Wat is het beste kattenspeeltje voor jouw kat?

Hoewel veel katten het heerlijk vinden om lekker in het zonnetje op de vensterbank te liggen, zijn het van oorsprong toch echt jagers. Lekker achter iets aanjagen is een spelletje dat de meeste katten wel kunnen waarderen. Maar met welk kattenspeeltje doe je jouw kat het grootste plezier? Wat het beste kattenspeeltje is, is voor elke kat anders. Tegenwoordig heb je niet alleen kattenspeeltjes om achteraan te rennen of in te bijten, maar ook speciale puzzels voor katten. Wil je weten welk speeltje het meest geschikt is voor jouw kat? Lees snel verder!

Waarom zijn kattenspeeltjes belangrijk?

Katten zijn van nature echte jagers en die energie moeten ze ergens kwijt. Voor binnenkatten is dit extra belangrijk, omdat zij sowieso al minder beweging en minder stimulatie krijgen dan de meeste buitenkatten. Toch is het ook voor katten die regelmatig een frisse neus halen belangrijk om te spelen. Spel zorgt namelijk ook voor ontlading van stress en dus voor meer ontspanning. Tijdens het spelen komen er gelukshormonen – zoals dopamine, serotonine en oxytocine – vrij en deze hormonen dragen eraan bij dat je kat gelukkig is. Door lekker te spelen, kan je harige vriendje de wereld om zich heen even helemaal vergeten. Je kunt het vergelijken met een rondje hardlopen of bezoekje aan de sportschool, wij voelen ons hierna vaak ook heel fijn. 

Daarnaast is het heel goed om samen met je kat te spelen, omdat dit jullie band versterkt – ook dit heeft met die hormonen te maken. Ook als je een bange kat hebt, kan samen spelen ervoor zorgen dat hij toch langzamerhand steeds dichterbij je durft te komen en je meer gaat vertrouwen.

Tot slot vind je het waarschijnlijk ook wel prettig dat je gordijnen en de rest van je interieur heel blijven. Als je kat voldoende alternatieven heeft om zich op uit te leven, wordt het een stuk makkelijker om hem te leren dat hij de gordijnen met rust moet laten.

Welke soorten kattenspeeltjes zijn er?

De keuze is reuze als het om kattenspeeltjes gaat. Van het ouderwetse muisje met kattenkruid tot speeltjes die zelf de kamer rond rollen en daarbij licht geven of geluid maken. Uiteindelijk bepaalt elke kat zelf wat hij het beste kattenspeeltje vindt, maar om je te helpen kiezen hebben we hieronder alvast op een rijtje gezet welke soorten kattenspeelgoed er eigenlijk zijn.

Laserspeelgoed

Veel mensen kennen de kleine laserlampjes wel die aan een sleutelhanger zitten. Katten vinden het vaak erg leuk om achter dit lampje aan te rennen en kunnen er erg fanatiek van worden. Een waarschuwing is hier alleen wel op z’n plaats. Bij het najagen van een laserlampje komt er namelijk nooit het bevredigende gevoel van ‘iets vangen’. Katten kunnen hier gefrustreerd door raken en zelfs obsessief gedrag gaan vertonen. Hou dit dus in je achterhoofd als je met een laserlampje gaat spelen.

Deze JC Pets laserpen met USB-oplaadmogelijkheid is het perfecte kattenspeeltje voor urenlang vermaak. Met 7 verschillende standen biedt deze laserlampje een veelzijdige en interactieve ervaring voor jou en je kat. De behuizing is gemaakt van duurzaam roestvrij staal, wat zorgt voor een langdurige levensduur en een strakke uitstraling.

De belangrijkste voordelen van deze laserpen zijn:

  1. Veelzijdigheid: Met 7 verschillende standen kun je het lichtpatroon aanpassen aan de voorkeur van je kat, waardoor het speelgoed geschikt is voor katten van alle leeftijden en energieniveaus.
  2. Interactief spel: Deze laserpen zorgt voor interactief plezier voor zowel jou als je kat. Je kunt eenvoudig de laserstraal besturen en je kat uitdagen om hem te volgen en te vangen.
  3. USB-oplaadbaar: Geen gedoe met batterijen – deze laserpen kan eenvoudig worden opgeladen via USB, wat geld bespaart en milieuvriendelijk is.
  4. Duurzaamheid: De laserpen is vervaardigd van hoogwaardig roestvrij staal, wat zorgt voor een lange levensduur en bestand is tegen krassen en stoten.
  5. Handzaam formaat: De laserpen is compact en draagbaar, waardoor je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen voor spontane speelsessies.
€12,95
op voorraad
Bol.com

Kattenhengels

Massion Cat Dancer - Rainbow Speelhengel

Een kattenhengel is een kattenspeeltje dat bestaat uit een steel met aan het uiteinde van een touw een speeltje. Dit kan een muis of ander knuffeltje zijn, maar je ziet ook vaak kattenhengels met veertjes en lintjes of een balletje.

Veel katten vinden het geweldig om achter iets aan te rennen en daar is dit kattenspeeltje perfect voor. Je kunt het speeltje snel of langzaam bewegen, of net van achter de bank laten komen om het extra leuk te maken voor je kat. 

Onze tip: Massion Cat Dancer – Rainbow Speelhenge

Speelmuizen

Make Me Purr Fluffy Muizen

Waarschijnlijk het meest traditionele kattenspeelgoed is de speelgoedmuis. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en van verschillende materialen. Katten vinden pluizig speelgoed met een geurtje vaak heel interessant, daarom wordt er vaak een stukje konijnenbont gebruikt voor dit speeltje. Wil je dit liever niet? Dan zijn er ook legio mogelijkheden van synthetisch materiaal.

Je kunt de kat zelf met de muis laten spelen, maar je kunt hem ook weggooien zodat hij er achteraan kan rennen. Sommige katten vinden het ook heel leuk en uitdagend als je de muis in een doos of onder een kleedje verstopt en een beetje beweegt.

Onze tip: Make Me Purr Fluffy Muizen (10 stuks)

Ballen

Adori Speeltje Bal Regenboog - Kattenspeelgoed - Multi

De wijze waarop katten met een bal spelen, lijkt vaak heel erg op hun muizenspel. Het speeltje wordt weggetikt, zodat er daarna weer op gejaagd kan worden. Het leuke van een bal is natuurlijk dat hij rolt en zich daardoor sneller verplaatst dan een speelmuis. Er zijn ook katten die – net als honden – apporteren en het balletje dus weer naar je terugbrengen.

Aan jou de eerzame taak om de balletjes weg te blijven gooien. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten balletjes voor katten. Je hebt simpele, zachte balletjes, balletjes die ritselen, licht geven, onverwachte bewegingen maken of waar een belletje in zit. Aan sommige balletjes zitten zelfs veertjes of sliertjes om het jachtinstinct van je furry friend te stimuleren. 

Onze tip: Adori Speeltje Bal Regenboog – Kattenspeelgoed – Multi

Kattenpuzzels

Trixie Cat Activity

Hersenwerk – voor honden is het al wat langer een ding – maar ook voor katten is het heel leuk om een puzzel te doen. Een kattenpuzzel kan uit van alles bestaan, zolang de kat er maar over na moet denken hoe hij dat lekkers – of misschien zijn favoriete speeltje – kan bemachtigen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een balletje weg te duwen met zijn neus of misschien moet hij het lekkers met z’n poot uit een tunnel halen.

De mogelijkheden zijn oneindig. Het leuke van een kattenpuzzel is dat het de kat niet alleen fysiek uitdaagt, maar ook mentaal.

Onze tip: Trixie Cat Activity

Elektrisch kattenspeelgoed

RealN Elektrische Speelvis inclusief catnip zakje

Extra uitdagend zijn elektrische kattenspeeltjes. Deze automatische kattenspeeltjes kunnen allerlei vormen hebben. Zo zijn er ballen die onvoorspelbaar door de kamer rollen en daarbij licht geven.

Maar je hebt ook spartelende vissen en wegrennende muizen om eindeloos achteraan te rennen.

Onze tip: RealN Elektrische Speelvis inclusief catnip zakje

Racebanen voor katten

Ferplast Speelrails Flashlight

En ander relatief nieuw kattenspeeltje is de racebaan. Vaak bestaat een kattenracebaan uit verschillende buizen die samen een lange baan of een loop vormen. In de baan kunnen balletjes in geplaatst worden. Door de openingen in de buizen kan de kat het balletjes steeds een zetje geven, waardoor hij rondjes maakt door het parcour. Veel katten vinden dit fantastisch en zijn er heel lang zoet mee. Je kunt de racebanen vaak ook aanpassen en uitbreiden, zodat er wat meer variatie in zit voor je kat.

Onze tip: Catit Senses 2.0 Super Circuit

Kattentunnels

Katten-Speeltunnel 3in1

Veel katten vinden het fantastisch om ergens in te kruipen. Misschien ben jij je kat ook wel eens kwijt geweest om hem vervolgens terug te vinden in de kartonnen doos in de gang. Een kattentunnel stimuleert de fantasie en het jachtinstinct van de kat. De tunnel kan bestaan uit één simpele gang, maar kan ook meerdere openingen hebben of extra ritselende balletjes. Sommige tunnels hebben ook een fijn vachtje of een borstelboog om te krabben. Een kattentunnel is ook heel leuk om te combineren met ander speelgoed; gooi er bijvoorbeeld eens een muisje of balletje in.

Onze tip: Katten-Speeltunnel 3in1

Kattenspeelgoed met kattenkruid

Kong Kat Catnip Bever

Wild Kattenkruid of Catnip (Nepeta Cataria) is een vaste plant – familie van de munt – die vaak gedroogd wordt gebruikt. In het kruid zitten etherische oliën die een licht hallucinerende werking hebben. Veel katten zijn er gek op; sommigen wrijven er met hun kin en wangen langs of gaan er in rollen, anderen likken eraan of eten er wat van. Het resultaat: een kat met gelukzalige dronken blik, driftig rollen op de grond en soms ook gemiauw. Kattenkruid is overigens ongevaarlijk en niet verslavend. Het effect duurt meestal een paar minuten (maximaal 15) en daarna is de kat minstens enkele uren ongevoelig voor het effect van kattenkruid. Ongeveer 80% van de katten reageert op kattenkruid, met name kittens en oudere katten laten geen reactie zien. Sommige kittens lijken het zelfs te vermijden.

In veel kattenspeeltjes zit al wat kattenkruid (vaak door middel van een spray), maar je kunt ook speciale speeltjes kopen waar je zelf kattenkruid in kunt stoppen, zodat je het regelmatig kunt verversen.

Onze tip: Kong Kat Catnip Bever – Speelmuis – Bruin – 3,8 x 4,5 x 4,2

Waar moet je op letten bij het kopen van kattenspeeltjes?

Kattenspeelgoed beste

Voor je je harige huisgenoot overlaadt met speelgoed, zijn er nog een paar punten om op te letten, zodat het kattenspeelgoed een succes wordt en vooral ook blijft.

Veiligheid

Het is altijd belangrijk om goed te letten op het materiaal waarvan het speelgoed gemaakt is. Kan je kat het makkelijk inslikken of erin verstrikt raken? Zeker als je weet dat je kat nog wel eens iets wil opeten wat daar niet voor bedoeld is, is dit een belangrijk punt. Maar ook speelgoed met scherpe randjes of delen die makkelijk los kunnen laten, kunnen voor ongelukken zorgen. Om deze reden is het ook goed om het speelgoed dat je in huis hebt regelmatig te controleren op beschadigingen.

Obsessief gedrag

Het is de bedoeling dat spelen leuk en gezond is, als je merkt dat je kat gefrustreerd raakt of niet meer kan stoppen, is het beter om een speeltje (tijdelijk) weg te halen. Met name bij het  jagen op een laser, raken sommige katten gefrustreerd en geobsedeerd. Ze krijgen de laser namelijk nooit te pakken, terwijl het pakken juist een heel leuk onderdeel is van het spel van een kat.

Leeftijd van de kat

Niet elk kattenspeeltje is even geschikt voor elke leeftijd. Zo valt het op dat kittens – en soms ook katten op leeftijd – kattenkruid vaak vermijden, terwijl een kat van een gemiddelde leeftijd dit meestal wel heel interessant vindt. Sommige katten gaan ook anders spelen als ze ouder worden. Hun jachtinstinct raken ze doorgaans niet kwijt, maar het kan wel zijn dat je je volwassen kat een groter plezier doet met een puzzel, terwijl je kitten geen genoeg krijgt val balletjes en muizen.

Afmeting

Pas altijd goed op voor inslikgevaar en ga verder vooral op zoek naar de voorkeur van je eigen kat. De meeste katten spelen het liefst met een speeltje dat qua grootte lijkt op een natuurlijke prooi, zoals een muis of kikker. Als het speeltje te groot is, verliezen ze sneller hun interesse.

Doel van het kattenspeelgoed

Wat wil je bereiken met het speelgoed? Het is goed om hierbij stil te staan, omdat niet elk speeltje hetzelfde doel evengoed dient. Als je de band met je kat wil versterken is een kattenhengel het beste kattenspeetje voor jullie. Zou je kat wel wat kilootjes kwijt mogen, dan is een elektrisch speeltje waar hij achteraan kan rennen een goede keuze. Zijn jullie meer op zoek naar mentale uitdaging, ga dan voor een puzzel. 

Veelgestelde vragen over kattenspeeltjes

Waarom wil mijn kat niet spelen?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is dit niet het juiste speeltje voor hem. Heb je echt al van alles geprobeerd? Dan kan het zijn dat je kat bang is of het spelletje niet snapt. Vaak helpt het om speeltjes interessanter te maken met geur. De meeste katten reageren heel goed op kattenkruid, maar als jouw kat dit niet interessant vindt, kun je ook andere geuren gebruiken zoals kamperfoelie of valeriaan.

Kan een kattenspeeltje mijn kat helpen om af te vallen?

Zeker! Met name speeltjes waar je kat achteraan kan rennen zijn hiervoor ideaal. Veel binnenkatten hebben wat pondjes teveel en het stimuleren van hun jachtinstinct is dan een heel goed idee. Je zult merken dat je kat niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger wordt.

Welk kattenspeelgoed is het best voor kittens?

In principe is het meeste speelgoed voor volwassen katten ook gewoon geschikt voor kittens. De meeste kittens vinden een hengel of kleine balletjes en muizen fantastisch. Als je nog niet weet wat je kitten leuk vindt, kun je een starterspakket kopen en samen gaan ontdekken welk speeltje favoriet is.

Hoe introduceer ik een nieuw kattenspeeltje?

Laat de kat het speeltje eerst zelf bestuderen en besnuffelen, veel katten gaan dan vanzelf al spelen. Vervolgens kun je het speeltje leuker maken door hem te bewegen, weg te gooien of te verstoppen. Je kunt ook wat kattenkruid of Catnip spray op het speeltje spuiten, om het interessanter te maken.

Samenvatting

De zoektocht naar het beste kattenspeeltje voor jouw kat is vooral een kwestie van uitproberen en heel veel samen spelen. Dat is niet alleen heel erg leuk, maar ook heel gezond voor je purrende maatje en goed voor jullie band. Er is op het gebied van kattenspeeltjes ontzettend veel keuze. Je hebt kattenhengels, muizen, ballen, puzzels, elektrisch speelgoed, racebanen, laserspeeltjes, kattentunnels en speeltjes met kattenkruid. De meeste kattenspeeltjes stimuleren het jachtinstinct van de kat. Puzzels zijn een uitzondering, omdat ze ook het oplossend vermogen van je kat trainen. Verder kun je onderscheid maken tussen kattenspeeltjes voor individueel gebruik en spelletjes om samen te doen. Elektrische speeltjes en racebanen en balletjes zijn ideaal om je kat bezig te houden als je zelf geen tijd hebt. Een kattenhengel is het beste kattenspeeltje om samen mee te spelen. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beter idee hebt, welk speeltje bij jouw kat past en dat jullie er samen veel plezier aan zullen beleven!