Van sommige zaken lijkt het zeer vanzelfsprekend dat je er al alles vanaf weet, totdat je eraan begint en tot het inzicht komt; dit valt toch nog wel even tegen. Dit is iets wat kersverse ouders van een baby bijvoorbeeld aangeven, of mensen die een klushuis hebben gekocht. Een zeker opportunisme van ‘dit fixen we wel even’ is niemand dan vreemd. Hetzelfde effect vindt ook vaak plaats waar het gaat om de aanschaf van huisdieren. Mensen denken dat ze het er wel even bij doen, totdat ze ’s nachts wakker liggen van een miauwende kat of onrustige hond. Om er enigszins voor te zorgen dat je weet waar je je op moet voorbereiden hier drie onbekende tips die toch zéér handig zijn te weten.
1. Goed verzekerd
Natuurlijk hoop je dat jouw kitten weinig tot geen medische klachten ontwikkelt de komende jaren. Toch is de kans dat er iets gebeurt altijd aanwezig. De kosten van een dierenarts kunnen in rap tempo oplopen. Kosten die niet iedereen altijd maar meteen kan betalen. Daarom zijn er sinds een aantal jaren speciale dierenverzekeringen. Welke de beste dierenverzekering is voor jouw situatie? Online kun je al eenvoudig een kattenverzekering vergelijken.
2. Sociaal vangnet
Bij kinderen denk je al ruim van tevoren aan de opvangmogelijkheden wanneer je zelf onverhoopt weg moet of aan het werk gaat. Van een kindercrèche tot een fijne buurvrouw, het sociaal vangnet is vaak goed geregeld voor de komst van de kleine. Bij een huisdier is dit vaak wel anders. Toch is dit wel iets om goed over na te denken. Zeker een jonge kitten kun je niet hele dagen alleen laten. Een buurvrouw die tijdens jouw twee weken durende vakantie elke dag even eten komt geven is dan gewoonweg niet voldoende. Zorg voor een goede oppas die ervaring heeft met huisdieren, en die tijd heeft om jouw dier écht te verzorgen. Ook voor noodgevallen is dit iets wat je geregeld moet hebben.
3. Je bent niet alleen
Wat mensen zich niet altijd realiseren bij de aanschaf van een huisdier is dat de interactie met de omgeving heel belangrijk is. Zo gaat een kat niet altijd goed samen met andere huisdieren of kleine kinderen. Het is een wisselwerking waar ieder levend wezen invloed op heeft. Realiseer je dit op voorhand en bespreek eventuele twijfels met de fokker of met de eigenaar van het nestje waar je je dier koopt. Dit voorkomt grote teleurstellingen en gevaarlijke situaties.
Kortom, een huisdier nemen is vaak veel intenser dan dat mensen op het eerste gezicht verwachten. Niets ergs, maar wel iets om vooraf rekening mee te houden. Met bovenstaande onverwachte zaken voorkom je vaak al een hoop gedoe. En vergeet ook vooral niet; het is ook héél erg leuk!