Wat is de beste kattenverzekering?

Hoge dierenartsrekeningen komen nooit op een goed moment. Als je kat plotseling ziek wordt, is dat hartstikke rot. Ten eerste is het verschrikkelijk om te zien dat je trouwe pluizenbol zich ellendig voelt, maar ook hoge rekeningen kunnen je heel veel stress bezorgen. Om ervoor te zorgen dat je je alleen maar op je zieke dier hoeft te focussen, kun je het beste een kattenverzekering afsluiten. Zo weet je zeker dat je kat de juiste zorg krijgt en dat jij niet in financiële problemen komt. Om je te helpen de beste kattenverzekering voor jouw purrende huisgenoot te vinden, zijn wij verschillende kattenverzekeringen gaan vergelijken en hebben we de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje gezet. Met deze informatie wordt het voor jou een stuk makkelijker om jouw kat met de beste verzekering te beschermen.

Top 3 beste kattenverzekering

Beste prijs/kwaliteit: Aegon kattenverzekering v.a. €10,16 per maand

Het grote voordeel van de Aegon verzekering voor je kat is het feit dat Aegon geen eigen bijdrage rekent per behandeling. Je betaalt wel €50,- per declaratie, maar doordat je rekeningen mag opsparen en in een keer kunt declareren, kun je de uiteindelijke kosten erg laag houden. Aegon vergoed medisch noodzakelijke kosten en biedt ook de mogelijkheid tot het afsluiten van enkele aanvullende verzekeringen.

Bereken hier je premie.

Goedkoopste kattenverzekering: Inshared Huisdier & Ongeval v.a. € 4,62 per maand

De goedkoopste kattenverzekering van dit moment is de Ongevallenverzekering van Inshared. De maandelijkse kosten zijn zeer laag en toch is je kat verzekerd voor alle medisch noodzakelijke kosten die veroorzaakt zijn door een ongeval. Het maakt niet uit of het om een aanrijding, een gevecht met een ander dier of een val van het dak gaat. Als jouw kat nogal avontuurlijk is aangelegd of als het een kleine ruziemaker is, is dit de beste kattenverzekering voor jouw purrende huisgenoot.

Bereken hier je premie.

Beste dekking Ohra Kattenverzekering Basispakket v.a. €12,28 per maand

Met de Ohra kattenverzekering weet je zeker dat je de belangrijke zorg voor je kat grotendeels vergoed krijgt. De dekking van Ohra is erg uitgebreid, zelfs als je alleen voor het basispakket kiest. Er wordt er vergoeding gegeven voor heel veel verschillende behandelingen en je krijgt tot €100,- per jaar aan consultkosten per jaar vergoed.

Bereken hier je premie.

Waarom een verzekering voor je kat?

We vinden het heel normaal om voor onszelf een zorgverzekering af te sluiten. Nou is een basisverzekering natuurlijk verplicht in Nederland, maar veel mensen kiezen ook voor een aanvullende verzekering om bijvoorbeeld de kosten voor een Fysiotherapeut vergoed te krijgen. Net als jij kan je kat ook onverwachts ziek worden of gewond raken. Dierenarts kosten kunnen snel oplopen en voor je het weet ben je €1000,- of meer lichter.

Geen onverwachte hoge kosten

Met een zorgverzekering voor je kat kom je nooit onverwacht voor hoge kosten te staan. Het hangt natuurlijk wel een beetje van de gekozen dekking af hoeveel je vergoed krijgt, maar in veel gevallen krijg je het grootste gedeelte van noodzakelijke behandelingen vergoed, waardoor je het minder erg voelt in je portemonnee.

Je kat krijgt altijd de nodige zorg

Als je het niet zo breed hebt en geen €1000,- aan spaargeld op de bank hebt staan, kan het zijn dat je een dure behandeling – die je kat wel nodig heeft – niet kunt betalen. Dit is heel verdrietig. Met een verzekering voor je kat weet je zeker dat je je kat altijd noodzakelijke medische hulp kunt bieden.

Voordelen van een kattenverzekering op een rijtje

 • Je weet maandelijks waar je aan toe bent.
 • Geen hoge dierenartsrekeningen.
 • Het geeft je een veilig en zeker gevoel.
 • Je hoeft niet voor de goedkoopste behandeling te gaan, maar kunt de beste kiezen.

Kattenverzekering vergelijken

Als je op zoek bent naar de beste kattenverzekering voor jouw pluizige huisgenoot zijn er een aantal verzekeraars waaruit je kunt kiezen. Hieronder vergelijken we de 7 meest gekozen verzekeringen voor je kat. Dit zijn Ohra, Petplan, Inshared, Aegon, Dierenverzekering, Hema en PetSecur. We vergelijken onder andere de premies en de maximale vergoeding per jaar, maar ook de eigen bijdrage, het eigen risico, de dekking en de maximale leeftijd bij het afsluiten van de kattenverzekering komen aan bod. 

Ohra

De Ohra kattenverzekering heeft een goede dekking en hanteert een voordelige maandelijkse premie. Je kunt kiezen uit 3 verschillende pakketten. Het basis- en pluspakket dekken vrijwel alle noodzakelijke behandelingen door een dierenarts. Het toppakket vergoedt daar bovenop ook diagnostiek en behandeling van alle aandoeningen aan heupen en ellebogen. Afhankelijk van het pakket vergoedt de verzekering maximaal €100,- tot €200,- aan consultkosten bij de dierenarts of een andere specialist.

Als aanvulling op je gekozen pakket kun je ook nog aanvullende dekkingen toevoegen voor vaccinaties en gebit, crematie, reizen of een aanvullend pakket dat ook sterilisatie of castratie deels vergoedt. Verder vergoed dit pakket bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en gedragstherapie.

Petplan

De Petplan kattenverzekering heeft 4 verschillende pakketten waaruit je kunt kiezen. Het Ongevallen pakket is het voordeligst met een premie vanaf €5,16 per maand. Deze verzekering dekt 80% van de behandelingen die je kat nodig heeft na een ongeval. Dit kan een aanrijding zijn, maar ook een gevecht met een andere kat of een val van een balkon bijvoorbeeld. De andere pakketten vergoeden ook andere medische kosten. 

Alle pakketten bieden een vergoeding van 80% voor standaard behandelingen en het plaatsen van een chip. Bijzondere behandelingen, specialistische zorg en consults bij dierenartsen en specialisten worden afhankelijk van het gekozen pakket 50% tot 80% vergoed. Als aanvulling kun je ook pakketten afsluiten voor sterilisatie/castratie, crematie, ziektekosten in het buitenland of chemo- en radiotherapie.

 • Premie Ongevallen: v.a. €5,16 p.m.
 • Basis: v.a. €11,58 p.m.
 • Plus: v.a. €12,52 p.m.
 • Totaal: v.a. €25,45 p.m.
 • Max. vergoeding Ongevallen: €2.000,- p.j.
 • Basis: €3.000,- p.j.
 • Plus: €4.000,- p.j.
 • Totaal: €5.000,- p.j.
 • Eigen bijdrage Je betaalt minimaal 20% van de kosten van een behandeling zelf. 
 • Voor operatie en medicijnen blijft dit in alle pakketten 20%. Afhankelijk 
 • van het gekozen pakket betaal je voor andere behandelingen 25% of 
 • 50% zelf.
 • Eigen risico In principe betaal je geen eigen risico, maar je kunt wel kiezen voor 
 • een vrijwillig eigen risico in ruil voor een korting op de premie.
 • Leeftijdsgrens 12 jaar
 • Dekking Bekijk hier het vergoedingenoverzicht.
 • Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden.
 • Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de Petplan kattenverzekering af.

Inshared

Bij Inshared kun je verschillende pakketten afsluiten om je kat te verzekeren. Met een premie vanaf €4,62 is de Huisdier en Ongeval verzekering van Inshared de goedkoopste kattenverzekering van dit moment. Deze verzekering dekt 85% van de dierenartskosten als gevolg van een ongeval. Dit kan bijvoorbeeld een aanrijding zijn, maar ook een val uit een raam of een gevecht met een ander dier. 

Met de Huisdier & Zorg pakketten krijg je ook een vergoeding voor andere dierenartskosten. Als je voor het Huisdier & Zorg 50% pakket kiest, betaal je zelf de helft, met het Huisdier & Zorg 100% pakket, betaal je 15% van de medisch noodzakelijke kosten zelf. Onder medisch noodzakelijke kosten valt bijvoorbeeld onderzoek, medicatie, behandeling, verpleging en therapie.

 • Premie Huisdier & Ongeval: v.a. €4,62 p.m.
 • Huisdier & Zorg 50%: v.a. €8,88 p.m. 
 • Huisdier & Zorg 100%: v.a. €19,75 p.m.
 • Max. vergoeding Huisdier & Ongeval: €3.500,- p.j.
 • Huisdier & Zorg 50%: €3.500,- p.j.
 • Huisdier & Zorg 100%: €3.500,- p.j.
 • Eigen bijdrage Voor alle pakketten geldt dat je minimaal 15% van de behandeling zelf 
 • betaalt. Als je voor Huisdier & Zorg 50% kiest, betaal je 50% van de 
 • kosten zelf. 
 • Eigen risico In het buitenland betaal je de eerste €250,- zelf. In Nederland betaal je 
 • in de meeste gevallen geen eigen risico.
 • Dekking Zie polisvoorwaarden.
 • Leeftijdsgrens 10 jaar
 • Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden.
 • Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de Inshared kattenverzekering af.

Aegon

De kattenverzekering van Aegon is de enige verzekering voor je kat waarbij je geen eigen bijdrage per behandeling betaalt. Aegon vergoedt 100% van de behandelingen die binnen de dekking vallen. Je betaalt wel een eigen risico van €50,- per declaratie, maar doordat je deze kunt opsparen, hoeft dit niet meer dan €50,- per jaar te zijn. 

De verzekering dekt alle noodzakelijke kosten die je maakt bij de dierenarts tot een maximaal bedrag van €3.500,- per jaar. De basispremie is zeer gunstig en daarnaast is het mogelijk om je verzekering uit te breiden met aanvullende pakketten. Je kunt  bijvoorbeeld voor €2,04 een pakket voor crematie toevoegen en voor €3,64 een pakket voor op reis.

Dierenverzekering

Bij Dierenverzekering kun je een kat verzekeren die maximaal 8 jaar oud is. Je betaalt niet meer premie voor een kat van 8 jaar dan voor een kat van 1 jaar oud. Je kunt kiezen uit verschillende pakketten die met name variëren in het percentage van de dierenartskosten die je vergoed krijgt en de maximale vergoeding per jaar.

Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico in ruil voor een lagere premie. Dit eigen risico betaal je één keer per kalenderjaar. Je betaalt geen extra kosten per declaratie en kunt dus elke rekening apart declareren zonder extra kosten.

Naast de verschillende pakketten kun je ook nog aanvullende dekkingen afsluiten voor alternatieve therapieën, het gebit, reizen en crematie.

Hema

Met de kattenverzekering van Hema krijg je tot €3000,- per jaar aan dierenartskosten vergoed. Voor de meeste behandelingen vergoed Hema 85%. Bovenop het Standaard pakket kun je verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten. Je kunt een pakket voor fysiotherapie, gedragstherapie, preventieve zorg en opvang of een doorlopende reisverzekering afsluiten, Je kunt ook kiezen voor een pakket voor tandheelkunde, de behandeling van kanker of crematie. Voor tandheelkunde en de behandeling van kanker betaal je zelf een bijdrage van 50%, crematie wordt 100% vergoed.

 • Premie Standaard: v.a. €14,11 p.m.
 • Max. vergoeding Basis: €3.000,- p.j.
 • Eigen bijdrage Voor behandelingen die binnen het standaard pakket vallen betaal je zelf 15% van de kosten. Als je voor de extra dekking 
 • Tandheelkunde kiest, betaal je 50% van de kosten voor deze 
 • behandelingen zelf.
 • Eigen risico Per declaratie betaal je een eigen risico van €45,-.
 • Leeftijdsgrens 6 jaar
 • Dekking Zie polisvoorwaarden.
 • Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden.
 • Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de Hema kattenverzekering af.

PetSecur

De kattenverzekering van PetSecur biedt de hoogste maximale vergoeding per jaar als je kiest voor het Extrapakket. De hoogte van de vergoedingen hangt met name af van het gekozen pakket. Voor het Extrapakket betaal je een vrij hoge premie per maand, maar je krijgt dan voor de meeste behandelingen wel 90% van de kosten vergoed. Met het vrijwillige eigen risico kun je de premie enigszins drukken, doordat het je een korting oplevert.

 • Premie Basis: v.a. €19,95 p.m. 
 • Standaard: v.a. €22,27 p.m.
 • Extra: v.a. €25,08 p.m. 
 • Max. vergoeding Basis: €2.500,- p.j.
 • Standaard: €4.000,- p.j.
 • Extra: €6.000,- p.j.
 • Eigen bijdrage De eigen bijdrage per behandeling hangt af van het gekozen pakket. 
 • Voor het Basispakket is dit meestal 50%, voor het Standaardpakket 
 • meestal 70% en voor het Extrapakket meestal 90%.
 • Eigen risico In principe betaal je geen eigen risico, maar je kunt wel kiezen voor 
 • een vrijwillig eigen risico van €50,- tot €150,- per jaar in ruil voor een 
 • korting op de premie.
 • Leeftijdsgrens 7 jaar
 • Dekking Zie polisvoorwaarden
 • Polisvoorwaarden Bekijk hier de polisvoorwaarden.
 • Premie berekenen Bereken hier je premie en sluit de PetSecur kattenverzekering af.
Kattenverzekering beste

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een kattenverzekering?

Bij het afsluiten van de beste kattenverzekering voor jouw purrende vriendje komt heel wat kijken. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om op de volgende punten te letten.

Eigen bijdrage

Veel kattenverzekeringen hanteren een eigen bijdrage per behandeling. Meestal gaat het om een percentage van de totale kosten. Afhankelijk van het pakket dat je kiest is de eigen bijdrage 10% tot 70% van de kosten van de behandeling. 

Eigen risico

Naast een eigen bijdrage rekenen sommige verzekeringen een eigen risico. Vaak gaat het om een eigen risico per declaratie of een eigen risico per kalenderjaar. Bij een eigen risico per declaratie is het slim om alle rekeningen op te sparen en in een keer te declareren. Als je het geld niet zo lang kunt missen, kun je het beste een kattenverzekering kiezen die geen eigen risico per declaratie rekent.


Sommige kattenverzekeringen – zoals Petplan en Ohra – bieden ook de mogelijkheid om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een eigen risico van €50,- tot €250,- euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting je krijgt op je maandelijkse premie.

Premie

De premie voor de kattenverzekering is het bedrag dat je elke maand betaalt, net als voor je eigen zorgverzekering. Dit bedrag varieert van ongeveer €5,- voor een ongevallenverzekering tot zo’n €30,- voor een uitgebreide kattenverzekering. Dit zijn overigens wel de minimumbedragen. De premie die je betaalt, hangt namelijk ook af van de leeftijd en gezondheid van je kat. 

Leeftijd

Hoe ouder je kat is, hoe hoger de premie die je betaalt. Het verschilt wel per kattenverzekering hoe snel de premie oploopt voor oudere katten. Het is op zich logisch dat je minder betaalt voor een jonge kat. De kans dat een jonge kat gezondheidsproblemen krijgt is namelijk veel kleiner dan voor een oudere kat.

Geslacht

Niet alleen de leeftijd, ook het geslacht van je purrende vriend speelt een rol in de te betalen premie. Opvallend genoeg rekent de ene verzekeraar meer voor een kater, terwijl de ander meer rekent voor een poes. Het laatste lijkt ons logischer, aangezien een poes in verwachting kan raken en daardoor de dierenartskosten op kan drijven.

Gewicht

Ook het gewicht van je kat speelt een factor bij het bepalen van de maandelijkse premie. Een kat met overgewicht loopt aanzienlijk meer risico op bepaalde aandoeningen dan een kat met een gezond gewicht. We raden je sowieso aan om er alles aan te doen om je kat op een gezond gewicht te krijgen, dit is voor hem zelf ook veel prettiger.

Omdat het per verzekeraar kan verschillen hoe de premie berekend wordt, is het sowieso slim om een berekening te laten maken bij verschillende verzekeraars.

Dekking

De dekking van de verzekering bepaalt wat je wel en niet vergoed krijgt als verzekerde. Afhankelijk van het pakket dat je kiest worden bepaalde behandelingen wel of niet vergoedt. De meeste basispakketten vergoeden alle noodzakelijke behandelingen bij de dierenarts. Als je hond meer specialistische zorg nodig heeft, kan het zijn dat je dit alleen vergoed krijgt met een uitgebreider pakket. 

Als je ook behandelingen zoals fysiotherapie, gedragstherapie of alternatieve geneeswijzen vergoed wilt krijgen, kun je soms een aanvullende verzekering afsluiten. Ook voor gebitsverzorging moet je vaak een aanvullend pakket afsluiten.

Maximaal verzekerd bedrag

Het maximaal verzekerde bedrag is het bedrag dat de verzekering maximaal uitkeert per kalenderjaar. Dit bedrag verschilt van ongeveer €1.500,- tot wel €6.000,- euro per jaar. Het hangt meestal af van het pakket dat je kiest. Bij een duurder pakket hoort een hoger maximaal verzekerd bedrag. Veel basispakketten bieden al een dekking van ongeveer €3000,- per jaar en dat is meestal voldoende. Het is interessanter om te kijken naar de dekking, de premie per maand en de eigen bijdrage.

Wachttijd

Vrijwel alle verzekeraars hanteren een wachttijd. Dit houdt in dat je de eerste 30 dagen na het afsluiten van de verzekering nog niet kunt declareren en na die 30 dagen ook geen kosten kunt declareren die je in de wachttijd hebt gemaakt. Ook als je na de wachttijd naar de dierenarts gaat en het blijkt dat de klachten al langer bestaan, worden de kosten vaak niet vergoed. Dit doen verzekeraars om te voorkomen dat je pas een kattenverzekering afsluit als er iets met je kat aan de hand is.

Voorwaarden

Alle verzekeraars hebben voorwaarden voor het afsluiten van een kattenverzekering. Het is belangrijk om 

Leeftijd

Meestal hanteren verzekeraars een maximale leeftijd van de kat bij het afsluiten van de verzekering. Meestal ligt deze leeftijd rond de 7 á 8 jaar, omdat het risico op gezondheidsproblemen vanaf deze leeftijd sneller toeneemt. Als je toch een oudere kat wilt verzekeren, kun je terecht bij Petplan. Daar is het mogelijk om voor katten tot 12 jaar een verzekering af te sluiten. Inshared hanteert een leeftijdsgrens van 10 jaar.

Medisch verleden

Ook worden katten die al gezondheidsproblemen hebben vaak geweigerd. Het verschilt per verzekeraar hoe ver er teruggekeken wordt. Meestal is het zo dat je kat in het afgelopen jaar of het afgelopen halfjaar niet met klachten bij de dierenarts mag zijn geweest en ook geen medicijnen voorgeschreven heeft gekregen. Sommige verzekeraars weigeren ook katten die ooit geopereerd zijn. Castratie en sterilisatie tellen niet mee en ook preventieve zorg – zoals een inenting – is geen probleem.

Ras

Omdat sommige rassen erg gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen kan het zijn dat een kattenverzekering deze rassen uitsluit of in de voorwaarden vermeldt dat bepaalde behandelingen voor deze rassen niet vergoed worden. Het is altijd aan te raden om dit na te lezen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

FAQ

Wat is een goedkope kattenverzekering?

De goedkoopste kattenverzekering die je kunt afsluiten is op dit moment de Ongevallen verzekering van Inshared met een premie vanaf €4,62 per maand. Net als je Ongevallen verzekering van Petplan vergoedt deze verzekering alleen kosten die ontstaan zijn door een ongeval. Dit kan bijvoorbeeld een gevecht zijn met een ander dier, een aanrijding door een auto, maar ook een val uit een raam of van een balkon. 

Als je ook medische kosten door ziekte vergoed wilt hebben, is de goedkoopste kattenverzekering de Huisdier & Zorg van Inshared het meest voordelig met een premie vanaf €8,88 per maand. Deze verzekering dekt 50% van de kosten. Als je een hogere vergoeding wilt, kun je het beste de kattenverzekering van Aegon kiezen. Hiervoor betaal je een premie vanaf €10,16 per maand.

Samenvatting

Bij het afsluiten van een verzekering voor je kat komt heel wat kijken. Welke dekking heb je nodig, hoeveel premie ga je betalen en hoeveel procent van de kosten vergoed de verzekering eigenlijk? Er zijn heel wat kattenverzekeringen om uit te kiezen en het is nogal een klus om alle polisvoorwaarden door te lezen op zoek naar de beste kattenverzekering. In dit artikel hebben de de kattenverzekeringen van Ohra, Petplan, Inshared, Aegon, Dierenverzekering, Hema en PetSecur vergeleken. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste kattenverzekering voor jouw huistijger hebt gevonden.