliere krabpaal te klein en niet stevig genoeg. Gelukkig zijn er grote krabpalen speciaal voor grote katten. Het is belangrijk dat de sisalpalen dikker zijn en dat de ligplekjes groter zijn. Ook is het extra belangrijk dat de krabpaal stevig staat en dat eventuele hangmandjes het gewicht van een grote kat kunnen dragen. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste krabpaal voor jouw grote kat hebt gevonden.