We beginnen maar meteen met het slechte nieuws: een hypoallergene kat bestaat niet. Er wordt regelmatig beweerd dat er katten zijn die geen allergenen verspreiden en daardoor geschikt zijn voor mensen met een allergie. Helaas is er geen enkel kattenras dat echt hypoallergeen is. Er zijn echter wel een aantal kattenrassen die minder van het eiwit Fel d 1 produceren. Het Fel d 1 eiwit is de belangrijkste veroorzaker van allergische reacties. Dit eiwit wordt met name geproduceerd door de talgklieren van de kat en bevindt zich dus op de huid. Het is dan ook niet zo dat het haar van een kat voor allergische reacties bij mensen met een allergie zorgt. Met name huidschilfers zijn de boosdoeners.
Het kan echter wel zo zijn dat een kat die erg uithaart ook meer huidschilfers verspreidt. Om die reden hebben sommige mensen met een kattenallergie toch weinig last van bepaalde langharige kattenrassen, zoals de Siberische kat.
Kattenrassen die minder allergenen verspreiden
De volgende kattenrassen zijn dus niet hypoallergeen – want dat bestaat niet – maar ze staan er wel om bekend dat ze minder allergenen verspreiden. Daardoor zijn deze katten geschikter voor mensen met een allergie dan veel andere katten.
Balinees
De intelligente en energieke produceert minder van het eiwit Fel d1. Daarbij heeft hij ondanks zijn aaibare voorkomen geen ondervacht en haart hij relatief weinig uit. Deze kenmerken maken deze katten geschikt voor mensen met een milde allergie voor katten. Aangezien de Balinees familie is van de Siamees kun je erop rekenen dat hij vocaal is en dagelijks z’n stem zal laten horen.

Javanees
De Javanees is familie van de Balinees en heeft net als zijn familielid geen ondervacht. Ook dit kattenras produceert minder van het eiwit Fel d1. Hij heeft een kortere vacht dan de Balinees en heeft daardoor iets minder verzorging nodig. Het is een aanhankelijke kat; hij houdt van knuffelen en is fantastisch met kinderen. Daar komt nog bij dat hij gemakkelijk te trainen is.
Blauwe rus
Ook de Blauwe Rus produceert minder Fel d1 dan de meeste katten. Deze prachtige huistijger heeft een dichte blauwgrijze vacht. Hij haart echter weinig uit, waardoor hij ook minder allergenen verspreidt. Hoewel er wel eens beweerd wordt dat Blauwe Russen afstandelijk zijn, valt dat in de praktijk hartstikke mee. Het zijn vriendelijke katten die weinig verzorging nodig hebben.
Siberische kat
Als je denkt dat een langharige kat uitgesloten is voor mensen met een allergie, dan vergis je je. De Siberische kat produceert net als zijn collega’s op deze lijst weinig van het eiwit Fel d1. Daar komt bij dat de Siberische kat relatief weinig verhaart voor een kat met lang haar. Hij heeft wel regelmatig een borstelbeurt nodig om z’n vacht in goede conditie te houden.
Lees ook: Welke kat verhaart niet? Deze kattenrassen verharen (bijna) niet!
Wat kun je nog meer doen om minder last te hebben van je kattenallergie?
Naast het kiezen van katten die geschikt zijn voor mensen met een allergie, kun je er ook op andere manieren voor zorgen dat je minder klachten hebt. Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld.
Dagelijks stofzuigen
Om de allergenen in huis tot een minimum te beperken, is het verstandig om elke dag de stofzuiger door je huis te halen. Je kunt hiervoor het beste een stofzuiger met HEPA-filter gebruiken. Zo voorkom je namelijk dat de allergenen door het filter van je stofzuiger weer de ruimte in worden geblazen. Dit kan juist voor allergische reacties zorgen.
Ventileren
Ook voldoende ventilatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk allergenen in huis blijven hangen. Huishoudens met katten waar veel geventileerd wordt, zorgen vaak voor minder reacties bij mensen met een allergie. Als het even kan, is het het beste om altijd één raam open te laten staan voor frisse lucht en afvoer van allergenen.
Borstelen
Hoewel we eerder schreven dat een kat niet voor allergische reacties bij mensen zorgt door zijn haren – maar door huidschilfers, speeksel en urine – is het niet zo dat de vacht er niet toe doet. Katten die veel uitharen, verspreiden vaak ook meer huidschilfers. Je doet er dan ook goed aan je kat regelmatig te borstelen. Doe dit bij voorkeur wel buiten; alle haren en huidschilfers die hij buiten verliest, kunnen binnenshuis niet meer voor allergische reacties zorgen.
Lees ook: Zo kies je de beste kattenborstel
Kat-vrije slaapkamer
Als je allergisch bent voor katten, is het raadzaam om je kat niet in de slaapkamer te laten, hoe gezellig dat ook is. Juist ‘s nachts kan een kat voor vervelende allergische reacties zorgen bij mensen. Als je ligt, zit je neus nog sneller dicht en is ademhalen nog lastiger. Hierdoor slaap je minder goed en verzwakt je weerstand. Als je allergisch bent voor katten, maar toch graag een kat wil, kun je je slaapkamer beter kat-vrij houden.
Medicatie
Als je heel graag een kat wilt – of al een kat hebt – kun je ook nog overwegen om medicatie tegen allergieën te gebruiken. De huisarts kan hier tabletten en neussprays voor voorschrijven, maar je kunt ook een natuurlijk middel – zoals de Noviral anti-allergie neusspray – proberen. Dit 100% natuurlijke middel zorgt voor een beschermlaagje op je neusslijmvlies, waardoor allergenen niet binnen kunnen dringen. Dit helpt met name om allergische rhinitis te voorkomen.

Tot slot: denk goed na vóór je een kat koop!
Tot slot willen we je nog op het hart drukken dat het heel belangrijk is om vóórdat je een kat aanschaft heel goed na te denken over de gevolgen. Als je allergisch bent, zou je ook eerst bij fokkers of mensen die je kent, kunnen uitproberen hoeveel last je echt van hun katten hebt. Denk er ook van tevoren goed over na of je bereid bent je huis vaker te stofzuigen, de kat te borstelen en misschien zelfs medicatie te gebruiken om je allergie te onderdrukken. Als je één van deze dingen niet ziet zitten, kun je misschien beter geen kat kopen. Het is voor de kat namelijk heel verdrietig als hij na een aantal weken – wanneer hij net gewend begint te raken – alweer moet verhuizen.